Aron Anderson, äventyrare och före detta paralympier ska vara programledare för Lilla Sportspegeln.
Aron Anderson, äventyrare och före detta paralympier ska vara programledare för Lilla Sportspegeln.

Från Paralympics till Lilla Sportspegeln

Han har tävlat i fyra Paralympics i tre sporter och tog sig nyligen upp på Kilimanjaro på kryckor. Ett helt annat äventyr väntar nu för Aron Anderson, som ska vara programledare i Lilla Sportspegeln i vår. -Det är svårare att nå ut till barn, de är inte så lättflörtade, säger han.

ANNONS
|

28-åringen älskade idrott redan innan han fick cancer och hamnade i rullstol som nioåring. Och Lilla Sportspegeln var favoritprogrammet.

-Min kompis Anders och jag tjafsade om vilken veckodag som var roligast och han sade att det var fredag för att då går Fångarna på fortet på tv. Jag sa måndag för att Lilla Sportspegeln går då, säger Anderson.
-Så det känns superkul att nu få leda det, det är en stor ära.

Det blir en specialsatsning av SVT:s barnprogram Lilla Sportspegeln i vår, där stora delar av programmen viks åt intervjuer med OS-aktuella idrottsstjärnor.

-Vi har börjat spela in några avsnitt och jag har träffat kanotisten Petter Menning, Nikita Glasnovic som håller på med taekwondo och friidrottarna Michel Tornéus och Irene Ekelund.
Ska vara rak och ärlig

Han säger att förutom att presentera idrottsstjärnorna och göra bra program så vill han visa den unga publiken att man kan göra många olika saker trots att man sitter i rullstol, eller har andra former av hinder.

-Jag vill visa för barn att det inte handlar om vad du har för förutsättningar utan vad du gör med dem.

Anderson är numera en professionell äventyrare och föreläsare. Det är mest vuxna som får ta del av hans föreläsningar, men ibland även barn.

ANNONS
-De svåraste föreläsningarna är för barn. Så det gäller att vara rak och ärlig.
Tvingades sluta

När Aron Anderson var nio år opererades han för cancer och blev rullstolsburen. Han fortsatte idrotta, började parallellt med friidrott, kälkhockey och segling. Snabbt blev han elitidrottare och var med i Paralympics i Aten redan som 16-åring, i segling.

Han var med i vinter-Paralympics både 2006 och 2010, i kälkhockey och i sommar-Paralympics 2008 i Peking i friidrott. Strax före det största målet, Paralympics i London 2012, tvingades han dock lägga ner idrottskarriären då han var tvungen att få en höftledsprotes inopererad.

-Vad ska jag göra nu, tänkte jag. Idrotten var ju mitt liv. Som av en slump kom jag in på äventyr, gjorde Kebnekaise och cyklade till Paris. Nu är jag professionell äventyrare, det känns riktigt coolt faktiskt. Det kan inte finnas många professionella äventyrare i rullstol.
Älskar att pusha sig till max

För bara några veckor sedan besteg han Afrikas högsta berg Kilimanjaro (5 885 meter). Stora delar av vägen upp tog han sig fram på kryckor, ibland även ålandes.

-Jag älskar känslan att pusha mig själv till max. Det är samma sak som i idrotten när man kör maraton och är helt förstörd efter halva och ska fortsätta två mil till.

I vår väntar Vasaloppet och i sommar Ironman (triathlon) i Kalmar. Han har också ett ännu så länge hemligt projekt på gång. Han vet därför inte om det kan bli någon fortsättning på programledarskapet för Lilla Sportspegeln, om han skulle bli tillfrågad.

-Vi får ta en ny diskussion efter SVT:s utvärdering. Men hittills har det i alla fall varit superkul att göra!

Född: 26 januari 1988.

Bor: Täby utanför Stockholm.

Parasportgrenar: Segling, kälkhockey och friidrott (1 500 meter, 5 000 meter och maraton). Har tagit 10 JVM-guld i friidrott.

Paralympics: Segling i Aten 2004, kälkhockey i Turin 2006 och Vancouver 2010, friidrott 2008.

Äventyr: Ett axplock: Den förste att bestiga Kebnekaise i rullstol, den förste i rullstol att genomföra en svensk klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet) under 24 timmar, den förste att genomföra Cykelvasan i armcykel, har simmat över Ålands hav enbart med hjälp av armarna, besteg Kilimanjaro i januari i år.

Övrigt: Är ambassadör för Barncancerfonden och gör många av äventyren för att samla in pengar till Barncancerfonden. 2015 samlade han in 2,7 miljoner kronor.

ANNONS