Jan Egeland är generalsekreterare för Norsk flyktinghjälp.
Jan Egeland är generalsekreterare för Norsk flyktinghjälp. Bild: Martial Terzini

Jan Egeland: "Sanktioner försvårar kampen mot coronaviruset"

Under ett växande globalt hot från coronasmittan sprids en rädsla i länder med krig, konflikter och fattigdom. En humanitär katastrof förvärras ytterligare av ekonomiska sanktioner, varnar Jan Egeland, generalsekreterare för Norsk flyktinghjälp.

ANNONS

Som norsk diplomat och tidigare ansvarig för FN:s hjälpverksamhet har Jan Egeland lång erfarenhet av humanitärt arbete. Men i sin nuvarande roll ställs han inför en uppgift som saknar jämförelse. Syrien, Jemen, Afghanistan, Iran – länder där utsatthet och hjälpbehov är som störst finns nu också oron för smittan.

– En rädsla breder ut sig bland människor som är på flykt och pressas samman i läger. De drog ju dit för de trodde att det var tryggare. Nu kan det blir rena dödsfällor utan att de har kvar något av det de tvingades lämna, hus eller lägenheter med toaletter och möjlighet att tvätta händerna. De kan inte heller gå till sjukhus som har bombats. Om det är illa i Europa är det hundra gånger värre i Idlib, men också i många andra områden i Syrien, säger Jan Egeland till GP.

ANNONS

Han företräder en av världens största humanitära organisationer i kris och kriser, och den största i Iran.

– Vi hjälper tre miljoner afghanska flyktingar och miljoner iranier som blivit hemlösa efter naturkatastrofer. I Iran har pandemin kommit längst och skolorna är stängda. Vi har gått från insatser för utbildning till rening av vatten och anläggningar för sanitet och hygien. Vi försöker minska köer och trängsel och sätter upp karantäntält. Vi bedriver också massiva informationskampanjer för att folk ska undvika att bli infekterade.

Hänsyn måste tas till att även personal kan bli sjuka och bidra till smittspridning.

– Vi har 14 000 hjälparbetare i fält. De är också rädda. Jag pratade med vårt team i Kabul i Afghanistan. De har ansvar för 1200 hjälparbetare i hela det krigsdrabbade landet. De märker främlingsfientliga tendenser. Afghanska flyktingar som har vänt tillbaka från Iran, som är under amerikanska sanktioner och har stor arbetslöshet, möter diskriminering och fientlighet eftersom afghaner tror att de tar med sig smittan till Afghanistan och Pakistan och till internationella hjälparbetare. Det tar vi väldigt allvarligt på samtidigt som vi inte vill utsätta våra anställda för ytterligare risker och faror än de som redan finns i form av krig och terror.

ANNONS

LÄS MER:Analys: Krisen ändrar språket och graffitin

FN-chefen vädjar om paus i världens konflikter

FN-chefen António Guterres har vädjat om en paus i världens konflikter för att hantera coronakrisen. Jan Egeland:

– Det gemensamma hotet sätter en våldsam press på parterna i lokala och nationella konflikter att avsluta sina meningslösa politiska konflikter och ingå en vapenvila. Jag hoppas och tror att vapenvilan kring Idlib kan förlängas och vi sänder ett budskap till Moskva, Damaskus, Teheran och Ankara, de fyra länder som kan åstadkomma det, att vi håller dem ansvariga för evig tid för den katastrof det blir om kriget startar igen samtidigt som viruset sprider sig.

– I Jemen fick vi en corona-vapenvila efter att Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och (de Iranstödda) Huthirebellerna ställde sig bakom det. Landet har ett eländigt hälsoväsende där 50 procent av alla sjukhus och kliniker inte är i drift på grund av kriget, blockader och sanktioner. Under helgen kom uppgifter om nya attacker från Jemen mot Saudiarabien. Det är inte bara ett angrepp mot Saudiarabien utan mot den livsviktiga kampen mot coronaviruset.

Jan Egeland har samma uppmaning till alla stridande i olika konfliktområden, som i Somalia och Mali, att inte starta nya offensiver. Han vill också få akuta undantag för sanktioner, inte minst med adress USA:

– Det är verkningslöst att ha generella ekonomiska sanktioner mot länder som Iran och Venezuela. De kan ha goda politiska avsikter, men det försvårar hjälparbetet i coronatider.

ANNONS

LÄS MER:Svenska Tony är fast i Indien – får inte lämna lägenheten

LÄS MER:Coronaviruset kan slå hårt mot länderna i Latinamerika

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS