Sverigedemokraterna har stabiliserat sig i toppen

Striden om att vara Sveriges största parti fortsätter mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. SD har hoppat upp ett kliv och rör sig numera på högre nivåer i opinionen än tidigare. Partiet på andra änden, Vänsterpartiet, når samtidigt den högsta siffran sedan 2001.

ANNONS
|

LÄS MER:Tre saker som talar för att väljarna kommer att tänka om

Sverigedemokraterna delar platsen som största parti med Socialdemokraterna, visar GP/Sifos februarimätning. SD når 23,3 procent och S 23,6 procent, en skillnad inom felmarginalen.

SD tycks nu ha stabiliserats på en ny högre nivå, mellan 22 och 24 procent sedan i oktober enligt GP/Sifos mätningar.

– Det tyder på att det inte är en tillfällig uppgång, även om det inte är någon garanti att de ligger kvar där, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Han säger att siffrorna går att se mot bakgrund av lag och ordning, och invandringsfrågorna som har debatterats flitigt. Han konstaterar att SD nu en längre tid har varit större än M, som ligger kvar på 17,5 procent i februarimätningen.

ANNONS

– Vi vet inte hur det ser ut i ett annat läge, om det blir lågkonjunktur. S och M har högre förtroende i de här ekonomiska frågorna, säger han.

Då ökar SD

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att SD:s uppgång följer ett mönster. Han jämför med partiets senaste uppgång till en ny, högre nivå, som skedde hösten 2016.

– Nu har de gjort på samma sätt. Varje gång har det varit vid en period i den politiska debatten som verkligen har lyft fram frågor, även från de andra partierna, som har legat väldigt nära SD.

Han säger att frågor som dominerar debatten blir viktiga vid valet av parti. Till SD:s fördel var höstens och vinterns intensiva debatt om gängkriminalitet och migration.

– När debatten går in på frågor som inte kan beskrivas som tydligt vänster-höger i traditionell mening kan väljare börja se över sina val. Och då byter man parti på den frågan.

LÄS MER:Mätning: SD större än M och KD tillsammans

Jonas Hinnfors säger att traditionella vänster-högerfrågor, som arbetsmarknad och välfärd, inte har präglat debatten sedan 2014 och att migration, och brott och straff, SD:s profilfrågor, har debatterats, om än olika hett, sedan dess.

– Så länge det är så är det svårare att vinna tillbaka väljarna som har gått till SD.

ANNONS

Toppsiffra för V

Jonas Hinnfors säger att Vänsterpartiet, som nu står friare gentemot S och regeringen, dock har försökt öka temperaturen i vänster-högerfrågorna.

– Det är någonting att hålla ögonen på, i vilken utsträckning Vänsterpartiet lyckas få hetta i de här frågorna, säger Jonas Hinnfors.

I GP/Sifos februarimätning når partiet 11,4 procent, vilket är den högsta siffran sedan november 2001 då partiet nådde 11,5 procent. Partiet ökar inte signifikant sedan januari, men sedan december.

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

Sifos mätningar visar att V har fått mycket stark positiv uppmärksamhet under januari. Det handlar exempelvis om kommunpengar, och misstroendevotum, men också om det kommande partiledarvalet.

V plockar främst väljare från S, men också från soffan.

Om du är kvinna och arbetar inom offentlig sektor ökar sannolikheten att du lägger din röst på partiet.

14,5 procent av kvinnorna väljer V i mätningen, jämfört med 8,5 procent av männen. Och bland kvinnor under 20 år är partiet störst med 22,2 procent.

Toivo Sjörén, vid Sifo, konstaterar att V inte har en tydlig arbetarprofil. Partiet har sitt starkaste fackstöd inom SACO, betydligt starkare stöd inom den offentliga sektorn än den privata och högt stöd bland högskoleutbildare.

Fakta: Så gjordes GP/Sifos februarimätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 8328 intervjuer, gjorda 3-13 februari 2020, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

12,0 procent uppgav inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS