Razaq Ahmadzai blev felaktigt uthängd av Fria tider

Den högerpopulistiska sajten Fria tider hängde ut en afghansk man med band till Göteborg för att ha lagt beslag på sin sedan länge döda mammas pension. Samtidigt anklagade de GP för att ha mörkat nyheten, som bland annat har delats av riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Men bärande uppgifter är felaktiga: kvinnan har inte fått någon pension efter att hon uppges ha dött. Och mannen, som pekas ut som partiledare, är enligt den afghanska rörelsens företrädare inte ens medlem.

ANNONS
LocationAfghanistan||

I början av 2017 fick polisen ett anonymt tips. Razaq Ahmadzai, nu 63, anklagades för att ha rövat bort sin mor till Afghanistan och förskingrat hennes pensionspengar. En förundersökning startades, med polisassistent Carl-Johan Sundberg som utredare. Han berättar att ärendet initialt rubricerades som människorov, alternativt trolöshet mot huvudman.

– Man kan säga att det blev pyspunka på uppgifterna när vi tittade på dem, och vi lade ned förundersökningen efter några månader, säger Sundberg.

LÄS MER:Hanif Bali (M) spred Fria tiders felaktiga uppgifter på Twitter

LÄS MER:Att koka en falsk soppa på en spik

Men historien tog inte slut där. Två dagar före julafton 2019 publicerade den högerpopulistiska sajten Fria tider en artikel om hur Razaq Ahmadzai fuskade med bidrag och hade lurat till sig sin sedan länge döda mammas pension. De skrev även att Göteborgs-Posten fått vattentäta belägg för fusket, men struntat i att publicera nyheten. Istället ska sajten, som enligt en rapport från Statens medieråd är en del av den ”radikala högerpopulistiska nätmiljön”, ha fått samma tips som GP, och kunde inom en vecka publicera en artikel. Men bärande uppgifter i tipset, som Fria tider publicerat utan att belägga fakta, stämmer inte.

ANNONS
Fria tider publicerade strax före jul artikeln om Razaqs påstådda bidragsfusk.
Fria tider publicerade strax före jul artikeln om Razaqs påstådda bidragsfusk. Bild: Stefan Berg

Drev företag i Göteborg

GP har under några veckors tid granskat Razaq Ahmadzais förehavanden i Sverige. Han har varit engagerad i det senaste afghanska valet och skulle enligt egen utsago kunna få en position vid kommande regeringsbildning. Samtidigt har han bott länge i Göteborg, där han har drivit ett flertal bolag. Nu har han skulder på hundratusentals kronor till staten genom Skatteverket, efter att ett av hans bolag gått i konkurs och betalningen av ett banklån förfallit. När han har eftersökts av Kronofogden för delgivning av skulderna har han tidvis inte gått att nå.

Vad var anledningen till det?

– Då var jag jätteutbränd, jag var sjukskriven och jag mådde inte bra. Hela historiken finns i min sjukjournal. Jag var väldigt deppig och hade ingen lust att gå till de olika myndigheterna och därför kan jag ha missat någon post, säger han till GP över telefon från Afghanistan.

GP har tagit del av flera sjukintyg som bekräftar att han sjukskrivits av läkare för depression under hösten och vintern 2016. Kontaktförsök från Kronofogden har dock skett även senare.

Har du inga tillgångar i Afghanistan som hade kunnat användas för att betala de här skulderna?

– Jag har inga tillgångar i Afghanistan. Det som står i Fria tiders text om en villa, en exklusiv och lyxig villa, det är ett gammalt hus där jag är inneboende hos en kompis när jag kommer hit, då och då.

ANNONS

Partiet förnekar medlemskap

Afghanistan gick till val tidigare i höstas. Resultatet, som presenterades den 22 december, innebär att sittande presidenten Ashraf Ghani troligtvis kommer att få bilda regering igen. En av rörelserna som har backat presidenten kallas Grön trend. Den leds av tidigare inrikesministern och vicepresidentkandidaten Amrullah Saleh som kandiderat tillsammans med den sittande presidenten. Fria tider skriver att Razaq Ahmadzai leder Grön trend som kampanjchef tillsammans med vicepresidentkandidaten och utgör ett radarpar tillsammans med honom. Men när GP kontaktar Grön trend säger de att Razaq Ahmadzai inte ens är medlem.

”Hans påstående eller någon annans påstående att han är en medlem eller ledare är falskt”, skriver Tariq Ahmadi, medieansvarig för Grön trend i ett meddelande till GP.

Razaq Ahmadzai är dock enligt egen utsago del av en kampanj, Dawlat Saaz eller ”samhällsbyggare”, som stöttar presidenten, och han säger sig ha ansvarat för kampanjen inom ett distrikt i centrala Kabul. Om det innebär att han får en position i den kommande regeringen eller administrationen återstår att se.

– Man har inte lovat någonting, jag har inte heller själv lagt något krav på mitt arbete. Sen får vi se om de värderar mitt inflytande i landet eller mina kontakter som så viktiga att jag kan hjälpa dem. Det kanske blir någonting, det kanske blir ingenting, ingenting är klart än så länge, säger han till GP.

ANNONS

Enligt Fria tider har han använt sig av en falsk identitet. De bygger detta på att hans namn stavas med g i stället för q i den svenska folkbokföringen och att hans egentliga födelsedatum i en kampanjvideo ska ha uppgetts vara 1961, inte 1956 som det är i den svenska folkbokföringen. GP har tagit del av en kopia av hans afghanska pass, där födelsedatumet är detsamma som det som registrerats i Sverige. Namnet stavas med q i Afghanistan. Ahmadzai säger själv att det endast fanns tolkar från Iran tillgängliga när han kom till Sverige, och att det därför blev fel vid transkriberingen av hans namn. Han tyckte inte att detta spelade någon större roll och brydde sig därför inte om att ändra sitt namn i Sverige.

Razaq Ahmadzais afghanska pass har samma födelsedatum som finns registrerat i den svenska folkbokföringen.
Razaq Ahmadzais afghanska pass har samma födelsedatum som finns registrerat i den svenska folkbokföringen. Bild: Stefan Berg

Mammans pensionsbetalningar stoppades när hon dog

Men den tyngsta anklagelsen mot Razaq Ahmadzai i Fria tiders artikel är att han ”lever på bidrag och har lagt beslag på pensionsutbetalningar avsedda för hans sedan länge avlidna mor”, att modern dog i januari 2017 i Kabul och att hon ändå är berättigad till pension i Sverige, trots att hon är död. Några andra bidrag än kvinnans pension nämns inte i texten och Razaq Ahmadzai uppger att han inte får några utbetalningar från svenska myndigheter, förutom en begränsad pension till sig själv. Uppgifter om exempelvis socialbidrag är generellt sekretessbelagda. I övrigt har han sedan hans företag gick i konkurs främst levt på sina barn, säger han.

ANNONS

GP har tagit del av uppgifter från Pensionsmyndigheten som visar att mamman har haft garantipension och bostadstillägg i Sverige. Men bara fram till och med januari 2017.

”Den utbetalningen som personen fick under 2017 uppgick till 12 205 kr netto per månad”, skriver Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten i mejl till GP.

Både de och Skatteverket fick i januari 2017 anonyma tips likt det som polisen fick, och skickade brev där de bad Razaqs mor att infinna sig hos myndigheterna. Kvinnans pensionsutbetalningar spärrades från och med den 2 februari, enligt Pensionsmyndigheten.

Av myndighetens anteckningar i ärendet framgår det även att Razaq Ahmadzai i början av februari 2017 själv besökte myndighetens servicekontor på Hisingen och meddelade att hans mamma avlidit i Afghanistan.

"Har inte fått ett öre av hennes pension"

Att mamman inte fått pension efter sin död är känt för Fria tider. Sajten har senare lagt till en fotnot med uppgiften att pensionsmyndigheten frös utbetalningarna 2017. I en annan artikel framkommer det att det åsyftas att pensionen betalades ut fram till hennes död. Ändå står det alltså fortsatt på sajten att Razaq Ahmadzai lagt beslag på sin sedan länge döda mors pension. Artikeln har fått mycket stor spridning, av bland andra de ryska regimtrogna medierna Russia Today och Sputnik, afghanska medier och riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

ANNONS

– Jag har inte fått ett enda öre av hennes pension, säger Razaq Ahmadzai till GP.

Han har haft en fullmakt för sin mors bankkonto, men det var för att hon var så sjuk att hon inte klarade att sköta sin ekonomi själv, menar han.

Att mamman inte dödförklarats utan registrerats som utvandrad förklarar han med att det inte gick att registrera henne som död utan intyg från myndigheterna i Afghanistan. Detta finns också dokumenterat i Pensionsmyndighetens anteckningar.

”Han inväntar utfärdandet av dödsintyg, vilket kommer att ta tid då det ska godkännas av olika instanser i hemlandet”, står det i handlingarna som GP har tagit del av. Något dödsintyg blev dock aldrig utfärdat.

– Jag sa till dem att det är en ganska komplicerad process och jag har inte möjligheter att hämta in ett sådant intyg, säger Razaq Ahmadzai.

Efter besöket hos Pensionsmyndigheten registrerades mamman istället som utvandrad hos Skatteverket, efter en utredning. Uppgifter hade inkommit dels från anonyma uppgiftslämnare, dels från polisen, om att hon inte fanns kvar i landet. Razaq Ahmadzai säger att en av de som lämnade uppgifter till Skatteverket om att mamman inte fanns kvar i Sverige var han själv. Detta finns inte dokumenterat, men eftersom han inte är registrerad som god man, eller ens som hennes son, i Sverige hade han inte själv kunnat skicka in någon flyttanmälan, enligt Skatteverket.

ANNONS

Felaktiga uppgifter om lån

Polisutredningen som lades ned rörde att mamman skulle ha rövats bort i början av 2016 och att Razaq Ahmadzai felaktigt skulle ha tagit del av hennes pension efter det.

”Frågeställningen är om det inte kan uteslutas att (Razaq Ahmadzai) har kännedom om att (hans mor) är avliden, men har underlåtit att anmäla detta till svenska myndigheter eftersom han då får tillgång till hennes pension”, står det i en tjänsteanteckning i den nu nedlagda förundersökningen, daterad 27 februari 2017. I så fall skulle det kunna handla om någon form av bedrägeri. Redan när tjänsteanteckningen gjordes hade alltså Razaq Ahmadzai anmält till Pensionsmyndigheten att mamman var död. Polisassistenten Carl-Johan Sundberg påpekar att Razaq Ahmadzai aldrig var formellt misstänkt för något brott.

– Och någon ytterligare förundersökning mot honom har inte inletts efter denna, säger Carl-Johan Sundberg.

Om det är så att hon utvandrade tidigare så kan det fortfarande vara så att hon felaktigt fått garantipension, då man inte har rätt till att få det från Sverige om man bor i Afghanistan.

Själv säger Razaq Ahmadzai att resan till Kabul inte var någon utvandring. Istället var det enligt honom en tillfällig resa som skedde i slutet av 2016, som slutade i mammans bortgång. GP har bett honom om kopior på flygbiljetterna från resan, men han uppger att de inte finns sparade. Uppgifter i förundersökningen tyder dock på att det var under hösten som resan skedde.

ANNONS

Utöver partiledarskapet, åldern och mammans pension finns det ytterligare en uppgift som inte stämmer i rapporteringen om den afghanske mannen. Fria tider skriver att Razaq Ahmadzai något år innan moderns död, samtidigt som hans politiska karriär fick fart, tog banklån i Sverige och hänvisar till en registrerad skuld hos Kronofogden som har sitt ursprung i ett lån hos SEB. Men det lånet togs 2011, inte något år innan moderns död, enligt skuldebrevet från SEB som GP har tagit del av.

Fria tiders chefredaktör: "Kände inte till det när vi skrev artikeln"

Fria Tider drivs av ett estniskt aktiebolag, saknar utgivningsbevis i Sverige och omfattas inte av det pressetiska systemet. Bolaget ägs åtminstone delvis och företräds av Widar Nord, som är chefredaktör.

– Vår nyhet handlar om ännu en utländsk politiker som går på bidrag i Sverige, trots att han inte bor här, säger Widar Nord till GP.

Vad är det för bidrag Razaq Ahmadzai gått på?

– Utöver det som står i polisutredningen, kan jag inte på rak arm komma på vilka belägg vi har för alla bidrag, svarar Nord.

I den nedlagda förundersökningen, som GP har tagit del av, nämns det inte överhuvudtaget att Razaq Ahmadzai själv har mottagit några bidrag. Han har dock varit sjukskriven.

Widar Nord skickar efter intervjun ett förtydligande där han menar att sjukpenningen innebär ett bidrag. Han räknar även den garantipension som mamman, som var svensk medborgare, fick fram till hennes död, som ett bidrag. Samtidigt skriver han själv att ersättningarna han hänvisar till slutade betalas ut 2017, för mer än två år sedan. Det ger alltså inget stöd för att Razaq går på bidrag varken nu eller när valsegern i Afghanistan skedde, vilket Fria tider påstår i sin rubrik och sammanfattning av artikeln.

ANNONS

Widar Nord säger under intervjun att han inte känner till att Razaq Ahmadzai själv besökt Pensionsmyndigheten för att berätta om sin mammas död.

– Det är inte de uppgifter jag fått. Det är möjligt att han anmält själv. Vi kände inte till det när vi skrev artikeln, säger Widar Nord, som hänvisar till den fotnot som tidningen senare lade sist i artikeln om att Pensionsmyndigheten frusit utbetalningarna av mammans pension.

I det mejl som Widar Nord skickar efter intervjun påstår han att ett motiv för att Razaq själv gått till Pensionsmyndigheten för att berätta om sin mammas död kan ha varit att han blivit kallad till förhör från polisen.

Polisens utredare säger till GP att Razaq aldrig varit formellt misstänkt eller blivit kallad till förhör. Det finns inte heller någon sådan information dokumenterad i den nedlagda förundersökningen. Nord uppger även att andra myndigheter hört av sig långt tidigare till Ahmadzai.

"När Razaq stoppade utbetalningarna till sig själv hade han alltså under närmare ett halvår fått brev från Skatteverket, där det framgick att han var avslöjad", skriver Widar Nord.

Men enligt såväl Pensionsmyndigheten som Skatteverket finns det inte något ärende om kontroll eller frysning av mammans pension respektive folkbokföringen där några brev skickats ut före januari 2017.

ANNONS

Vad har ni för belägg att Ahmadzai är toppolitiker?

– Han skriver på hela Facebook att han är kampanjchef för koalitionen som Grön trend ingår i. Han är en av de ledande figurerna. Det vet vi.

Ni hävdar att han ”lurar skattebetalarna med falsk ålder och identitet”.

– Vem som helst förstår att det kan vara en transkriberingsfråga att q blev g i hans namn. Men i sin kampanjvideo säger han att han är född i mars 1961. De två sakerna tillsammans gör att det inte stämmer. Då tycker jag att man har täckning för att han luras med sin identitet.

Ni hävdar att han äger en lyxvilla i ett av Kabuls mest exklusiva områden. Var har ni den uppgiften ifrån?

– Den är bara från våra anonyma uppgiftslämnare. Vi har inte haft möjlighet att kontrollera den.

Han skriver senare till GP att de har sett bilder och ett filmklipp på Ahmadzai inne i det aktuella huset. Nord menar att den afghanska mannen inte alls behöver äga huset för att man ska kunna kalla det för hans lyxvilla.

Widar Nord hävdar med bestämdhet att varken Razaq eller hans fru bott i Sverige på många år, utan i Afghanistan.

ANNONS

Hur vet ni när han varit i Afghanistan och när han varit i Sverige?

– Det vet vi inte exakt. Men titta på Facebook – där ser man att han syns på Facebook från Afghanistan hela tiden, svarar Widar Nord.

LÄS MER:Står skriven på lägenhet på Hisingen – men har inget kontrakt för bostaden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS