Tua Forsström, Anne Swärd, Ellen Mattson och Åsa Wikforss tar sitt inträde under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Gamla stan.
Tua Forsström, Anne Swärd, Ellen Mattson och Åsa Wikforss tar sitt inträde under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Gamla stan. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Historiskt när fyra kvinnor intog Akademien

Fyra nya ledamöter tog samtidigt sitt inträde i Akademien – att alla är kvinnor gjorde högtidssammankomsten historisk. Åsa Wikforss passade också på att hylla den första kvinnliga ständiga sekreteraren, Sara Danius.

ANNONS

Tua Forsström, Anne Swärd, Ellen Mattson och Åsa Wikforss. Under den årliga högtidssammankomsten var det äntligen dags för de nya ledamöterna att träda in i Akademien, och göra könsbalansen något jämnare i den så manliga institutionen.

– När nu fyra kvinnor tar inträde är det i en gammal akademi som är i färd med att ompröva sina former, sade den ständige sekreteraren Mats Malm.

De nya ledamöterna har varit efterlängtade också av dem som har efterlyst en förändrad institution. Själva ser de mest fram emot arbetet som nu tar vid.

– Litteraturen har alltid varit min möjlighet att hålla mig levande. Min tacksamhetsskuld till den är fantastiskt stor och jag tar nu mitt inträde i Svenska Akademien för att börja betala tillbaka, sade Anne Swärd.

ANNONS

Hyllade Danius

Förra året ändrade Akademien på det traditionsenliga upplägget där de tillträdande ledamöterna håller tal över sina företrädare. Även i år var talen mer personliga.

Åsa Wikforss, som ville stödja en ung designer och kom i en guldfärgad klänning av Behnaz Aram, påminde bland medaljprydda män i frack om vilka som tidigare har suttit på den stol som nu blir hennes.

– Det är med bävan jag står inför stol nummer sju. Här satt den första kvinnan i Akademien, Selma Lagerlöf som valdes in 1914. Här satt den första kvinnliga sekreteraren, Sara Danius. Det här skulle inte vara ett sådant tal, inte när en ledamot avgått. Inte när hon levde. Men så inträffade det tragiska, sade Åsa Wikforss och hyllade Danius förmåga att med humor och skärpa uppenbara människan och världen.

Även den ständige sekreteraren Mats Malm hyllade Danius.

– Som ständig sekreterare framträdde hon med stark lyskraft under en svår tid.

För ett öppet samhälle

I de engagerade talen fanns också politisk udd. Åsa Wikforss betonade upplysningstidens insikt, att kunskapen behöver institutioner där människor kan granska varandras argumentation. Hon pratade om det öppna samhälle som nu utmanas av "dess fiender".

– Dessa skriver inte bara desinformation för att förvrida vårt tänkande, förvanska vårt kulturarv och få oss att tro att vissa grupper av människor är mer värda än andra. De ger sig också på de institutioner som bär upp kunskapen och demokratin: den fria forskningen, oberoende medier och rättsväsendet, museer och bibliotek.

ANNONS

Anne Swärd berörde hur grekiska arbetskraftinvandrare i hennes barndom gav en glimt av fler sammanhang och kulturer, och citerade George Bernard Shaws definition av patriotism: "patriotism är övertygelsen om att ett visst land är bäst i världen för att man råkar befinna sig just där."

– Jag antar att det är därför jag är en sådan medioker patriot, för jag brister i övertygelse om just mitt lands odisputabla förträfflighet. För att inte tala om vilken usel nationalist jag är. Jag har inget principiellt emot vare sig mig själv, min kultur och den lilla plats jag kommer ifrån. Förutom att alla dessa tre är så outhärdligt kringskurna.

"Enkla observatörer"

Anne Swärd kallade författare för "enkla observatörer, utsedda av ingen på oklart uppdrag". Hon lovsjöng litteraturen, liksom Ellen Mattson och Tua Forsström.

– När jag läser förmår jag överträda mitt jags vanligtvis trånga gränser i en transcendens som jag funnit i läsningen och ingen annanstans, sade Ellen Mattson.

Tua Forsström slog också ett slag för den rent personliga delen av läsandet, vid sidan av den vedertagna litterära kanon, alltså de allmänt erkända verken.

– Håller vi oss inte också med en hemlig, personlig kanon som består av text som just vi transporterar genom åren, och som gåtfullt fortsätter att dyka upp i våra medvetanden?

ANNONS

Elin Swedenmark/TT

Den nya akademiledamoten Åsa Wikforss talade om att vi behöver varandra för att tänka bättre.
Den nya akademiledamoten Åsa Wikforss talade om att vi behöver varandra för att tänka bättre. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Ständige sekreteraren Mats Malm står bredvid Tua Forsström som skriver in sig i Akademien.
Ständige sekreteraren Mats Malm står bredvid Tua Forsström som skriver in sig i Akademien. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Anne Swärd hyllade bland annat författaren Toni Morrison i sitt tal, och till hennes ära hade hon på sig en klänning som hon inhandlade 1983, det år då Morrison fick sitt Nobelpris.
Anne Swärd hyllade bland annat författaren Toni Morrison i sitt tal, och till hennes ära hade hon på sig en klänning som hon inhandlade 1983, det år då Morrison fick sitt Nobelpris. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Ellen Mattson pratade om att litteratur med friktion och motstånd ger mer.
Ellen Mattson pratade om att litteratur med friktion och motstånd ger mer. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Anne Swärd:

Författare som debuterade 2003 med "Polarsommar" för vilken hon blev Augustoprisnominerad. Den följande boken "Kvicksand" tilldelades Mare Kandre-priset. 2010 utkom hennes tredje roman, "Till sista andetaget". Hösten 2015 publicerades hennes tre första romaner i samlingsvolymen "Akta dig för kärleken". 2016 fick hon det första Helga-priset i Hjalmar Söderbergs anda. Hennes fjärde roman, "Vera", gavs ut 2017.

Anne Swärd är översatt till ett tjugotal språk.

Sitter på stol nummer 13.

Tua Forsström:

Var 1972 till 1992 förlagsredaktör, har därefter varit författare på heltid. Debuterade 1972 med diktsamlingen "En dikt om kärlek och annat" och är mest känd som lyriker. Hon har skrivit tolv diktsamlingar varav den senaste "Anteckningar" kom i fjol.

Hon är sin generations mest prisbelönta finländska poet och har bland annat tagit emot Nordiska rådets litteraturpris, Edith Södergran-priset, Svenska Akademiens Finlandspris, Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens Bellmanpris, De Nios stora litteraturpris och Werner Aspenström-priset.

Sitter på stol nummer 18.

Åsa Wikforss:

Professor i teoretisk filosofi. Disputerade vid Columbia University i New York 1996 med avhandlingen "Linguistic freedom: An essay on meaning and rules". Blev 2002 docent vid Stockholms universitet, som den första kvinnan i Sverige i ämnet teoretisk filosofi. 2008 blev hon professor i ämnet.

Hon har också sommarpratat i Sveriges Radio, valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (2018) och forskat på temat "Knowing one's own thoughts", en fördjupning i externalism och självkännedom.

Sitter på stol nummer 7.

Ellen Mattson:

Debuterade med romanen ”Nattvandring” (1992) och har sedan dess gett ut tio romaner. Senast gav hon ut ”Tornet och fåglarna” (2017).

Är även verksam som kritiker och har dessutom skrivit dramatik för scenen och radioteatern. Har tilldelats många priser för enskilda böcker och för sitt författarskap som helhet. Så sent som i år tilldelades hon Gerard Bonniers pris av Svenska Akademien på 300 000 kronor.

En majoritet av hennes romaner utspelar sig i Bohuslän i historisk såväl som modern tid. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk.

Sitter på stol nummer 9.

Svenska Akademien avslutar traditionsenligt arbetsåret genom att fira sin högtidsdag med en offentlig sammankomst i Börssalen i Stockholm. Anvisningarna för hur evenemanget ska se ut sträcker sig ända tillbaka till Gustav III:s dagar.

I mitten av salen sitter akademiledamöterna runt sammanträdesbordet med de arton, numrerade stolarna. Runt omkring finns upp emot 500 särskilt inbjudna gäster, en del av dem kulturpersonligheter, andra högt uppsatta inom den offentliga förvaltningen. Representanter för kungafamiljen sitter på en särskilt uppförd läktare.

Kvällen brukar bland annat innehålla ett inledningsanförande av Akademiens direktör, inträdestal av de nya ledamöterna, diktuppläsning (eller uppläsning av någon essä) av ett par av akademiledamöterna och ständige sekreterarens berättelse över året som gått.

ANNONS