Regionen ber försvarsmakten om hjälp med fältsjukhus

Västra Götalandsregionen räknar med att antalet coronafall kommer att stiga kraftigt i dagarna och begär hjälp från Försvarsmakten.
– Vi förväntar oss läget som är i Stockholm. Vi ligger några dagar efter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

ANNONS
|

På fredagsförmiddagen hade Västra Götalandsregionen kallat till presskonferens vid Regionens hus.

Gällande Stockholmsregionen har det talats om man är på väg att nå toppen och att massutbrott av covid-19 stundar i dagarna. För Västra Götalands del har det talats om att regionen ligger åtminstone någon vecka efter.

Men nu visar det sig att det kan handla om dagar snarare. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström kommer regionen inom några få dagar befinna sig i samma läge.

– Det är väldigt troligt att det som händer i Stockholm kommer att hända här. Det finns inget som talar emot det, säger Ann Söderström.

ANNONS

Bakgrunden till det är att Västra Götalandsregionen tidigare tittat på att Stockholm ligger före i smittspridning och antalet sjuka fall. Med det i åtanke har regionen tidigare gjort analysen att Västra Götaland, i huvudsak Göteborg, ligger en vecka efter.

– Men om vi tittar på antalet intensivvårdade fall så ser vi att vi har lika många som de hade för två dagar sedan, säger Ann Söderström.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg konstaterar att det finns allmän samhällsspridning av viruset i Västra Götalandsregionen så väl som övriga regioner.

– Vi ser fler fall som vårdas och det är det främsta tecknet på att smittspridningen ökar på, säger han.

Pressat läge

Läget inom hälso- och sjukvården är redan pressat och väntas bli ännu mer ansträngt i takt med att antalet sjuka kommer att stiga i dagarna. Drygt tio procent av personalen på regionens sjukhus befinner sig dagsläget hemma på grund av förkylningsliknande symptom.

Det har resulterat i att en stor del av den planerade vården har lagts på is.

– Personalbristen är ett problem redan i dag. Som tur är har vi dragit ner väldigt mycket på den planerade vården. Vi gör mycket akutvård, som alltid måste vi ta hand om våra cancerpatienter, hjärtinfarkter, förlossningar med mera. Men planerad vård, som att byta en trasig höftled får man vänta med i det här läget, säger Ann Söderström.

ANNONS

Kan det exempelvis bli aktuellt att omlokalisera personal från regionens övriga sjukhus till Sahlgrenska?

– Det skulle kunna bli aktuellt. Samtidigt ska man säga att våra övriga sjukhus bara ligger några dagar efter Sahlgrenska sjukhuset. Just nu handlar det om att omfördela personal inom varje sjukhusförvaltning.

Västra Götalandsregionen har skickat en formell begäran via Socialstyrelsen till Försvarsmakten om att upprätta fältsjukhus med 20 intensivvårdsplatser vid Östra Sjukhusets tomt. I dagsläget finns det ett 100-tal intensivvårdsplatser.

– Vi hoppas få ett beslut redan idag, säger Ann Söderström.

Upprättandet av ett fältsjukhus väntas efter det ta mellan 5-7 dagar. Möjligtvis skulle det kunna gå snabbare.

LÄS MER:ÖB:s order: Göteborgs sjukhuskompanier ska bygga fältsjukhus

Brist på materiel

Precis som GP rapporterade om på fredagsmorgonen råder akut brist av skyddsutrusning och övrig materiel på Sahlgrenska Universitetssjukhus. Enligt regionledningen pågår ett intensivt arbete med materialförsörjningen.

LÄS MER:Sjukhusdirektören om materialbristen: "Snudd på skandal"

Bland annat råder det en stor brist på tester.

– Vården är hårt belastad just nu. Vi testar vår personal i begränsad omfattning. Det handlar om intensivvården, akuten och ambulansverksamheten. Vi har inte tillräckligt med materiel för att testa övriga och får prioritera de mest verksamhetskritiska funktionerna, säger Ann Söderström.

Inom några dagar ska regionen kunna utöka antalet tester och inom några veckor ska det finnas ett snabbtest så att personal snabbare ska kunna återgå i arbete.

ANNONS

Hur ser ni till exempel på personal inom äldrevården och hemtjänsten som inte testas idag, men jobbar allra närmast riskgruppen?

– De är inte i dagsläget prioriterade, men om vi får en utökad testkapacitet så kommer fler personalgrupper att bli inkluderade. Det är även många på sjukhuset som jobbar nära riskgrupper som inte blir testade, men visst vore det rimligt om äldrevården och våra vårdcentraler skulle få det, säger Ann Söderström.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS