Valand och Lilla London är i rekonstruktion för att klara coronakrisen.
Valand och Lilla London är i rekonstruktion för att klara coronakrisen. Bild: Bengt Kjellin

Nattklubben Valand i rekonstruktion

Klassiska nattklubben Valand tvingas till rekonstruktion på grund av coronakrisen. Valand är inte ensamt. Hela besöksnäringen är hotad och över 26 500 anställda över hela riket är berörda, visar färska siffror från branschorganisationen Visita. Och från i morgon får man endast servera gäster vid bord.

ANNONS

Medan krog efter krog på Avenyn börjat sätta upp sina uteserveringar för att locka gäster har det varit tomt och öde utanför restaurang Lilla London och Valandshuset med festvåning.

Förklaringen är att det klassiska nöjesetablissemanget var tvungna att ansöka om rekonstruktion i fredags, vilket GT var först med att berätta.

LÄS MER:Krogkoncernen Avenyfamiljen varslar samtliga anställda

LÄS MER:Svenska mässan varslar 300 anställda

Omöjligt att förutspå framtiden

Och precis som för en rad krogar i Göteborg är det coronakrisen som snabbt gör att verksamheten hamnar på obestånd.

”Orsaken till den uppkomna situationen är den situation som uppstått i spåret av det nya Coronaviruset. På mycket kort tid har omsättningen minskat mycket snabbt. Antal gäster har minskat och alla konferenser, större bokningar, konserter, mässor och företagsaktiviteter, har avbokats eller fått ställas in”, skriver bolaget i sin ansökan och konstaterar att omsättningen under föregående år var på 58 miljoner kronor.

ANNONS

”Det är omöjligt att i dag förutspå hur länge och hur djupt coronaviruset kommer att påverka bolagets verksamhet och samhället i stort”, skriver Valands ägare, Anders Marklund.

Rekonstruktören Lars Zetterberg arbetar nu med lönegarantibeslut för personalen, och ser över vilka åtgärder man kan sätta in för att snabbt få ner kostnaderna och öka likviditeten i bolaget.

– Det här har drabbat dem extremt hårt, säger rekonstruktören Lars Zetterberg, till tidningen.

Valand är bara en av flera besöks- och restaurangverksamheter i Göteborg, som hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av coronaviruset och vikande gästantal.

Valand bara en i raden

Avenyfamiljen har sagt upp all sin personal, Thörnströms kök likaså. Svenska Mässan varslade 300 anställda om uppsägning i förra veckan, och räknar med att tvingas permittera en stor del av de övriga 600 anställda.

Kommunfullmäktige beslutade förra veckan att tillåta stadens restauranger att öppna sina uteserveringar i förtid, som stöd för restaurangernas överlevnad.

LÄS MER:Uteserveringar i Göteborg får öppna redan nu

På tisdagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson en rad ytterligare en åtgärd för att hindra smittspridningen. Och från och med i morgon endast kommer att vara tillåtet med bordsservering på restauranger, pubar och klubbar.

Över 26 000 anställda i landet berörda

Samtidigt presenterade branschorganisationen Visita de senaste siffrorna från hotell- och restaurangnäringen. Hittills har 11 000 personer varslats om uppsägning, ytterligare 2 500 varsel är på väg in. Dessutom tillkommer det 13 000 extraanställda som har fått lämna, skriver Visita i ett mejl till GP.

ANNONS

Besöksnäringen är hotad och över 26 000 anställda är berörda av nedstängningarna.

Enligt Västsvenska Handelskammarens beräkningar är det upp till 8 000 jobb som hotas i Västra Götalandsregionen.

Restaurangnäringen har tappat upp emot 70 procent av omsättningen, på de dryga 150 restauranger som undersökningsföretaget Caspeco för statistik över.

Allt fler restauranger stänger ner sin verksamhet, och många överväger det, skriver Visita.

Visita vädjar om en coronafond

I Göteborg är hotellbeläggningen nu nere på 10.4 procent mot 75 procent under samma period i fjol, enligt Benchmark Alliance.

Konferensverksamheten har fallit med 90 procent över hela landet, jämfört med samma tidpunkt förra året.

Visita vädjar nu till regeringen om att upprätta en coronafond där drabbade företag kan ansöka om stöd. Besöksnäringen vill också få ett permitteringssystem som täcker hela lönekostnaden och att få tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter.

LÄS MER:Nattsvart hotellbransch – 7 000 jobb hotas i väst

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS