Frölundatalangerna bakom svensk storseger i JVM

Juniorkronorna hade inga problem att städa av Schweiz i den andra gruppspelsmatchen i JVM. Matchen slutade 5-2 och det var Frölundaspelare som låg bakom segern. Det var förutom ett kliv mot slutspel Juniorkronornas 50:e raka seger i JVM-gruppspel.

|

Frölundas Samuel Fagemo låg bakom Sveriges premiärseger i JVM över Finland.

I den andra gruppspelsmatchen, mot Schweiz, låg han återigen bakom den svenska framgången.

Den första perioden slutade 2-0 till Juniorkronorna och det var Samuel Fagemo som gjorde båda de svenska målen.

– Vilken skön start!, säger 19-åringen till SVT efter första perioden.

– Jag tycker vi gör en stabil period men måste göra det bättre i powerplay. Det känns som de inte har några farliga lägen.

Redan i första periodpausen kändes matchen avgjord till svensk fördel och det tog inte lång tid innan den känslan förstärktes ytterligare.

I början av den andra perioder styrde Nils Höglander, som i premiären mot Finland stod för ett läckert zorro-mål, in 3-0 till Sverige.

Nästa svenska mål var frukten av ett fint Frölundasamarbete där supertalangen Lucas Raymond serverade Karl Henriksson, som tillhör Frölunda men är utlånad till Södertälje, som satte 4-0.

Läckert reduceringsmål

5-0 stod Raymond själv för genom ett distinkt skott med fem minuter kvar av andra perioden – Raymond som stördes av sjukdom inför mästerskapet och hade en allt annat än optimal uppladdning.

I slutet av perioden gick Sverige ner i tempo och med 12 sekunder till paus fick Schweiz in en puck – och det var ett läckert mål till 5-1. Gillian Kohler slog in pucken på volley bakom Hugo Alnefelt i det svenska målet.

– Det känns bra, det känns skönt att vara igång och skönt att leda. Vi har två bra perioder så det känns kul, säger Lucas Raymond till SVT i andra periodpaus.

I den tredje perioden bjöd Sverige in Schweiz i spelet och med fem minuter kvar kom reduceringen till 5-2.

50:e raka segern

Närmre kom inte Schweiz och matchen slutade i svensk 5-2-seger – och Samuel Fagemo utsågs till matchens bästa spelare efter sin fina första period.

– Det är skönt att få en vinst som är riktigt målrik, det är riktigt skönt. Det är inte samma tempo i den tredje som de första två perioderna så det är lite synd men i det hela gör vi det riktigt bra, säger Hugo Alnefelt till SVT.

Sverige är i och med lördagens seger uppe i 50 raka gruppspelssegrar i JVM-sammanhang.

Juniorkronorna har i gruppspelet kvar att möta Kazakstan och Slovakien innan turneringen går in i slutspel. Sverige toppar nu gruppen på fem poäng, en poäng före Finland.