Minst 170 döda efter flygplan störtat i Iran

Bland de 176 döda som befann sig ombord på det Boeing 737-plan som störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats på onsdagsmorgonen fanns minst två svenska barnfamiljer. Enligt det ukrainska utrikesdepartementet var tio av passagerarna svenska medborgare.
– Det vi kan säga nu är att ett antal svenskar har förolyckats i flygolyckan och vi uppmanar oroliga anhöriga att kontakta oss, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

ANNONS
|

Iranska Röda Halvmånen uppgav tidigt under onsdagsmorgonen, enligt Reuters och AFP, att det inte fanns något hopp om att någon ombord hade överlevt olyckan.

En stund senare bekräftade Ukrainas utrikesdepartement, med hänvisning till uppgifter från flygbolaget Ukraine International Airlines, att de 176 ombord på planet varav nio var besättningsmän hade dött i kraschen.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko uppger på Twitter att tio svenskar var ombord. Bland övriga dödsoffren ska det finnas 82 iranier, 63 kanadensare, elva ukrainare, varav samtliga nio i besättningen, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter.

Vid 14-tiden på onsdagen publicerade flygbolaget Ukraine National Airlines listorna på passagerarna som befann sig ombord. På listorna finns två svenska barnfamiljer från Stockholmsområdet, enligt Expressen.

ANNONS

Totalt ska 17 av de omkomna passagerarna vara bosatta i Sverige, enligt tidningen.

Bland de omkomna från Sverige finns även två män i 20-årsåldern boende i Jönköping, rapporterar P4 Jönköping. De kom till Sverige som ensamkommande asylsökande.

Svenskar bland de omkomna

Diana Qudhaib är presskommunikatör på UD och bekräftar att svenska medborgare har omkommit. Med anledning av händelsen har utrikesdepartementet tagit beslut om att arbeta i krisorganisation.

– Det vi kan säga nu är att ett antal svenskar har förolyckats i flygolyckan i Iran. Ukrainska myndigheter har meddelat att minst tio svenska medborgare befunnit sig ombord. Från vårt håll arbetar vi nu intensivt för att få klarhet i antal omkomna svenskar. Detta gör vi på plats i Iran genom vår ambassad och på UD i Stockholm. Vi uppmanar oroliga anhöriga att ringa UD, säger Diana Qudhaib.

En förklaring till att UD ännu inte kunnat bekräfta antalet drabbade svenskar är att en del kan ha rest på annat pass än svenskt, säger Sara Brynedal på UD:s pressjour till TT.

– Om de rest på annat pass än svenskt står de inte listade som svenskar på passagerarlistan, säger hon.

UD uppmanar också svenskar på plats i Iran att ta kontakt med sina anhöriga.

ANNONS

Haverirapport om 30 dagar

Polisen har upprättat ett anhörigcenter på Clarion Hotel vid Arlanda. Anhöriga till personer som dog i flygkraschen ska framöver få information från bland annat Statens haverikommission.

– Möjligen kan jag vara ett hjälpmedel där och svara på frågor utifrån den sakkunskap jag har, säger Peter Swaffer, avdelningschef på SHK och utsedd till svensk expert i ärendet till TT.

Han säger att hans huvudsakliga uppgift troligen blir att vara länk mellan haveriutredningen och anhöriga, en roll han även har för närstående till de fyra svenskar som omkom i en flygkrasch i Etiopien i fjol.

Inte minst kan det bli aktuellt när en preliminär haverirapport ska komma om 30 dagar.

– Då kan jag vara behjälplig att tolka för de anhöriga vad uppgifterna står för.

Swaffer säger att SHK har kontakter med UD och Transportstyrelsen i ärendet. Samtidigt är det ännu för tidigt för att exakt säga hur informationen ska organiseras.

– Men förr eller senare kommer vi att ta kontakt med de anhöriga.

Oroliga anhöriga uppmanas att ringa UD på telefonnummer:

08-405 92 00

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att hon har mottagit beskedet om flygolyckan i Iran och att det finns svenskar bland de omkomna.

"Mina varmaste kondoleanser till de anhöriga. Det är en tragedi för de drabbade, deras familjer och vänner", skriver utrikesministern.

ANNONS

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar händelsen på hovets hemsida:

"Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående."

Även statsminister Stefan Löfven beklagade det inträffade under en presskonferens.

– Det pågår ett intensivt arbete för att få klarhet i antal omkomna svenskar. Det gör vi på plats i Iran via vår ambassad och på utrikesdepartementet i Stockholm, sa han.

Planet var från 2016

Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade.

– Planet brinner men vi har skickat dit räddningsarbetare, och vi kanske kan rädda några passagerare, sade Pirhossein Koulivand, chef för Irans räddningstjänst, till inhemsk tv strax efter att planet störtat.

Han lade senare till:

– Branden är så kraftig att vi inte kan rädda någon.

Enligt Al-Jazeera skulle planet ha lyft klockan 05.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

Data från flygspårningstjänsten FlightRadar 24 antyder att kraschen kan ha hänt två minuter efter start, skriver CNN.

Planet ska varit i drift sedan 2016 och kontrollerats så sent som den 6 januari i år, detta enligt flygbolaget. De skriver också på sin hemsida att flygbolaget kommer att ta kontakt med anhöriga till de omkomna för att erbjuda allt möjligt stöd i rådande situation.

ANNONS

Vad som orsakade kraschen är inte känt. Representanter för flygbolaget skrev i ett uttalande att risken för att besättningen gjort något fel är minimal. I ett uttalande från den ukrainska ambassaden i Iran påstods i stället ett motorfel vara orsaken. Uttalandet togs dock tillbaka med hänvisning till att det inte var officiellt. Färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, ska ha hittats.

Fler olyckor

På flygplanstillverkaren Boeings hemsida kan man läsa att de har uppmärksammats om det som har hänt, och att man nu samlar in information.

Företaget skriver på Twitter att tankarna efter denna "tragiska händelse" går till besättningen, passagerarna och deras anhöriga.

I oktober 2018 störtade ett Boeing 737 Max i Jakarta, samtliga 189 passagerare omkom då.

I mars 2019 var det dags igen, då störtade samma flygplansmodell i Etiopien strax efter start. Totalt omkom 157 passagerare, varav fyra var svenska medborgare. Efter olyckorna med Boeing 737 Max, valde man att stoppa alla plan av den modellen.

I början av 2019 störtade ett militärplan av modellen Boeing 707 i närheten av Teheran. 15 av 16 ombord omkom. Det ska ha varit dåligt väder i området vid olyckstillfället.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS