Besöksnäringen, med hotell, restauranger och kaféer, ser redan de smärtsamma effekterna av coronavirusets framfart - och har redan lagt varsel på tusentals personer. Om viruskrisen fortsätter länge kan problemen också sprida sig till andra branscher, som sällanköpshandeln och mäklarbranschen.
Besöksnäringen, med hotell, restauranger och kaféer, ser redan de smärtsamma effekterna av coronavirusets framfart - och har redan lagt varsel på tusentals personer. Om viruskrisen fortsätter länge kan problemen också sprida sig till andra branscher, som sällanköpshandeln och mäklarbranschen. Bild: Bilder: TT

Här är jobben som riskerar försvinna i coronakrisen

Coronavirusets framfart kan hota många tusen svenska jobb – från kafébiträden och butikspersonal till montörer och mäklare.
– Det kommer sannolikt ske färre bostadsaffärer den närmsta tiden, säger Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

De ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset har redan slagit hårt mot flygbolag och hotellkedjor. Bara de senaste dagarna har Scandic varslat 2 000 personer om uppsägning samtidigt som Petter Stordalens Nordic Choice Hotels planerar att göra sig av med en stor del av personalen. Enligt branschorganisationen Visita kan 15 000 jobb i besöksnäringen vara hotade.

LÄS MER:Tusentals jobbvarsel väntar i Västsverige

LÄS MER: Ansträngt läge för arbetsförmedlingen

Flygbolaget Norwegian har också sagt upp hälften av personalstyrkan medan pressade SAS bett sina anställda gå ner upp mot 20 procent i lön. Det är dessvärre en naturlig konsekvens av att väldigt många människor just nu varken kan eller vill resa någonstans och drar sig för att åka på konferenser eller sätta sig på restauranger och kaféer. Sammankomster med 500 personer eller fler är som bekant förbjudna tillsvidare.

ANNONS

LÄS MER:Coronarädslan orsakar bokningsras – Posthotellet varslar 25 tjänster

Drar in på köp av inredning och hemelektronik

Om det nya coronavirusets framfart – och oron för det – håller i sig, kan varslen dock snabbt sprida sig till helt andra branscher.

– I nästa steg kan sannolikt butiker med sällanköpsvaror drabbas. Människor byter till viss del ut köp av den typen av varor mot nödvändiga varor, som mat och annat som behövs på kort sikt, säger Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Bild: Bild Göteborgs universitet

Till sällanköpsvaror räknas exempelvis hemelektronik, kläder, möbler och inredningsprylar. Vårt shoppingsug för just de kategorierna påverkas bland annat av hur rika vi känner oss, och hur ljus framtiden ter sig för tillfället. Att se sin aktieportfölj eller sina pensionsfonder massakreras på börsen är ofta ett effektivt sätt att döda viljan att köpa en ny dator eller investera i en ny soffa.

– Hur det går på börsen framöver kan på sikt påverka människors konsumtionsbeteende. Jag tror de flesta uppfattar att deras nettoförmögenhet minskat den senaste veckan, säger Ola Olsson.

LÄS MER:Så mycket har Göteborgsbolagen rasat sedan toppen

LÄS MER:Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

Professorn: Mäklarbranschen kan få problem

Det gör såklart att vi också, generellt, drar oss för att göra ännu större köp – av en bostad till exempel.

– Det kommer sannolikt ske färre bostadsaffärer den närmsta tiden, på grund av oron. Det gör att mäklarbranschen kan få problem. Å andra sidan kan en längre ekonomisk nedgång göra att Riksbanken framöver sänker styrräntan igen och lägre bolåneräntor kan vara stimulerande för hushållen, säger Ola Olsson.

ANNONS

Under den senaste stora ekonomiska krisen, finanskrisen 2008-2009, varslades i snitt drygt 100 000 personer om året om uppsägning i landet. Då var fordonsbranschen bland de värst utsatta – AB Volvo gjorde sig exempelvis av med runt 10 000 anställda på mindre än ett år medan Volvo Cars la ett jättevarsel om 3 300 personer på en och samma dag. Den djupa ekonomiska oron, tillsammans med det faktum att det var svårt att ens få fram pengar att låna, gjorde att i princip ingen längre ville köpa en enda bil eller lastbil.

Industrin: Då kan vi se en försvagning av sysselsättningen

Det läget är vi i dag långt från. Teknikföretagen, som organiserar bolag som Volvo Cars och AB Volvo, berättar att corona-krisen ännu inte märks "påtagligt" inom industrin. Däremot är osäkerheten kring framtiden stor – och branschen kan drabbas på två tydliga sätt.

– Det första är problem i leverantörskedjorna – att företagen inte får tillgång till komponenter som är nödvändiga för att upprätthålla produktionen. Så kan det bli, men det är sannolikt ett snabbt övergående problem. Sedan har vi efterfrågan. Om det här leder till att vi går in i en längre period av lägre efterfrågan kommer företagen behöva se över sin kostnadskostym och minska den – och då kan vi se en försvagning av sysselsättningen, säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom.

ANNONS
 Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom.
Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom. Bild: Bild: Teknikföretagen

För att hindra den ekonomiska oron har regeringen bland annat beslutat att införa korttidsvecka inom från maj månad – en åtgärd som gör att anställda kan gå ner i arbetstid, och lön, om en ekonomisk kris skulle slå mot industrin. Karensdagen har också tagits bort för att fler ska stanna hemma från jobbet när de är sjuka och i slutet av veckan kapade Finansinspektionen sina kapitalkrav på bankerna samtidigt som Riksbanken utlovade lån på upp mot 500 miljarder kronor, till företag som drabbas av coronaviruset.

– Många företag kommer få det tufft framöver. Möjligheten att låna är väldigt viktig – de kan hjälpa företag som är lovande på lång sikt men saknar pengar i kassan just nu. Det är helt rätt att satsa på det. Den borttagna karensdagen är också en viktig åtgärd, säger Ola Olsson.

Det mest oroande - USA

LÄS MER:Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

LÄS MER:Agnes Wold: Nästa våg blir när smittade kommer hem från USA

Mats Kinnwall, på Teknikföretagen, är extra glad över korttidsveckan.

– Det är perfekt för ett sånt här läge, det gör att företagen har råd att sitta mer still i båten vid en eventuell nedgång. Det hade varit bra om reformen kommit direkt, men första maj är i alla fall bättre än första augusti. Det är också alldeles utmärkt att Riksbanken och även Finansinspektionen gör vad de kan redan i dag, så att det finansiella systemet inte får problem senare, säger han.

ANNONS

Ola Olsson påpekar att grunden för världsekonomin, på åtminstone två punkter, är starkare idag än under finanskrisen. Flera av de länder som då hade problem med statsfinanserna mår bättre nu samtidigt som skräcken för att bankerna ska gå omkull, som gjorde det oerhört svårt att få fram krediter under finanskrisen, inte finns idag.

– Det mest oroande just nu är i stället situationen i USA – ingenting tyder på att de har det här under kontroll. De fattigaste har exempelvis inte tillgång till vare sig sjukvård eller information. De ekonomiska effekterna kan bli stora givet de socioekonomiska förhållandena i USA – det kan i sin tur försena återhämtningen i både Kina och Europa, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS