Så förbereds Västra Götaland för det nya coronaviruset

Det är nu bekräftat att det nya coronaviruset har spridit sig till USA. Sedan tidigare har smittan konstaterats i bland annat Thailand och Sydkorea. På Smittskydd Västra Götaland håller man noggrann koll på händelseutvecklingen.
– Det gäller att följa läget och vara beredda att anpassa oss, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Under onsdagen kommer Världshälsoorganisationen (WHO) att hålla ett krismöte för att bestämma om utbrottet av det nya coronaviruset innebär ett globalt folkhälsonödläge. Hittills har viruset konstaterats i Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan och nu senast även i USA.

Smittskydd Västra Götaland följer händelseutvecklingen noga, via Folkhälsomyndigheten och WHO. Det berättar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Vi har informerat vården om det nya viruset och hur de ska tänka kring rutiner vid ett misstänkt fall.

LÄS MER:Nytt lungvirus spritt till Japan – höjd beredskap även i Sverige

Personer som varit i Wuhantrakten och insjuknar i feber och svåra luftvägssymptom ska i första hand ringa 1177. Thomas Wahlberg understryker att det endast gäller den som vistats i det specifika området, inte Kina som helhet.

ANNONS

Eftersom viruset kan vara luftburet ska man inte sätta sig i väntrummet på sin vårdcentral.

– Initialt handlar väldigt mycket om hängslen och livrem, att ta det säkra före det osäkra, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Mystiska viruset under kontroll enligt Kina

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.
Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen. Bild: VGR

Oklar smittsamhet

Corona är en familj av virus som bland annat innefattar det ökända sars. Enligt Folkhälsomyndigheten har det nya virusets källa ännu inte identifierats, och det är inte heller säkerställt hur smittsamt det faktiskt är.

– Det finns tecken på att det kan spridas mellan människor, men hittills pekar ingenting på att det har någon förmåga att överföras särskilt effektivt, säger Thomas Wahlberg.

Hur farligt är det nya viruset?

– Bedömningen att det inte är särskilt smittsamt, och att många inte blir så sjuka, är bra tecken.

Folkhälsomyndigheten uppger att risken för ett utbrott i Sverige är "mycket låg", något Thomas Wahlberg instämmer i.

– Men sedan ska man vara medveten om att vi har ett omfattande resande i världen, så man kan inte utesluta något.

LÄS MER:Forskare: Över tusen kan ha smittats av virus

Personal flyttar behållare med farligt avfall vid entrén till Wuhan Medical Treatment Center i Kina, där några av de som smittats av de nya viruset vårdas.
Personal flyttar behållare med farligt avfall vid entrén till Wuhan Medical Treatment Center i Kina, där några av de som smittats av de nya viruset vårdas. Bild: Dake Kang

Kinesiska åtgärder

Det nya viruset leder till influensaliknande symptom som feber och hosta, som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

En rad åtgärder planeras i Kina för att hejda utbrottet, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

ANNONS

Om det behövs kommer temperaturkontroller också att sättas in vid nyckelplatser där det är mycket folk, och allmänheten uppmanas också att generellt undvika tätbefolkade områden.

Samtidigt ökar antalet döda till nio, och antalet smittade är uppe i 440. 197 av dem har varit i nära kontakt med andra smittade. Enligt Folkhälsomyndigheten hade i varje fall de första som dog en annan allvarlig underliggande sjukdom.

LÄS MER:Kina varnar: Stanna borta från Wuhan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS