Cevian Capitals grundare Christer Gardell. Arkivbild.
Cevian Capitals grundare Christer Gardell. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Cevian välkomnar USA-köp i Ericsson

Trumpregeringen kan tänka sig att gå in som ägare i Ericsson. Toppen, tycker storägaren Cevian, med Christer Gardell. Ericsson-aktien lyfter med nästan 4 procent efter utspelet från Washington.

ANNONS

USA och dess allierade borde överväga att investera i Ericsson eller i den finländska konkurrenten Nokia – eller i båda bolagen, enligt USA:s justitieminister Willam Barr. Syftet skulle vara att skapa "finansiella muskler" för att stärka västvärldens position på 5G-marknaden, där kinesiska Huawei har byggt upp en dominerande position.

Satsningen skulle enligt Barr kunna göras genom att USA köper en kontrollpost i Ericsson och/eller Nokia, antingen direkt eller via ett konsortium av privata investerare.

"Klart positivt"

Christer Gardell, delägare i aktivistfonden Cevian – som är Ericssons största ägare räknat i antal aktier, är positiv till Trumpregeringens utspel.

"Ett amerikanskt intresse för Ericsson är klart positivt både för Sverige, bolaget och aktieägarna. Huvudsyftet för USA är att säkra teknikledarskap inom 5G och säkerställa en hög säkerhetsnivå på kritisk infrastruktur i västvärlden", skriver han till TT.

ANNONS

Barrs förslag, presenterat på en tankesmedja i Washington i torsdags, kommer sedan USA portat Huawei från den amerikanska marknaden med motiveringen att företagets produkter kan användas för kinesiskt spionage.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, är mer tveksam till idén.

– Det är klart att det skulle kunna finnas strategiska skäl för USA att äga Ericsson, för att säkra teknologi. Men det finns andra sätt att göra det på, säger han.

Han tror att det mest troliga är att USA, eller amerikanska intressen, går in och köper en del av Ericsson.

Redan i dag utgörs drygt 25 procent av Ericssons ägare av amerikanska investerare, enligt den svenska telekomtillverkarens aktieägarinformation.

Ericssonägarna med mest rösträtt, Wallenbergsfärens Investor och Industrivärden, har inte kommenterat Barrs förslag.

"Enda alternativet"

Christer Gardell ser dock upplägget som gynnsamt, både för Ericsson och USA.

"Ericsson är världsledande inom 5G och den patentportfölj och det teknikförsprång bolaget har går inte att bygga organiskt. Ett förvärv är egentligen det enda alternativet om USA vill vara ledande inom det här området", skriver han i en kommentar.

"Ett sådant förvärv skulle i sin tur innebära betydande resurser att satsa på innovation och marknadsledarskap. Sverige och Kista är ett världscentrum för 5G-kompetens och det mest naturliga och sannolika är att det är här investeringarna skulle ske", tillägger han.

ANNONS

Aktiespararnas Joacim Olsson tror också att ett amerikanskt ägande skulle öppna upp stora möjligheter för bolaget.

– Det är där merparten av alla patent skapas, säger han.

Långsiktiga konsekvenser

Kortsiktigt vore det nog en riktigt bra affär för Ericssons aktieägare att sälja till USA, tror Joacim Olsson. Men han varnar för långsiktiga konsekvenser.

– Det finns många exempel på att innovationskraften förlorats i bolag på en konkurrensutsatt marknad där det finns en statlig majoritetsägare, säger han.

Fast möjligen är det lite klumpigt av den amerikanske ministern att stå i en talarstol och prata om att köpa upp ett bolag, bara så där, tycker Joacim Olsson.

– Han riskerar ju att prata upp priset. Då har han slagit krokben på sig själv. Men det kanske inte den amerikanska staten bryr sig om.

Christer Gardell ser en stor potential för Ericssons marknadsvärde med USA-upplägget, och han varnar för ett scenario där det slutar med att det blir Nokia som backas upp av USA och inte Ericsson.

"En eventuell affär måste emellertid baseras på en helt annan värderingsnivå än dagens löjliga Ericssonkurs. För Sverige, bolaget, de anställda och aktieägarna är det betydligt bättre att en amerikansk affär görs med Ericsson och inte med Nokia. Styrelsen och ledningen bör driva och hantera denna fråga med högsta prioritet", skriver Christer Gardell till TT.

ANNONS

Johanna Cederblad/TT

Joakim Goksör/TT

Telekomtillverkaren Ericsson är värderad till nästan 270 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Räknat i rösträtt domineras bolaget av Industrivärden, med 15,1 procent av rösterna, och Wallenbergsfärens maktbolag Investor, med 22,5 procent av rösterna.

De båda ägarbolagens röstandel stärks av stora innehav i så kallade A-aktier, som ger mer rösträtt än B-aktierna.

Räknat i andel av utestående Ericssonaktier är dock aktivistfonden Cevian Capital största ägare med 9,1 procent av B-aktierna.

Andra storägare är Swedbank Robur med 4,3 procent, AMF med 2,5 procent och Norges bank med 2,3 procent.

Källor: Industrivärden, Investor, Refinitiv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS