Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att den stora frågan är hur långvariga coronavirusets ekonomiska effekter blir.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att den stora frågan är hur långvariga coronavirusets ekonomiska effekter blir. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Göteborgsbolag vinstvarnar i coronavirusets spår

Börsnoterade Vitrolife, som har sin bas i Göteborg, bedömer att coronaviruset kommer att leda till att försäljningen i Asien minskar med omkring 30 procent under det första kvartalet. Och vinstvarningarna lär fortsätta komma, menar sparekonomen Frida Bratt:
– Det stora frågetecknet är hur många kvartal som är förlorade.

ANNONS
|

På måndagskvällen gick Göteborgsbaserade Vitrolife ut med en vinstvarning. Man väntar sig att efterfrågan på IVF-behandlingar kommer att minska och bedömer att försäljningen i Asien kommer att gå ner med omkring 30 procent under det första kvartalet. Därmed blev Vitrolife först i raden bland Göteborgs börsnoterade bolag att vinstvarna med anledning av coronavirusets utbrott. På tisdagsmorgonen drog även flygbolaget SAS tillbaka sin tidigare positiva prognos för 2019/2020 och meddelade en rad planerade åtgärder som ska minska utgifterna under de närmsta månaderna.

LÄS MER:SAS minskar flygningarna i Europa och Skandinavien

Osäkert hur långvariga effekterna blir

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att fler vinstvarningar lär följa.

– Det var ganska väntat att sådana här besked skulle komma. Vi kommer att få fler vinstvarningar. Våra stora exportbolag har drabbats av störningar både vad gäller produktion och försäljning så det vore märkligt om deras resultat inte påverkas, säger hon.

ANNONS

Enligt henne handlar frågetecknen om hur stora störningarna blir och hur länge de kommer att pågå. Vitrolife skriver i ett pressmeddelande att det är svårt att bedöma hur länge virusutbrottet kommer att påverka efterfrågan av IVF-behandlingar både i och utanför Kina. Men man räknar med att de patienter som väntat kommer att vilja genomföra behandlingen vid ett senare tillfälle när smittspridningen har avtagit.

– Generellt sett är det stora frågetecknet för våra företag hur många kvartal som är förlorade. Kommer vi se effekterna även under andra kvartalet eller till och med hela 2020? säger Frida Bratt.

LÄS MER:Därför faller börserna – och så påverkas ekonomin framåt

LÄS MER:Milanoprofessorn om coronaepidemin: ”Då är det vettigt att stänga skolor”

Coronaviruset kan ha förvärrat nedgången i konjunkturen

Redan innan coronavirusets utbrott fanns tecken på att konjunkturen var på väg att avmattas. Men enligt Frida Bratt kan smittspridningen ha krossat förhoppningarna den mjuklandning i den globala konjunkturen som många sett framför sig.

– Vi såg i rapporterna redan under det fjärde kvartalet att många försökte hålla uppe lönsamheten och kapa kostnader. Men då tänkte man sig kanske inte att nedgången skulle bli särskilt blodig. Nu är farhågan att det inte blir den mjuklandning som man hade väntat sig. Kina är en viktig del i ekonomin och vi vet ännu inte riktigt vad effekten på europeisk och amerikansk ekonomi kommer att bli, säger Frida Bratt.

ANNONS

"Bara långsiktigt sparande på börsen"

Som sparande bör man dock vara beredd på att börsen kan fortsätta gå nedåt i det osäkra klimatet kring coronaviruset, menar Frida Bratt.

– A och O är nu att man ska se till att ha rätt typ av sparande på rätt plats. Man ska bara ha långsiktigt sparande på börsen eftersom prognosen är så osäker. För den som har kortsiktiga pengar på börsen kan det vara läge att sälja av. Sedan kanske man vill passa på att köpa in sig på aktier som ligger lägre än vanligt, men då borde man göra det med pengar som man är beredd att förlora, säger hon.

LÄS MER:Containerbrist skapar kaos för exporten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS