Yalla Habibis ägare Haider Aljadiri lämnar över mat till sjukhuspersonalen.
Yalla Habibis ägare Haider Aljadiri lämnar över mat till sjukhuspersonalen. Bild: Stefan Berg

Restaurangen rycker ut för att hjälpa sjukvården

Läget är ansträngt för stora delar av samhället och den svenska sjukvården har pressats hårt av coronapandemin. Men medan vårdpersonal kämpar mot smittspridningen, så kämpar andra för att hjälpa dem som hjälper. GP följde med när en göteborgare gjorde det han kunde.
– De som jobbar på sjukhusen är de viktigaste människorna vi har nu när allt verkar rasa, säger Haider Aljadiri, ägaren av restaurangen Yalla Habibi, som börjat leverera mat till akutmottagningarna.

ANNONS
|

Haider Aljadiri öppnar bagageluckan och tillsammans med en kollega lastar han in pappkassarna fyllda med nylagade portioner.

– Igår hade jag med mig sextio stycken, men det räckte inte. Så det blir nästan nittio idag, säger han och tar ett steg tillbaka och ser till så att inga kassar kan tippa över under bilfärden.

Först ska han till Sahlgrenskas akutmottagning, sen till akuten på Östra sjukhuset.

– Jag känner en som jobbar på akuten – hennes syster brukade jobba för mig. Så jag skrev till henne och frågade hur det var på jobbet. Hon svarade att det var tufft, det kom in fler friska men oroliga människor än det kom in sjuka, säger Haider och fortsätter:

ANNONS

– Jag menar, de som jobbar på sjukhusen är de viktigaste människorna vi har nu när allt verkar rasa.

"Jobbar för att få ihop det"

Det var ambulanspersonal som tipsade GP om Haiders initiativ.

– Det finns så många som hjälper till just nu, säger hon över telefonen när hon tar en paus från jobbet.

– Jag sitter i ambulansen väldigt mycket. Vi jobbar för att få ihop det nu när sjukskrivningarna ökar och personalstyrkan minskar. Så man blir rörd när folk ställer upp. Igår, medan vi tankade, kom det ut personal från macken och bjöd på bullar och kaffe, säger hon och berättar hur det samtidigt stannade en dammig van bredvid dem.

– Han som körde måste ha jobbat för något bygge, tror jag. Men han gav oss i alla fall en massa ansiktsmasker.

LÄS MER:Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

"Jag kom till Sverige 2008, innan dess var det bara krig"

Matleveransen går från Haiders restaurang i Kungälv. Han förklarar att han ser mat som en bevis på uppskattning.

– På något sätt måste man visa att man bryr sig, säger han.

– Jag föddes i Bagdad. Jag kom till Sverige 2008, innan dess var det bara krig, så jag vet hur viktigt det är att folk hjälper varandra. Min mamma är över 60 och har astma, alla oroar sig för någon i en riskgrupp.

ANNONS
Utanför Sahlgrenska möts Haider upp av sjukvårdspersonal.
Utanför Sahlgrenska möts Haider upp av sjukvårdspersonal. Bild: Stefan Berg

Han kör in på parkeringen utanför Sahlgrenska. Stora vita tält har satts upp utanför och akutmottagningens ingång vaktas av tre väktare.

Undersköterskan Bianca Norén kommer ut tätt följd av en kollega.

– Men vad är det här? utbrister de när Haider börjar lasta ut matkassarna.

Efter en koll med väktarna som också gått fram börjar de alla hjälpas åt att bära. Haider får stanna vid ingången – på grund av smittorisken är det mesta avspärrat för icke-sjukhuspersonal. Undersköterskan Bianca Norén kommer ut igen för att säga tack och byta några ord.

– Alla blev väldigt glada – sånt här brukar inte hända under vanliga omständigheter, säger hon och berättar att det tidigare under dagen kom förbi en man som gav drickor till alla.

– En annan lämnade av massa desinfektionsservetter. Folk vill ändå visa att de vill hjälpa till.

Hur går det för er?

– Vissa avdelningar har en del sjukskrivningar, där är det nedsatt personalstyrka. Men vi försöker hålla bemanningen uppe.

Haider småjoggar mot bilen. Han berättar att personalstyrkan på Östra sjukhuset byts ut vid klockan nio. Både de som går av och de som går på sina pass ska hinna få något att äta.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs konsthall ställer in

"Sök vård om du behöver, men tänk ett steg längre"

Förutom matleveranser så är Yalla Habibi-restaurangerna öppna för sjukvårdpersonal: hungrig ambulanspersonal äter gratis. Två som tagit vara på erbjudandet är ambulanssjukvårdaren Simon Eskengren och ambulanssjuksköterskan Adnan Stroil.

Sjukvårdspersonal får mat i coronatider. På bild: Ambulanssjuksköterska Adnan Stroil.
Sjukvårdspersonal får mat i coronatider. På bild: Ambulanssjuksköterska Adnan Stroil. Bild: Olof Ohlsson

I väntan på maten berättar de om tiden före- och efter coronaviruset kom till Göteborg.

– Kommer du till akuten för att du har slagit i tån, då kommer du bli hemskickad för att du klarar dig tills vidare, säger Simon Eskengren och berättar att prioriteringarna har omvärderats för att kunna ta hand om alla covid-19-patienter.

– Alla andra som är sjuka har inte slutat komma. Vi har fortfarande samma antal trafikolyckor och samma antal människor som ramlar och gör sig illa.

– Och hjärtinfarkter, skjuter Adnan Stroil in.

– Det är många som undrar om de fortfarande kan komma till akuten, självklart kan de det: den är ju inte stängd. Barriärer har flyttats ut för att kunna identifiera covid-19-patienter på utsidan och ta in dem på ett sätt som inte smittar andra, säger Simon Eskengren och förklarar att han tycker att folk ska vara försiktiga, men inte gå runt och vara rädda.

– Man behöver inte köpa på sig fjorton balar toalettpapper, säger han och Adnan Stroil konstaterar:

– Sök vård om du behöver, men tänk ett steg längre.

ANNONS
Sjukvårdspersonal får mat i coronatider. Ambulanssjukvårdare Simon Eskengren och ambulanssjuksköterska Adnan Stroil.
Sjukvårdspersonal får mat i coronatider. Ambulanssjukvårdare Simon Eskengren och ambulanssjuksköterska Adnan Stroil. Bild: Olof Ohlsson
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS