Beskedet: Rektorer får inte stänga skolor

Under myndigheternas pressträff kring coronaviruset på fredagen lämnades ett tydligt besked: landets rektorer får inte på egen hand stänga några skolor.
– Vår signal till kommunerna är väldigt tydlig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

ANNONS
|

På fredagen höll representanter för såväl Folkhälsomyndigheten, Skolverket, Socialstyrelsen och MSB en pressträff angående det nya coronavirusets framfart i Sverige, som då hade 755 konstaterade fall av smitta.

Det kanske viktigaste beskedet som lämnades var att landets rektorer inte får stänga några skolor under längre tid utan samråd med smittskyddsexpertis.

– Vår signal till kommunerna är väldigt tydlig: Det går inte att bara stänga skolor och lämna barnen utanför utan att veta vart de tar vägen – av både sociala, psykiska men också smittskyddsskäl, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han underströk att åtgärden, i nuläget, inte bedöms effektiv ur smittskyddsperspektiv.

ANNONS

– Effekten är svag, om den över huvud taget finns. Vi vet att skolbarn inte driver den här epidemin, skolbarn är i mindre utsträckning smittsamma och sprider i väldigt liten utsträckning till andra, säger Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson (vänster) och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson var två av dem som deltog under fredagens pressträff.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson (vänster) och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson var två av dem som deltog under fredagens pressträff. Bild: Claudio Bresciani/TT

Stängda skolor skulle lamslå samhället

Att stänga skolor skulle dessutom lamslå stora delar av samhället, vilket skulle få negativa konsekvenser för samhällsbärande funktioner som exempelvis sjukvård. Att tvinga föräldrar till friska barn att vabba skulle enligt myndigheterna slå hårt mot samhället i en redan utsatt situation.

Dessutom måste man, innan en såpass drastisk åtgärd kan vidtas, ha en plan för vart barnen ska ta vägen.

– De måste tas omhand, antingen i kommunal omsorg, av andra vuxna eller av frivilligorganisationer. Det finns många alternativ, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Att bara stänga skolor och lämna barn åt sitt öde anser jag oacceptabelt.

Att låta exempelvis mor- och farföräldrar ta hand om barnen är heller ingen bra idé, då de senare tillhör en riskgrupp.

Dock finns utrymme för att stänga enskilda skolor, exempelvis om det saknas personal i sådan omfattning att det inte går att bedriva undervisning. Det måste dock ske i samråd med smittskyddsläkare.

– En huvudman kan i samråd med smittskyddsläkare konstatera att en eller flera skolor ska stängas, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

ANNONS

Vården står inför alamerande materialbrist

Under pressträffen framkom också att vården nu står inför en mycket problematisk materialbrist, framförallt vad gäller personlig skyddsutrustning för vårdanställda.

– Det finns ingen som har ett lager att ta av, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen saknar samtidigt mandat att omfördela resurser mellan Sveriges 21 regioner, vilket förutsätter såväl samarbete som solidaritet mellan dessa. Det har, än så länge, fungerat bra enligt Johanna Sandwall.

Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef för operativ ledning vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, sa under pressträffen att det bra att ha en "hemberedskap" med basvaror så att man klarar sig en kortare tid, men uppmanade samtidigt folk att "inte länsa hyllorna". Det saknas helt enkelt anledning att göra så, menar hon.

– Vi kommer inte att stå utan mat, säger Maria Bergstrand.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemilog på Folkhälsomyndigheten, kunde i övrigt konstatera att smittspridningen fortsatt ökar i både Europa och andra delar av världen.

– Globalt kan man konstatera att det fortsätter att spridas, inte minst i Europa där vi har flera länder där smittan skjuter i höjden och fortsätter att öka. Vi har Schweiz som kommit i gång och rapporterat många fall, men man ska komma ihåg att det är diagnosticerade fall och inte behöver vara hela bilden av antal smittade, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS