Efter virusutbrottet vidtar många mäklare åtgärder vid visningar för att minska risken för smittspridning, bland annat begränsas antalet besökare som får vistas på visningarna. Arkivbild.
Efter virusutbrottet vidtar många mäklare åtgärder vid visningar för att minska risken för smittspridning, bland annat begränsas antalet besökare som får vistas på visningarna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stigande arbetslöshet hotar bostadsmarknaden

Varslen inom näringslivet och stigande arbetslöshet utgör det värsta hotet mot bostadsmarknaden. Blir krisen värre kan priserna falla och marknaden bli trögare, varnar experterna.

ANNONS
|

Coronaviruset har fått varslen att stiga under den senaste veckan och nivån är den högsta sedan finanskrisen 2008. Det får effekter även på bostadsmarknaden där vissa avvaktar bostadsaffären, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Räkna därför med en trögare marknad framöver, om situationen håller i sig.

– Det finns en del som absolut måste flytta, som nyligen har sålt en bostad eller på grund av personliga omständigheter som att man väntar barn eller genomgår en separation. Men alla andra avvaktar nog.

Många tar för givet att utvecklingen på börsen direkt påverkar bostadsmarknaden, men det stämmer inte riktigt, menar Claudia Wörmann. De allra flesta vänder sig till bankerna för att få lån, eller finansierar köpet hjälp av tidigare bostadsförsäljningar.

ANNONS

Hittills har hon även svårt att se att bostadspriserna skulle påverkas.

– I dagsläget ser jag inte det. Men skulle vi se flera uppsägningar och att vi går in i en längre lågkonjunktur, då kan priserna nog påverkas.

LÄS MER:Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

LÄS MER:Nattsvart hotellbransch – 7 000 jobb hotas i väst

Värsta scenariot

Att fler drar sig från bostadsköp kan få konsekvenser, enligt Han-Suck Song, forskare i fastighetsekonomi vid KTH.

– Då minskar efterfrågan, särskilt bland svagare inkomstgrupper, vilket i sin tur drabbar både andrahandsmarknad och nyproduktion.

Förlorar människor jobben späder det på osäkerheten.

– De grupperna drar sannolikt ner på sin konsumtion ännu mer och kan i värsta fall tvingas sälja bostaden för att deras inkomster inte räcker till för att betala hyran, vilket kan leda till ett högre utbud, säger han.

Ökar utbudet av bostäder samtidigt som efterfrågan minskar vore det ett mardrömsscenario, förklarar Song.

– Det är det värsta som finns för en bostadsmarknad, säger han.

Visningar begränsas

Redan nu har viruset påverkat bostadsvisningarna. En del mäklare har börjat erbjuda digitala visningar för att minska risken för smittspridning.

Erik Olsson Fastighetsförmedling uppmanar exempelvis besökare att tvätta händerna det första de gör och hålla avstånd till varandra.

Dessutom begränsas mängden människor som får vistas på visningar, enligt Johan Nordenfelt, informationschef.

– När mäklaren känner att det är för många sätts en lapp på ytterdörren med information om att man ska vänta med att gå in i lägenheten tills man ser att någon annan går ut, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Hittills ingen coronaeffekt

Bland de större mäklarfirmorna som har TT pratat är det hittills ingen som märkt någon större viruseffekt. Spekulanter går fortfarande på visningar och bostadsaffärer görs.

– Vi har under helgen haft välbesökta visningar och budgivningarna är igång som normalt. Vi ser i dagsläget ingen påverkan av att människor slutar leta bostad, säger Kicki Eckers, kommunikationsansvarig på Svensk Fastighetsförmedling.

Däremot finns en oro bland många för att virusspridningen blir långvarig, vilket på sikt kan påverka både köpviljan och prisutvecklingen.

Samtidigt lyfts positiva faktorer, som det låga ränteläget som ser ut att hålla i sig, att det finns ett uppdämt köpbehov och en stor efterfrågan på bostäder i storstadsregionerna.

Så länge bankerna beviljar lån oroar inte heller börsutvecklingen, enligt Nordenfelt.

– Den viktigaste faktorn är möjligheten att låna pengar från banken för att kunna finansiera ett bostadsköp. Det i kombination med de låga räntorna gör att marknaden ändå är motståndskraftig, säger han.

Fanny Hällegårdh/TT

LÄS MER:Fler barn utsätts för vräkning

I tider av osäkerhet tenderar de flesta att avvakta bostadsaffärerna. Som säljare kan det därför vara bra att vara beredd på att affärerna kan ta längre tid.

Den som står inför att sälja sin bostad kan behöva ta höjd för att det kan bli en trögare marknad framöver och ställa in sig på att bostadsförsäljningen kan ta längre tid än väntat.

För den som är i köptankar kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam på att ens ekonomiska situation kan förändras, i tider av fallande börs, allmän ekonomisk osäkerhet och varsel på arbetsmarknaden.

Räkna på hur din situation ser ut, ta höjd för om du kan klara av din bostadssituation även med en lägre inkomst. Har man fått ett lånelöfte från banken kan man exempelvis försöka att inte maxa det, och hellre lägga sig under.

Källa: Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS