Därför måste coronakurvan plattas ut

Rätt sorts och mängd skyddsåtgärder mot det nya coronaviruset är en förutsättning för att sjukvården inte ska kollapsa. Det är budskapet i en graf som sprids i olika former på nätet.

ANNONS
|

På fredagskvällen har 137 445 personer runtom i världen bekräftats smittade av det nya coronaviruset, och siffran stiger varje dag. Samtidigt införs nya, omdiskuterade skyddsåtgärder, som förbud mot folksamlingar större än 500 personer och slopad karensdag.

Medan somliga tycker att man borde göra mer ställer sig andra frågande till insatserna, bland annat eftersom det ännu är oklart hur dödligt covid-19 är.

"Vi har otroligt duktig personal"

Anna Mia Ekström är professor och infektionsöverläkare vid Karolinska institutet. Enligt henne kommer sannolikt en majoritet av jordens befolkning smittas av det nya coronaviruset eftersom ingen ännu utvecklat någon immunitet mot det. Hur sjuk varje individ blir kommer dock variera stort.

ANNONS

För att sjukvården ska mäkta med gäller det dock att, så långt som möjligt, sprida ut fallen som kräver sjukhusvård.

– I synnerhet eftersom vi i Sverige har minst antal vårdplatser per 1000 invånare i hela Europa. Vi har otroligt duktig personal och bra sjukvård, men är dåligt rustade när det kommer till vårdplatser, säger Anna Mia Ekström.

Anna Mia Ekström är professor och infektionsöverläkare vid Karolinska institutet.
Anna Mia Ekström är professor och infektionsöverläkare vid Karolinska institutet.

Om smittspridningen senareläggs är chansen dessutom större att effektiv medicin hunnit utvecklas, och så småningom även vaccin.

– Det pågår intensivt forskningsarbete som förhoppningsvis ger resultat inom de närmaste månaderna. Ett vaccin tar dock längre tid. Nu kan man ge effektiv stöttande behandling som dropp och syrgas, och i vissa fall respiratorhjälp, säger Anna Mia Ekström.

– Därför är vi så angelägna om att platta ut kurvan och minska smittspridningens hastighet.

"Man måste hålla huvudet kallt"

Så hur ökar vi förutsättningarna för att hålla kurvan platt?

Råden kan vid det här laget knappast ha undgått någon. Håll dig hemma vid luftvägssymptom och även ett par dagar efter du blivit symptomfri. Känsliga personer ska vara försiktiga med vem de träffar och var de rör sig.

– Samtidigt måste man hålla huvudet kallt och inte ta till meningslösa symbolåtgärder. Vi måste producera saker i Sverige och folk i samhällsbärande funktioner måste gå till jobbet. Om vi tror att detta blir en utsträckt epidemi fungerar det inte att stänga ner allt, säger Anna Mia Ekström.

ANNONS

Hon slår också ett slag för det solidariska tänkandet. Hjälp dina äldre grannar med att handla och hamstra inte massor med konservburkar och handsprit som ska räcka till alla.

"Människor kan reagera olika på samma virus"

En annan grafik som cirkulerar på nätet visar ungefärliga skillnader på symtomen för covid-19 respektive influensan och en vanlig förkylning.

Anna Mia Ekström höjer dock ett varningens finger för den sortens förenkling.

– Det där bygger på för osäkra data. Människor kan dessutom reagera olika på samma virus, vissa får ont i halsen medan andra blir snuviga.

Hon har själv pratat med flera av de svenskar som smittats av det nya coronaviruset och berättar att många blivit förvånade av diagnosen.

– Vissa unga kände sig inte ett dugg sjuka och för många känns det som en allvarlig förkylning. Och vi tror framöver att många smittade kommer få jättemilda symptom eller kanske inga alls, men än så länge saknas tillräcklig kunskap om detta, säger Anna Mia Ekström.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS