Matbutiker vittnar om rekordförsäljning när göteborgarna hamstrar

På många håll gapar matbutikernas hyllor tomma när göteborgarna hamstrar pasta, knäckebröd och konserver. Flera butiker vittnar om att torsdagen var en rekorddag – då försäljningen mer än fördubblades jämfört med samma dag i fjol.
– Det har aldrig hänt förut, säger ICA-handlaren Martin Ekgrund. Samtidigt så manar MSB till lugn.

ANNONS
|

Spridningen av det nya coronaviruset har fått många svenskar att bunkra upp med livsmedelsvaror. Pasta, konserver och handtvål går åt i rekordfart, enligt handlarna själva, och på sina håll gapar butikshyllorna tomma.

På ICA Maxi Högsbo började en rejäl ökning redan för någon vecka sedan, men på torsdagen nådde försäljningen nya höjder.

– Det är en enorm hamstring. Vi blev lite tagna på sängen när det drog igång och har fått jobba hårt för att få ut varor. Torsdag var nog kulmen, då ökade försäljningen med 140 procent jämfört med samma dag förra året, säger Martin Ekgrund, ICA-handlare.

Hur ovanligt är det?

ANNONS

– Det har aldrig hänt förut. Jag har varit handlare i över 30 år och aldrig varit med om något liknande. Torsdag var som dagen före julafton, fast på en vanlig torsdag i mars månad, säger Martin Ekgrund.

Enligt uppgifter till GP ska personal i butiken ha pratat om att man överträffade säljbudgeten med två miljoner kronor på torsdagen. Den siffran har dock inte bekräftats.

LÄS MER:Barnmat och torrvaror – det här hamstrar svenskarna

Martin Ekgrund, ICA-handlare, uppger att försäljningen ökade med 140 procent under torsdagen.
Martin Ekgrund, ICA-handlare, uppger att försäljningen ökade med 140 procent under torsdagen. Bild: Skvader Media - Johanna Herbst & Rickard Olausson

Jag har varit handlare i över 30 år och har aldrig varit med om något liknande.

Kunder handlar dubbelt så mycket

Martin Ekgrund uppger att även antalet kunder har ökat med omkring 35 procent. Men den stora förändringen ligger i att många handlar mycket mer än vanligt.

– Snittköpen har fördubblats, alltså kunden köper i genomsnitt dubbelt så mycket som i vanliga fall. Det är en speciell situation, det får man ärligt erkänna. Men även om vi inte har hundraprocentigt sortiment så fungerar varuflödet relativt bra. Jag upplever att våra kunder är väldigt förstående för att det har varit ett högt tryck på vissa varor, säger Martin Ekgrund.

Enligt honom är det främst hårt bröd och torr- och frysvaror som folk köper på sig. Även handtvål, tvättmedel och liknande går åt snabbare än vad det brukar göra.

LÄS MER:Tradera förbjuder handsprit och munskydd

Ökad försäljning varje dag

På Willys i Gamlestaden har försäljningen också gått upp de senaste dagarna.

– Försäljningen ökar lavinartat. Igår hade vi en ökning på 160-170 procent. Där snackar vi sådan försäljning som vi har runt jul, med den skillnaden att då är man förberedd på det, säger Olle Andersson, butikschef på Willys i Gamlestaden.

ANNONS

Även för Coops butiker, särskilt stormarknaderna, stack torsdagen ut.

– Generellt sett är matförsäljningen väldigt mycket högre än den normalt är i mars. Redan vid månadsskiftet hände något och sedan har försäljningen ökat lite dag för dag. Den har legat mellan 20 och 30 procent över det normala och nu är det ännu mer. Igår hade vi nog den högsta försäljningen hittills, säger Tobias Rydegren, presschef på Coop.

Vi snackar sådan försäljning som vi har runt jul, med den skillnaden att då är man förberedd på det.

De flesta varor, med undantag för handsprit, finns dock fortfarande hos leverantören.

– Det kan vara enskilda produkter av vissa varumärken som är slut, men inte hela varukategorier. Och man börjar komma igång även vad gäller handsprit, säger Tobias Rydegren.

"Förr eller senare kommer varorna ta slut"

På Willys i Gamlestaden börjar en del rissorter börjar ta slut, men överlag är tillgången fortsatt god även på de varor som folk köper på sig, enligt butikschefen Olle Andersson.

– Men det jag tänker spontant är att folk inte behöver hålla på och bunkra så här. I dag kan man tro att folk handlar för flera år framåt och det behöver man inte göra. Folk har blivit otroligt skärrade av det här viruset, och när folk blir hysteriska drar de andra med sig. Vi vill såklart sälja mycket, men förr eller senare kommer varorna att ta slut om folk fortsätter såhär. Det är bättre att handla med måtta, säger han.

ANNONS

Och beskedet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är just att man inte behöver köpa på sig allt för mycket mat.

– Vi behöver ha en god hemberedskap, ett litet förråd av mat och andra förnödenheter är bra att ha hemma. Men vi behöver inte ta i från tårna och ända upp. Det är inte så att vi behöver länsa hyllorna i mataffärerna, sade Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef för operativ ledning vid MSB, på en pressträff på fredagen.

Hon fortsatte:

– Det kommer att fyllas på med mat och andra artiklar. Vi står inte inför att vi kommer stå utan mat. Det är också viktigt att vi är solidariska. Just att vi inte bunkrar i onödan, och att vi tar hand om varandra.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS