"Vi som fick leva om våra liv" blev Mattias Anderssons sista föreställning på Backa teater. Nu ska hans ersättare hittas.
"Vi som fick leva om våra liv" blev Mattias Anderssons sista föreställning på Backa teater. Nu ska hans ersättare hittas. Bild: Petter Trens

Nu ska Backa teater ersätta Mattias Andersson

I oktober meddelade den hyllade konstnärlige ledaren Mattias Andersson att han lämnar Backa teater efter 13 år. Nu har teatern gått ut med en annons där de letar efter hans ersättare.
– Det finns många spännande personer som bara väntar på att få ta över, säger Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater som ansvarar för Backa teater.

ANNONS
|

När det stod klart att Mattias Andersson skulle bli ny chef för Dramaten i Stockholm, stod teatertyckare i kö för att hylla nationalscenens val. Men i Göteborg väcktes frågan – vem ska nu ta över?

– Det är kul för Mattias, han måste komma vidare. Och det är kul att han har fått ett fint jobb. Men det finns många spännande personer som bara väntar på att få ta över, säger Björn Sandmark.

LÄS MER:Mattias Andersson ny chef på Dramaten

LÄS MER:Dramatens val av Mattias Andersson hyllas

Under fredagen har Backa teater gått ut med en annons där de söker en ny konstnärlig ledare. Enligt annonsen ska personen vara "insatt i den kulturpolitiska debatten, ha en stark konstnärlig vision och ett uttalat intresse för att arbeta för den unga publiken".

ANNONS

– Vi är alla rörande överens om att det ska vara en en erfaren chef, men också en person som har ett starkt konstnärligt intresse för barn- och ungdomsteater. För det är Backa teaters grunduppdrag.

Sedan teatern bildades 1978 har det funnits en tradition av att ensemblen och övrig personal har en betydande roll i rekryteringen.

LÄS MER:Dramaten + Backateatern = sant

– På Backa teater finns en väldigt stark känsla av att man arbetar som grupp. Därför har all personal varit involverad i processen. De kommer ha ett fortsatt starkt inflytande efterhand när man ska intervjua personer, förklarar Björn Sandmark och fortsätter:

– Det är viktigt för oss. Och det var liknande när Pontus Stenshäll blev konstnärlig ledare på Stadsteatern.

Nu har det varit tretton år med Mattias Andersson. Finns det några tankar om att det ska bli en kvinna nu? Är det något ni prioriterar?

– Vi arbetar för att uppnå så god jämställdhet som möjlighet. Ser man till bolagets ledning är det 50/50, även om just de konstnärliga ledarna har varit män. Men det är inte det första kriteriet.

LÄS MER:"Du har fel Blomqvist"

LÄS MER:Så lätt tystas inte en kritiker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS