Tobias Hamberg, är vd för Avenyfamiljen.
Tobias Hamberg, är vd för Avenyfamiljen. Bild: Bengt Kjellin

Vin innehöll bekämpningsmedel – säljs på Systembolaget

När Avenyfamiljen bestämde sig för att testa fyra olika naturviner visade det sig att två av dem innehöll bekämpningsmedel. Ett av vinerna innehöll så stor mängd att det inte ens får säljas inom EU. Trots det säljs det på Systembolaget.
– Ordet naturvin för naturligtvis tankarna till naturligt och naturen, säger Lennart Agén på Systembolaget.

ANNONS
|

De senaste åren har intresset för naturvin växt. Efter att även restaurang- och krogkoncernen Avenyfamiljen märkt av en ökad efterfrågan på drycken övervägde man att köpa in ett sortiment. Bolaget har tidigare ställt sig kritiska till den trendiga vinsorten och gått så långt som att meddela att naturviner är "bannlysta på samtliga av våra restauranger".

Anledningen är att man misstänkte att naturviner inte är så naturliga som namnet ger sken av.

LÄS MER:Vintrenderna som väntar oss 2020

För att ett vin ska klassas som ett naturvin finns nämligen ingen särskild certifiering, utan begreppet är fritt att använda för den producent som önskar. Men generellt sett så ska tillverkningen av naturvin påverkas så lite som möjligt. Enligt Systembolaget förespråkas bland annat småskalig produktion och minimal mänsklig hantering när det handlar om naturvin.

ANNONS

– Vi hade misstankar om att det är vinbranschen och vinlobbyisterna som har tagit till begreppet naturvin, i stället för att ställa om till ekologiskt och certifiera sig, för då har man ett kontrollorgan och då kan man inte fuska. Sedan finns det ju såklart producenter som gör enligt konstens alla regler och inte tillsätter något eller besprutar heller, säger Tobias Hamberg, vd på Avenyfamiljen.

Men när efterfrågan ökade var Avenyfamiljen villiga att tänka om.

– Trycket har blivit så stort och vi har fått en ökad efterfrågan på naturvin och då vill vi ju såklart tillgodose våra gäster, säger Tobias Hamberg.

Passerade tillåtna gränsen

Men innan något beslut fattades bestämde sig restaurangkoncernen för att gå till botten med vad fyra stycken naturvin innehöll. Fyra flaskor inhandlades därför på Systembolaget i Göteborg och skickades sedan vidare till ett laboratorium för analys.

Av de fyra vinerna visade sig två innehålla bekämpningsmedel. Ett av vinerna innehöll dessutom mängder som passerar EU:s gränsvärden och får därför inte säljas inom EU.

Testet visade att vinet 7 Fuentes innehöll 0,052 milligram per kilo av bekämpningsmedlet Iprodione, vilket är över gränsen för det tillåtna värdet inom EU.

– Ämnet Iprodione borde inte finnas där oavsett hur vinet är kategoriserat. Annars är det ju så att vissa livsmedel inte ska innehålla bekämpningsmedel alls om det är eko-märkta. Sedan finns det ju andra märkningar, då är det ju inget som säger att det inte får finnas, säger Görgen Samuelsson, chef och delägare vid Ak lab, som ansvarade för analysen.

ANNONS

LÄS MER: Naturvin – den skeva vintrenden

Gränsen för Iprodione i EU går vid 0,01 milligram per kilo.

– Det här bekämpningsmedlet är inte godkänt överhuvudtaget inom EU. Men i andra länder kan det vara godkänt, man kan hitta lite olika svar världen över. Men här har vi EU att rätta oss efter, säger Görgen Samuelsson.

Vid analysen har labbet jämfört vinet mot ett femhundratal bekämpningsmedel som varit mer eller mindre använda vid odling genom tiderna. Förutom Iprodione hittades ytterligare fyra bekämpningsmedel i vinet, dock inom tillåtna mängder.

I analysen så testades en flaska av respektive vin.

– Det är ju en osäkerhet i sig. Det är ju inte ett par druvor i varje flaska som man utgår ifrån utan det är större kar som man tappar ifrån, säger Görgen Samuelsson.

Så sannolikheten är stor att bekämpningsmedlet finns i andra flaskor som fyllts vid samma tillfälle?

– Ja, chansen är stor att man skulle hitta det i andra flaskor.

Ingen möjlighet att kontrollera naturviner

Enligt Systembolaget så är bekämpningsmedlet Iprodione förbjudet i dag, men var tillåtet när det aktuella vinet skördades. Innan den 31 oktober 2018 fanns det nämligen ingen övre gräns för ämnet Iprodione, om vinet inte är ekologiskt odlat. Det kan fortfarande finnas spår av ämnet en tid efter och därmed kan Systembolaget inte vara säkra på om ämnet använts eller om det är spår från tiden före 2018.

ANNONS

– I och med att det här är ett traditionellt odlat vin, och inte ett ekologiskt vin, så fanns det inga gränsvärden. Det finns ett gränsvärde som är på 0,01 om det är ekologiskt, men det här är då ett traditionellt odlat vin, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Han förklarar att eftersom det inte finns någon reglering kring naturvin har Systembolaget generellt sett ingen möjlighet att följa upp och kontrollera att vinet till exempel producerats biodynamiskt eller att skörden varit av liten storlek.

– Eftersom att det inte finns varken någon lagstiftning eller någon certifiering så ser vi till att naturvinerna inte innehåller några värden som överstiger det som gäller för generell vinproduktion, oavsett om det är bekämpningsmedel, socker eller hur det är skördat.

Finns det inte en risk att kunder blir lurade av namnet naturvin?

– Ordet naturvin för naturligtvis tankarna till naturligt och naturen och de bitarna, men mitt råd till kunderna är att fråga personalen i våra butiker för att få så mycket fakta och kunskap som möjligt om vinproducenten innan man gör sina val, säger Lennart Agén.

"Bluff och båg"

Systembolaget utför egna stickprov av drycker som säljs där allt från alkoholhalten till bekämpningsmedel testas.

ANNONS

– Ligger det över gränsvärdena så ska vi inte sälja det, så enkelt är det, säger Lennart Agén.

Avenyfamiljen hade övervägt att gå emot sin princip om naturviner, om det inte vore för testresultatet.

– Nu känner vi att det är lite bluff och båg med hela grejen, att man lite lurar konsumenten. Men det som var intressant var framförallt att det innehöll så mycket gifter att det inte får säljas, och att det säljs på Systembolaget, som man litar på, säger Tobias Hamberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS