Många bolag med säte i Göteborg och resten av Västra Götaland vänder sig just nu till Almi Väst, med vd Sara Wallin, för att låna pengar i coronapandemins spår. "Våra prioriteringar är att så många bärkraftiga företag som möjligt ska finnas kvar även efter den här krisen" säger Sara Wallin.
Många bolag med säte i Göteborg och resten av Västra Götaland vänder sig just nu till Almi Väst, med vd Sara Wallin, för att låna pengar i coronapandemins spår. "Våra prioriteringar är att så många bärkraftiga företag som möjligt ska finnas kvar även efter den här krisen" säger Sara Wallin. Bild: Bild: Robin Aron/Almi Väst

Krisande bolag rusar till Almi för stödlån

Regeringen har fyllt på Almis lånefond med tre miljarder kronor – pengar som ska hjälpa tillfälligt blödande företag genom coronakrisen. Men kampen om de nya pengarna är tuff och nu tvingas Almi öka sin bemanning för att hantera alla ansökningar.
– Förfrågningarna har mer än dubblerats, säger Sara Wallin, vd för Almi Väst.

ANNONS

I fredags meddelade regeringen att de fyller på statliga Almis lånefond med tre miljarder kronor, pengar som ska stötta "livskraftiga" företag som riskerar att slås ut av det nya coronavirusets härjningar. Trycket på stödpengarna är hårt just nu.

– I fredags fick vi lika många frågor på chatten som vi brukar ha under en hel vecka annars. Många står inför en oerhört tuff situation. Lönerna ska ut nästa vecka och 70-80 procent av intäkterna har försvunnit, säger Sara Wallin, vd för Almi Väst.

Vilka slags bolag är det som hör av sig?

– I början av veckan var det mindre bolag inom framförallt handel, restaurang– och besöksnäring. Men nu får vi även frågor från etablerade företag inom exempelvis industri. Vi ser också att startup-bolag och tillväxtbolag som är beroende av investeringar från affärsänglar och riskkapitalbolag har fått betydligt svårare att stänga sina investeringsrundor.

ANNONS

LÄS MER:Fordonsleverantörerna: ”Företagen kan gå i konkurs”

Jobbar med bolag med upp till 250 anställda

Under den gångna veckan mer än dubblerades antalet förfrågningar om pengar från bolag och efter fredagens besked att fonden fylls på räknar Sara Wallin med ännu fler ansökningar den kommande veckan.

– Jag tror vi kommer se ett ännu högre tryck längre fram, säger hon.

Sara Wallin är vd för Almi Väst, som just nu får låneansökningar från mängder av lokala bolag som vill låna pengar i coronakrisen.
Sara Wallin är vd för Almi Väst, som just nu får låneansökningar från mängder av lokala bolag som vill låna pengar i coronakrisen. Bild: Pressbild: Almi Väst

Vilka slags bolag kan ansöka om lånen?

– Vårt mål är att så många i grunden bärkraftiga, framgångsrika och sunt finansierade bolag som möjligt ska överleva. Vi jobbar med bolag upp till 250 anställda i alla branscher.

Vad är kraven för att man ska få lån?

– Företag som har en god affär i grunden kan söka om lån. Hade man ekonomiska svårigheter redan vid årsskiftet 2019-2020 kommer vi inte kunna hjälpa till i detta läge. De här låneåtgärderna är för att överbrygga en svår situation för företag som bedöms långsiktigt livskraftiga, säger Sara Wallin.

Finns det en öronmärkt pott för västsvenska företag?

– Vi har en nationell lånefond som har fyllts på med 3 miljarder som än så länge inte har delats upp regionalt. Däremot måste vi prioritera eftersom det är en begränsad resurs. Den prioriteringen innebär att företag som bedöms i grunden mer bärkraftiga går före företag med sämre bärkraftighet.

ANNONS

Just nu vet man inte hur länge nedstängningen av fabriker och andra delar av samhället pågår eller när det kommer ett vaccin mot viruset, samtidigt som bolag inom till exempel besöksnäringen i princip inte har några intäkter. Hur avgör ni, i det läget, vilka bolag som anses livskraftiga i framtiden?

– Det är en svår bedömning eftersom det, precis som du säger, är många osäkra faktorer. Vi vill ha ett starkt näringsliv i Västsverige, med bärkraftiga växande företag även efter corona-pandemin.

LÄS MER:Ekonomiska krispaket i Danmark och Norge

Bedömer affärsidé, resultaträkning och utdelningar

För att bedöma bolagets framtid kommer Almi bland annat att titta på hur räkenskaperna såg ut innan pandemin, men också på faktorer som hur mycket pengar ägarna tagit ut från bolaget tidigare.

– Vi kommer behöva få en helhetsbild över bolagets nuvarande situation där vi tittar på affärsidén och ägarna bakom bolaget, bedömer framtidsutsikterna för marknaden man arbetar på men också hur resultat- och balansräkning såg ut innan krisen, om man har haft betalningsanmärkningar tidigare, tagit ut stora utdelningar i närtid och så vidare, säger Sara Wallin.

Bolag som vill ansöka om pengar rekommenderas av Almi att gå in på deras hemsida och fylla i en låneansökan.

Hur mycket får bolagen låna?

– Vi har inte några restriktioner i belopp än så länge utan vi tittar på varje enskilt behov och situation.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

Nya pengar för att öka personalen i Väst

Alla som ansöker måste, precis som vid alla lån, genomgå en kreditbedömning. Det, tillsammans med anstormningen av låneansökningar, gör att företag kommer få vänta på att pengarna ska betalas ut.

– Hur lång tid det tar beror på om det är en kund vi redan känner eller om det är en helt ny kund, hur komplex bolagsstrukturen är och hur stort belopp man ansöker om. Vi har full förståelse för den stora frustration det här innebär. Men det är en extraordinär situation hela samhället befinner sig i, säger Sara Wallin.

Förra veckan fick Almi Väst också nya pengar från Västra Götalandsregionen. De ska bland annat användas för att öka bemanningen, för att snabbare kunna hantera alla låneansökningar.

LÄS MER:Här är jobben som riskerar försvinna i coronakrisen

Restaurangägaren kritisk: Man riskerar att bara belåna sig mer

Räntan på lånen från Almi ligger i snitt två procentenheter över den ränta det lånande bolaget betalar till sin bank idag. Om ett bolag lånar till fem procents ränta hos banken, får de alltså i snitt betala sju procent ränta för lånet från Almi.

– Våra lån är ett komplement till bankernas och räntan är högre eftersom vi tar en högre risk än banken. Räntan varierar från bolag till bolag, säger Sara Wallin.

När pengarna ska betalas tillbaka bestäms tillsammans med det lånande bolaget och banken – och villkoren varierar därmed från bolag till bolag.

ANNONS

Ett bolag som drabbats hårt av corona-pandemin är Glenn Sportsbar – precis som många andra restauranger och krogar har de sett intäkterna falla med upp till 80 procent den senaste veckan. Marcus Svensson är delägare i kedjan, som bland annat även driver restaurangen Puta Madre, och han berättar att de just nu både har kontakt med Almi och med sin bank om att få låna pengar i krisen. Han är dock rädd för att mer lån nu kan leda till en ännu djupare kris för många bolag senare.

– Ingen vet när den här nedstängningen av samhället upphör och människor uppmanas gå ut på restauranger och krogar igen. Även om kunderna skulle komma tillbaka senare kommer de intäkterna inte att kompensera för det vi tappat nu – man riskerar att bara belåna sig mer. Många restauranger kommer få låna sig ur krisen och jag tror inte alla kommer klara av att betala tillbaka sedan, säger han.

LÄS MER:Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

Almi tittar på nya former av stöd – ska vara klart nästa vecka

Sara Wallin berättar att Almi just nu också arbetar med att ta fram nya slags lån och stöd, med andra villkor till krisande bolag. Exakt hur de kommer se ut är dock inte klart i skrivande stund.

– Jag förstår precis hur han tänker och känner. Just nu är lån enda möjligheten men vi jobbar parallellt med att ta fram ett paket som kan möta de exceptionella behov som finns just nu. Vi jobbar på nya produkter ska vara framme under slutet av nästa vecka, säger hon.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS