Bio Roy stänger sina portar.
Bio Roy stänger sina portar. Bild: Elisabeth Alvenby

Biografägaren: "Om det ska finnas biografer kvar måste det komma ett stödpaket"

Folkets hus och parker stänger sina tre biografer Roy, Spegeln och Röda kvarn med anledning av coronaviruset. Beslutet gäller tills vidare. Nu ställer vd:n sitt hopp till hjälp från regeringen.
– Drar det här ut på tiden riskerar vi att gå i konkurs, säger Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker.

ANNONS
|

I spåren av coronapandemin dyker det dagligen upp nya varsel och besked om företag som går omkull. Många har det tufft och oron är stor inför framtiden. Även kulturverksamheter drabbas hårt. För de större konsertarrangörerna är regeringens beslut att stoppa folkgrupper på över 500 personer kritiskt. För de mindre är det tufft nog att människor stannar hemma i stället för att roa sig ute.

LÄS MER:Filmstaden stänger alla biografer i Sverige

Nu kommer beskedet att organisationen Folkets hus och parker stänger Bio Roy i Göteborg, samt biograferna Spegeln i Malmö och Röda kvarn i Helsingborg.

– Vi har försökt vänta så länga vi kan. Driver man biograf är det sista man vill göra att stänga, säger Calle Nathansonoch fortsätter:

ANNONS

– Men så kommer det uppmaningar från Folkhälsomyndigheten att 70-åringar inte bör vistas ute. Det är en del av vår målgrupp, inte minst på Roy där många av våra besökare är i den åldersgruppen. Då behöver vi göra vårt för att minska smittspridningen.

Riskerar att gå i konkurs

Stängningen av de tre biograferna sker tills vidare och på Folkets hus och parker väntar man nu med spänning på hur coronasituationen kommer att utveckla sig. För tillfället har man deltidspermiterat sin personal med stöd från regeringen, där verksamheten står för hälften av lönekostnaden och staten för den andra delen.

– Det innebär att vi kan lägga verksamheten i en fryspåse, men det är inte en långsiktig lösning. Vi har fortfarande kvar våra andra kostnader, som hyra, och vi betalar femtio procent av lönerna utan några intäkter. Drar det här ut på tiden riskerar vi att gå i konkurs, säger Calle Nathanson.

Arkivbild. Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.
Arkivbild. Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Biograferna Roy, Spegeln och Röda kvarn ägs direkt av Folkets hus och parker, men organisationen har också ytterligare 160 biografer som medlemmar, exempelvis Aftonstjärnan i Göteborg.

Enligt Calle Nathanson kan de medlemmarna få det ännu tuffare framöver. Därför hoppas han nu på ytterligare stöd från staten.

LÄS MER:Tips på filmer om apokalypsen

– Det är jättetufft att vara kulturskapare nu. Både för enskilda och arrangörer. Om det ska finnas biografer kvar måste det komma ett stödpaket till biografägare, säger han.

ANNONS

Hagabion och Capitol håller öppet

Sedan tidigare står det klart att Filmstaden, som driver de stora biokomplexen Bergakungen och Biopalatset, samt den mindre biografen Göta, har stängt tills vidare. Helt stopp på biografvisningar är det inte i Göteborg. För tillfället har både Hagabion och Capitol öppet.

Biografkoordinatorn Maria Nordqvist på Hagabion säger att de följer utvecklingen nu och är beredda på att agera annorlunda om det kommer nya besked från myndigheterna.

– Men annars håller vi biograferna öppna och försöker kommunicera ut att folk är välkomna om de vill ha en liten paus från allt som händer. Men självklart inte de som är sjuka, säger hon.

LÄS MER:Här är föreställningarna som inte har ställts in

Dör tillfället finns det gott om utrymme i salongerna, så besökare kan sprida ut sig. Så ser det även ut på Capitol berättar föreståndaren Katarina Lorentzon.

– Det droppar absolut in lite folk, men vi har haft några föreställningar med noll besökare. Generellt kommer det runt 10-12 besökare och Cinemateket drar lite mer.

Både Maria Nordqvist och Katarina Lorentzon säger båda att det ser okej ut ekonomiskt. Att de är små organisationer som har möjligheten att klara sig ett tag. Men även det kan förändras om situationen drar ut på tiden.

– En kortare dipp kan man förhoppningsvis hantera – men många månader blir det väldigt kärvt, säger Katarina Lorentzon.

ANNONS

ANNONS