Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsen och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB vid onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsen och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB vid onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Anders Tegnell: "Det är nu vi verkligen har chansen"

De 475 dödsfallen i Italien under onsdagen är den högsta siffran i något land i världen sedan utbrottet av coronaviruset. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Sverige och andra länder fortfarande kan undvika en liknande katastrof.
– Det är nu vi verkligen har chansen att slippa ett Italien i Sverige om vi håller emot och alla ser till att vara hemma om de är sjuka, säger han till GP.

ANNONS
|

Sedan utbrottet av coronavirus började mattas av i Kina i början av mars har istället Italien blivit epicentrum för pandemin.

Under onsdagen meddelades den hittills högsta dödssiffran under ett dygn i ett land i världen då 475 personer rapporterades ha dött i Italien som nu har nära 3 000 dödsfall totalt.

Allra värst drabbat är regionen Lombardiet i norra Italien där 319 personer avled under onsdagen. Totalt hade under onsdagen 1959 människor dött i regionen och över 17713 personer hade samtidigt bekräftats vara smittade.

LÄS MER:Staden på näst högsta nivån av krisberedskap

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Tegnell: "Dödsfallen kommer öka"

Några timmar innan onsdagens siffror från Italien blev offentliga antydde statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens att Italien kan vara på väg att nå sin topp av människor som insjuknar i covid-19. Siffrorna baserar han på att antalet personer som bekräftas insjukna per dag har börjat plattas ut.

ANNONS
Graf över antal nya bekräftade fall i Italien per dag. Totalt har hade över 37 500 fall bekräftas i Italien den 18 mars. Källa: Protezione Civile (Italiens civilförsvarsmyndighet).
Graf över antal nya bekräftade fall i Italien per dag. Totalt har hade över 37 500 fall bekräftas i Italien den 18 mars. Källa: Protezione Civile (Italiens civilförsvarsmyndighet). Bild: Protezione Civile

– Det som gäller att komma ihåg är att dödsfallen kommer två, tre och till och med kanske fyra veckor efter insjuknandet. Dödsfallen kommer försätta att öka i Italien och dagens siffra speglar situationen för fyra veckor sedan. Tittar vi på kurvan av insjuknande personer så har den börjat stabiliseras och det finns en tendens att den möjligen kan sjunka och det var det som jag syftade på när jag sa att vi möjligen kan ha sett en peak i Italien, säger Anders Tegnell.

LÄS MER:Här är topprestaurangerna med take away i Coronakrisen

När det gäller situationen i Italien så menar han att det inte är omöjligt att de värst drabbade regionerna som Lombardiet kan börja närma sig en så kallad flockimmunitet, vilket betyder att en så stor del av befolkningen redan har insjuknat att smittspridningen stannar av.

– När det gäller den här sjukdomen så är ingenting otänkbart. Med tanke på den väldigt snabba och våldsamma utvecklingen vi ser i Italien så kan man tänka sig att man börjar närma sig det, men det är jättesvårt att veta för vi har ju inte den mätningen på plats än att man kan göra en sådan bedömning.

Skulle kunna vara på väg mot flockimmunitet

Han betonar att antal bekräftade fall än så länge är långt ifrån någon flockimmunitet.

ANNONS

– Men om man tänker att det på varje fall finns kanske 10 eller 100 fall som man inte upptäcker så börjar man möjligen närma sig det Lombardiet, vi får se när man kan göra lite större studier, säger Anders Tegnell.

LÄS MER:Matbutiker reserverar tid för riskgrupper

LÄS MER:Coronaoron tömmer skidbackarna – "Som att vi hyrt hela stället själva"

Någon exakt procentsats när det gäller flockimmunitet för coronaviruset förklarar statsepidemiologen inte är känd. Han säger att de flesta experter inom området uppskattar att den ligger någonstans runt 50 procent.

– Och det verkar rimligt med tanke på den spridningstakt som man har mätt upp, men då ska man komma ihåg att spridningstakten minskar betydligt tidigare än så, vid 50 procent kanske den stannar men redan vid 10-20 procent så kommer det få en effekt.

Kan man komma till ett läge där det inte längre är värt att försöka stoppa smittspridningen med tanke på vilka effekter alla restriktioner får för samhället, och att folk kan riskera att dö av följdeffekter från det?

– Det skulle jag vilja hävda är någon form av politisk bedömning i slutänden, den är väldigt svår, men det är klart att man kan komma till något läge där man har så många smittade att det inte är meningsfullt att ha så drastiska åtgärder längre, det måste man kunna tänka sig. Men där är vi inte alls i Sverige, definitivt inte. Det är nu vi verkligen har chansen att slippa ett Italien i Sverige om vi håller emot och att alla ser till att vara hemma om de är sjuka och att vi ser till att skydda de äldre. Vår bedömning är att vi verkligen kan undvika den situationen som man har i Italien, säger Anders Tegnell.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS