Så har familjen Persson styrt H&M i generationer

Både Stefan och Karl-Johan Persson lämnade under torsdagen sina positioner i H&M. Men deras familj kommer även i fortsättningen har ett enormt inflytande på den svenska modejätten – som de styrt i över 70 år.

ANNONS
|

Lördagen den 13 september 1947 öppnade butiken Hennes på Storgatan i Västerås. Bakom satsningen står den då 30-årige Erling Persson, som inlett entreprenörsbanan som springpojke i sin pappas köttbutik. Innan butiken på Storgatan har han introducerat julstjärnan på den svenska marknaden, men även handlat med pennor och ost.

Hennes börjar omedelbart skörda sina första framgångar – och kallas för en "läcker liten Västeråsbutik" i lokalpressen. Affärsidén är att erbjuda mode och kvalité till bästa pris, Hennes erbjuder damkonfektion och kunderna får "daggfriska rosor" vid varje besök.

– Man måste ligga rätt i tiden och man skall finnas där kunderna går. Det har jag försökt följa hela tiden. Man skall inte finnas på någon bakgata, säger Erling Persson själv, i en intervju med Köpmannatjänst.

ANNONS

LÄS MER:Stefan Persson och Karl-Johan Persson avgår från H&M

De äger H&M – fem största aktieinnehaven

1. Familjen Stefan Persson med bolag 47,9 procent av aktierna (74,7 procent av rösterna)

2. State Street Bank and Trust 5,8 procent

3. Familjen Lottie Tham* med bolag 5,4 procent

4. Swedbank Robur fonder 2,3 procent

5. BNY Mellon NA 1,7 procent

*Lottie Tham är dotter till Erling Persson, därmed också syster till Stefan Persson.

Öppnar i London – Erling lämnar

Hennes-butiker öppnar snart i flera andra svenska städer, i Norge och i Danmark.

Efter 20 år på Storgatan gör Erling Persson en ny affär – som ska komma att bli den andra bokstaven i förkortningen av hans modeimperium. Hennes köper 1968 upp herrekiperingen Mauritz Widfors, som även erbjuder jaktutrustning.

I samma stund föds också dagens namn: Hennes & Mauritz.

– Erling personifierade enkelhet. Det fanns inget runt omkring, det skulle vara ett gäng som köpte och ett gäng som sålde, säger Pär Darj, tidigare personalchef, till Svenska Dagbladet 2014.

Expansionen fortsätter, bolaget börsnoteras och 1976 öppnar H&M sin första butik i London. Därefter följer flera andra länder – men även det första generationsskiftet i ledningen. Efter 35 år vid rodret lämnar Erling Persson 1982 över vd-rollen till sin son Stefan.

Men även om makten har lämnats över, finns Erling fortfarande kvar nära företaget han skapade. När den första butiken utanför Europa öppnade, i New York år 2000, var han på plats. 83 år gammal.

– Hans anda finns verkligen kvar, det är den vi bygger vår framgång på, säger sonen Stefan Persson till Svenska Dagbladet.

LÄS MER:Volvo och H&M rusar på Stockholmsbörsen

Förändringen en del av traditionen

Under Stefan Persson fortsätter H&M att växa – och 2004 öppnar den tusende butiken utanför den franska staden Lille. På börsen levererar bolaget allt större vinster och blir en av de aktier som allra flest svenskar äger.

ANNONS

Stefan Persson övergår till rollen som ordförande, och efter några år med direktörer som inte tillhör familjen fullbordas det andra generationsskiftet när sonen Karl-Johan blir vd 2009.

Framgångarna fortsätter till en början, men sedan 2015 har aktiemarknaden förutspått en delvis mörkade framtid för H&M. Kursen har kapats med två tredjedelar – och oro för att en allt större del av klädhandeln ska ske över internet har pressat ner framtidsutsikterna.

På torsdagen den 30 januari 2020 lämnade också den tredje generationen Persson vd-stolen. Återigen hamnar direktörsmakten utanför familjen – men Karl-Johan gör precis som sin pappa och byter från vd till ordförande.

Men även när förändringens vindar blåser, vilar den numera bortgångne kötthandlarsonen Erling Perssons ande över bolaget. Förändringen är till och med en viktig del i det bolag som en gång grundade på Storgatan i Västerås.

Det menade i alla fall hans son Stefan, när han intervjuades av Svenska Dagbladet för några år sedan.

– Därför är företaget inte heller som det var när han startade, det ingår i själva andan att ständigt utvecklas. Förhoppningsvis känner alla medarbetare det, att de får chansen att testa sig fram på det sättet som han själv gjorde, säger han.

LÄS MER:H&M ger sig in i Centralamerika

LÄS MER:Ikea och H&M kopplas till tvångsarbete

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS