Socialminister Lena Hallengren tycker det är oroande att dödstalen ökar.
Socialminister Lena Hallengren tycker det är oroande att dödstalen ökar. Bild: Ali Lorestani/TT

Socialminister Lena Hallengren (S): "Vi måste ha beredskap för vi vet aldrig vad som händer"

Coronavirus skördar allt fler offer även utanför Kina. Inget vet när kulmen nås och mörkertalet är sannolikt stort. Socialminister Lena Hallengren (S) förstår oron, men i Sverige bedöms risken för spridning som låg.

ANNONS
|

Enligt officiella källor hade på torsdagen minst 1 350 människors liv krävts och 60 000 smittats framför allt i Hubeiprovinsen i centrala Kina där utbrottet anses ha skett på en köttmarknad i provinshuvudstaden Wuhan.

Siffrorna skrevs upp sedan de kinesiska myndigheterna ändrade metod för att diagnostisera om en person har vad som nu kallas covid-19. Förenklat har kriterierna för klassning sänkts och bygger på symtom.

Socialminister Lena Hallengren deltog i ett extrainsatt EU-möte i Bryssel på torsdagen för att diskutera hur information och beredskap kring coronaviruset ser ut. Efter att ha lyssnat på representanter för världshälsoorganisationen WHO och EU:s smittskyddsenhet ECDC är hon försiktig med att övertolka de ökade siffrorna.

ANNONS

– WHO försöker nu titta på vilket som är det bästa sättet att identifiera smittade och föra statistik, säger hon till GP. Det är en stor spridning, många har smittats och det är höga dödstal. Siffrorna kan ändras, men det betyder inte att det alltid är nya fall. Därför kan man inte dra slutsatsen att vi ser en väldigt stor ökning. Och oavsett hur man mäter är det ett fåtal upptäckta fall utanför Kina.

– Det är oroande, men jag lyssnar och förhåller mig till de fakta och den vetenskap som finns hos våra myndigheter.

Expert: Låg risk för smittspridning i Sverige

Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten konstaterade på torsdagen i ett pressmeddelande att det i Sverige i dagsläget inte finns någon spridning av det nya coronaviruset. Risken för att det skulle börja spridas i samhället bedöms för närvarande som mycket låg.

– I Sverige behöver man inte vara orolig för att bli smittad, eftersom vi inte har någon spridning i landet. Den person som konstaterades vara smittad har tagits väl omhand av hälso- och sjukvården, säger han.

Enligt vad statsepidemiolog Anders Tegnell uppger för TT har de nya siffrorna ingen grundläggande betydelse för epidemin. Signalerna annars är ju att ökningstakten har avtagit, understryker han.

Lena Hallengren säger:

ANNONS

– Jag har naturligtvis en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för att följa utvecklingen. Men även om vi inte har någon spridning måste vi ha en nationell beredskap för att kunna hantera ett utbrott, för vi vet aldrig vad som händer, och det gäller även på EU-nivå.

Lena Hallengren lyfter fram läkemedelsbrist som ett problem. Industrins ansträngningar för att dra ned på kostnaderna har lett till ökad sårbarhet när det gäller produktion och distributionskedjor, enligt socialministern.

Hon framhåller också värdet av europeiskt samarbete och samordning.

– Det är viktigt att EU:s ledare samlar sig och visar att man är enade och har ett gemensamt förhållningssätt. Det handlar både om information om hur man kan arbeta förebyggande och tillsammans och att vi lyssnar till och tar till oss av vetenskap när vi fattar beslut.

Hon fick stöd av EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides:

– Virus känner inga gränser. Även om antalet fall i EU fortfarande är lågt måste vi vara vaksamma. Enda sättet vi kan hantera den här epidemin på är genom att arbeta tillsammans både inom EU och globalt.

Diskriminering har på flera håll i världen drabbat kineser som utan anledning pekats ut som smittspridare. EU-kommissionen och flera medlemsländer har fördömt detta och uttalat sitt stöd till Kina.

ANNONS

– Vi måste visa global solidaritet och på olika sätt bistå de utsatta länderna. Det gäller naturligtvis Kina, men även länder med svaga hälso- och sjukvårdssystem för att smitta inte ska spridas dit och få fäste, säger Lena Hallengren som välkomnar att EU-kommissionen ser över möjligheterna att ge EU-stöd för det ändamålet,

LÄS MER:Göteborgs hamn kräver hälsodeklaration – på grund av coronavirus

LÄS MER:Stor skillnad i kommunikation om coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS