FN:s generalsekreterare António Guterres under klimatmötet COP25 i Madrid.
FN:s generalsekreterare António Guterres under klimatmötet COP25 i Madrid. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Besvikelse och glimtar av hopp efter Madrid

En del ser glimtar av hopp, andra luftar tung besvikelse över utfallet av FN:s klimatmöte i Madrid – en av dem är FN-chefen själv. "Det internationella samfundet förlorade en viktig möjlighet att visa ökad ambition", skriver António Guterres.

ANNONS

Världen kunde ha visat handlingskraft när det gäller utsläppsminskningar och ekonomiska verktyg för att tackla klimatfrågan, anser Guterres.

"Men vi får inte ge upp, jag tänker inte ge upp. Jag är mer bestämd än någonsin att arbeta för att göra 2020 till året då alla länder åtar sig att göra vad vetenskapen säger oss är nödvändigt för att nå koldioxidneutralitet till 2050, och inte se temperaturerna stiga med mer än 1,5 grader", skriver FN:s generalsekreterare på Twitter.

Att länderna i Madrid exempelvis inte kunde enas om handeln med utsläppsrätter beskrivs av många som en stor besvikelse. Frågan skjuts upp ännu ett år, till nästa klimattoppmöte i Glasgow.

ANNONS

Andra pekar på att mötet ändå lyckats upprätthålla en grundläggande trovärdighet i Parisavtalet 2015 och se till att det inte urvattnas.

Ovilligas allians

Inte minst EU drev på i Madrid för skarpare åtaganden, och pekade finger mot bland andra USA, Saudiarabien, Brasilien och Australien som de ovilligas allians. Kina och Indien tyckte samtidigt att de redan gör tillräckligt.

Laurence Tubiana, Parisavtalets huvudarkitekt i egenskap av Frankrikes toppförhandlare 2015, tycker att de stora ekonomierna kunde ha gjort mer.

– Stora aktörer som behövde leverera i Madrid levde inte upp till förväntningarna, säger hon.

Samtidigt tycker Tubiana att hoppet ändå lever tack vare ett antal små önationer samt länder i Europa, Afrika och Sydamerika.

"Snabbare och bättre"

Carolina Schmidt, Chiles miljöminister, hör till de besviknas skara.

– I dag ber världens invånare oss att röra oss framåt snabbare och bättre, säger hon.

Finlands miljöminister Krista Mikkonen håller med om att Europa håller fanan högt.

– Det verkar som att EU nu behöver vara ledande i världen och det vill vi vara och det kommer vi att vara, säger hon.

"Brott mot mänskligheten"

Marshallöarnas klimatsändebud Tina Eonemto Stege säger att mötets svar på existensiella hot är helt otillräckligt.

– Tyvärr återspeglar den nya text som vi antog i morse inte någonting som är ens i närheten av vad vi skulle ha velat.

ANNONS

Den lilla önationen Tuvalu – en annan av de som är akut hotade av stigande havsnivåer – hade hoppats på mera finansiellt stöd mot klimatförändringarna.

Ian Frey – Tuvalus representant i Madrid – anklagar USA, som efter beslut av president Donald Trump ska lämna Parisavtalet, för att ha bromsat en bättre uppgörelse.

– Det finns miljontals människor över hela världen som redan lider av effekterna av klimatförändring. Att förneka dessa fakta kan tolkas av vissa som ett brott mot mänskligheten, sade Frey under sitt tal vid mötet.

ANNONS