Danmark – ett av Europas länder som stängt gränsen

Det nya coronaviruset gör att allt fler länder stänger sina gränser mot omvärlden.
– Det är lite märkligt när allt stängs ner i ett demokratiskt samhälle. Det är nästan som i en diktatur, säger den danske pensionären Lars Thorsen som GP träffar i Köpenhamn. Under tisdagskvällen införde Danmark dessutom ett förbud mot folksamlingar större än 10 personer.

ANNONS
|

Det är tisdag morgon och vi befinner oss på tågstationen Triangeln i centrala Malmö. Normalt brukar tågen gå var tionde minut under vardagarna. Men sedan den danska gränsen mot Sverige stängdes i lördags har avgångarna minskat till ett tåg i timmen.

En av de få resenärerna som väntar på perrongen den här morgonen är tyska Julietta Hofmann. Hon praktiserar för närvarande på det Malmöbaserade spelföretaget Massive Entertainment, men tar nu en paus för att flyga hem till familjen i Berlin.

– Det känns tryggare att vara hemma i Tyskland just nu. Jag har ingen lust att vara ensam i mitt rum här, säger hon.

ANNONS

Knappt tjugo minuter senare är Öresundståget framme på Köpenhamns flygplats, Kastrup. Där måste alla passagerare hoppa av för att genomgå en gränskontroll. De möts av poliser och militärer samt av ett järnstaket likt det som sattes upp 2015 under den stora flyktingkrisen.

”Danska medborgare där borta”, uppmanar polisen och pekar mot en kö där den rödvita flaggan satts upp. Utländska medborgare hänvisas till en annan kö där kontrollerna utförs i ett litet vitt tält.

Danskar släpps in – andra behöver tillstånd

Alla danskar släpps in i Danmark medan resten måste ha ett giltigt skäl. Att Julietta Hofmann ska flyga hem till familjen i Tyskland anses vara ett sådant och hon släpps igenom.

De resenärer som godkänts och ska vidare till Köpenhamn får åka upp i avgångshallen för att sedan kliva på samma tåg igen för vidare färd in mot stadens hovedbanegård.

De som inte släpps igenom hänvisas istället till perrongen där tågen går tillbaka till Sverige. Från klockan 12 i lördags – då de danska gränserna stängdes – fram till i tisdags morse hade totalt 51 personer avvisats från flygplatsen, enligt den danska polisen.

– Det har rört sig om alla möjliga fall, som en man som ville vinka av sin fru på flygplatsen till någon som bara försökt ta sig in. Men allt har gått lugnt till, säger en av poliserna som utför id-kontrollerna, men som inte vill uppge sitt namn.

ANNONS

GP:s team får också grönt ljus efter att visat upp ett arbetsintyg och kan ta sig vidare in till centrala Köpenhamn.

Det är en ovanligt ödslig huvudstad som möter oss. På Köpenhamns berömda gågata Ströget, som löper från Kongens Nytorv till Rådhusplatsen, är butikerna och kaféerna i princip tomma, en del håller stängt på grund av coronaviruset.

En av få som rör sig ute är den danske skådespelaren Troels Malling. Han kommer farandes på sin cykel och är på väg hem efter ett tandläkarbesök.

– Jag är bara hemma just nu. Jag kan inte jobba eftersom vi inte får ha någon publik. Senast var jag med i Kim Larsen-musikalen och det var 1000-1500 människor, men det går ju inte nu så vi skickades hem, säger han.

Så hur får du tiden att gå?

– Nu har det inte gått så många dagar än, men jag är hemma med mina barn, löser korsord och läser tidningen. Och man äter och dricker. Det blir mycket vin nu, säger Troels Malling och skrattar.

Skådespelaren Troels Malling har precis varit hos tandläkaren. Som skådespelare kan han i nuläget inte jobba då större folksamlingar är förbjudna.
Skådespelaren Troels Malling har precis varit hos tandläkaren. Som skådespelare kan han i nuläget inte jobba då större folksamlingar är förbjudna. Bild: Lars Dareberg

Skådespelaren och de flesta andra danskar som vi möter ställer sig positiva till regeringens drastiska åtgärder i kampen mot det nya coronaviruset. Förutom de stängda gränserna har landets skolor, universitet och barnomsorg stängts ner. Och från och med onsdag förbjuds folksamlingar med fler än tio personer på offentliga platser.

ANNONS

– Jag tycker att det är förnuftigt. Man observerar vad som händer i Kina och Italien och vill inte ha den utvecklingen här. Det är bättre att göra för mycket än för lite, säger den pensionerade kommunikationschefen Lars Thorsen och fortsätter:

– Men det är lite märkligt när allt stängs ner i ett demokratiskt samhälle. Det är nästan som i en diktatur. Men det är ju under en begränsad period.

Vad tycker han då om Sveriges sätt att bekämpa smittspridningen av coronaviruset?

– Jag skulle vara lite bekymrad om jag vore svensk nu, säger han.

Vill inte skapa oro

På Ströget träffar vi också Pil Højgaard som har varit hos ögonläkaren med tioårige sonen Vitus. Sjuåriga systern Silje är också med. Båda syskonen håller i var sin burk med handsprit.

– De är väldigt noga med att inte röra någon, säger Pil Højgaard som har hittat en balansgång i hur hon pratar om virussmittan med barnen.

– Man är uppmärksam så att man inte skapar mer oro och ångest hos dem. Samtidigt är det viktigt att de förstår hur man ska förhålla sig till det.

Få människor rör sig på Strøget när GP är på plats, men Pil Højgaard har varit hos ögonläkaren med sina barn, Vitus och Silje.
Få människor rör sig på Strøget när GP är på plats, men Pil Højgaard har varit hos ögonläkaren med sina barn, Vitus och Silje. Bild: Lars Dareberg

Hon arbetar som läkare på Rigshospitalet i Köpenhamn där en stor utmaning är att hålla nere antalet patienter.

– Vi måste arbeta mer än vanligt, men man bara gör det. Det är en fin samhörighet och man vet att det krävs samarbete.

ANNONS

Det är inte helt lätt att få struktur på vardagen nu när skolorna är stängda. Som tur är kan maken jobba mycket hemifrån medan hennes jobb kräver att hon är på plats, förklarar hon.

Hur är det att inte gå i skolan?

– Tråkigt, säger Vitus Højgaard som räknar med att han ägnat cirka tre-fyra timmar per dag åt alla skoluppgifter som ska lösas digitalt.

"Det är historiskt att de stänger butiken"

När GP tar tåget tillbaka till Sverige gapar många av sätena tomma. På Kastrup stiger ett gäng butikskollegor ombord. De tillhör den gruppen på omkring 17 000 svenskar som reser över Öresund varje dag. Men nu är det slut på det – i alla fall tillfälligt. De har precis fått reda på att flygplatsens taxfreeshop där de arbetar stänger under tisdagskvällen och en månad framåt. De var någorlunda förberedda på det, men det kom ändå som en chock, säger de.

– Det är historiskt att de stänger butiken. Den är ju alltid öppen, säger Tabassam Riaz.

Att shopen stänger har att göra med att coronaviruset har slagit hårt mot flygtrafiken. I förra veckan gick Thomas Woldbye, administrativ direktör på Kastrup, ut i danska medier och sa att man inte ”sett något liknande sedan andra världskriget”, drygt en tredjedel av resenärerna hade försvunnit.

ANNONS

Kollegorna från taxfreebutiken har blivit lovade lön under tiden de är hemma.

Maria vet precis vad hon ska göra framöver:

– Jag ska röja hemma och så har jag häst och gård så jag har att göra, säger hon innan hon hoppar av vid tågstationen Hyllie utanför Malmö.

– Glad påsk! ropar hon till sina kollegor som hon förmodligen inte kommer att träffa på ett bra tag.

LÄS MER:Från idag talar vi om tiden före och efter Coronapandemin

LÄS MER:Så försöker Europas länder stoppa smittan

FAKTA: Danmarks stängda gränser

Danmark stängde tillfälligt sina gränser lördagen den 14 mars och fram till den 13 april. Men gränsen är fortfarande öppen för bland andra danska medborgare och icke-danskar som har giltiga skäl för inresa eller genomresa.

Här följer några exempel på giltiga skäl för inresa eller genomresa:

• Personer som bor eller arbetar i Danmark.

• Människor som måste leverera varor till Danmark eller varor från Danmark.

• Personer som reser in i syfte att utöva umgängesrätt med minderåriga barn.

• Personer som besöker svårt sjuka eller döende familjemedlemmar i Danmark.

• Personer som ska närvara vid en begravning i Danmark.

• Personer som måste delta i en rättegång i Danmark.

Källa: https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/hvis-du-skal-rejse-ind-i-eller-via-danmark

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS