Bilder från övervakningskameror på hotellet visar Anna Lindstedt på väg till det hemliga mötet.
Bilder från övervakningskameror på hotellet visar Anna Lindstedt på väg till det hemliga mötet. Bild: Polisen

Kinaambassadören kallades hem i förtid efter brister i hantering av fallet Gui Minhai

Redan förra året beslutade Utrikesdepartementet att kalla hem Sveriges dåvarande Kinaambassadör Anna Lindstedt i förtid – på grund av hennes bristande hantering av fallet Gui Minhai. Det bekräftar UD i förhör med Säkerhetspolisen.
– Vi bedömde under våren förra året, att Anna hade svårt att förstå vårt förhållningssätt, säger kabinettsekreterare Annika Söder på UD i förhör med Säkerhetspolisen.

ANNONS
|

Under måndagen åtalades Sveriges före detta Kinaambassadör för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Detta efter vad som enligt Utrikesdepartementet var ett icke sanktionerat möte där hon förmedlade kontakten med affärsmän som ska ha företrätt Kinas intressen i fallet Gui Minhai och bokförläggaren dotter Angela Gui. Det är inte tillåtet att ha sådana kontakter utan att det förankras och händelsen har lett till en utredning från Säkerhetspolisen och nu även ett åtal. Mötet uppfattades som hotfullt och målet med det misslyckades även då Gui Minhai fortfarande inte är frigiven.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Utrikesdepartementet varit missnöjda med hur Anna Lindstedt hanterat fallet Gui Minhai och därför beslutat att kalla hem henne, något som DN var först med att berätta tidigare i år. Men det har tidigare inte bekräftats officiellt.

ANNONS

Detta bekräftas nu av Utrikesdepartementet i förhör med Säkerhetspolisen.

– Vi bedömde under våren förra året, att Anna hade svårt att förstå vårt förhållningssätt. Vi bedömde att hon hade svårt i sin relation till Angela – där det snarare blev så att Angela (Gui Minhais dotter Angela Gui, reds anmärkning) fick trösta Anna istället för tvärt om. Det var inte professionellt och det var heller inte någon belastning som Angela skulle utsättas för, säger kabinettsekreterare Annika Söder på UD.

Bild: Leif R Jansson / TT

Istället skulle hon få jobbet som Agenda 2030-ambassadör. Tjänsten innebär att vara Sveriges representant rörande de globala målen.

– Vi ville sköta det här smidigt och inte röra upp en massa damm utan rädda hennes ansikte. Vi är missnöjda och hon vet det, men vi vill inte att hon ska råka illa ut, eftersom vi vet att hon kan klara av andra arbetsuppgifter.

LÄS MER:Sveriges tidigare Kinaambassadör åtalas – riskerar fängelse

"Är väldigt allvarligt"

Den kinesiska affärsmannen Kevin Liu ska ha erbjudit Angela Gui ett jobb. Om hon hade accepterat det och gått med på att inte kritisera Kina när det gäller fallet, så skulle det bidra till att Gui Minhai släpptes, enligt vittnesmål i förundersökningen i målet. Anna Lindstedts agerande får hård kritik i förhören med bland annat chefen för den konsulära avdelningen, Jon Åström Gröndahl.

ANNONS

– Det är väldigt allvarligt. Angela Gui har en grundläggande rätt att få uttrycka sig fritt. Att vara med i ett sammanhang där den rätten begränsas är häpnadsväckande tycker jag.

Han och andra företrädare på UD uppger i förhören att de inte informerats om mötet och att Anna Lindstedt fått information om att hon inte skulle ha kontakt med Angela Gui.

– Det stämmer att hon agerat utan instruktion. Jag kan inte tänka mig en situation i ett konsulärt ärende av den här karaktären där jag inte är informerad, säger Jon Åström Gröndahl i förhör.

Förnekar brott

Hans bild av mötet i Stockholm där Anna Lindstedt förmedlade kontakten mellan den kinesiska affärsmannen och Gui Minhais dotter är att Anna Lindstedt gjorde det som ett sista försök att få den svenska bokförläggaren frigiven.

– Min bild är att Anna har gripit efter ett halmstrå, en sista chans att lösa det här väldigt plågsamma konsulära ärendet – inte minst för henne själv. Jag tror det finns ett mått av revanschism i ärendet – att visa för Stockholm att hon kan lösa detta och att det var fel att be henne komma hem tidigare.

Anna Lindstedt förnekar brott. Hennes advokat Conny Cedermark skriver till TT att förutsättningarna inte är uppfyllda för att agerandet ska bedömas som "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt", som brottsrubriceringen lyder. "Anna Lindstedt står fast vid sin mycket tydliga inställning att brottsmisstanken är ogrundad och beklagar beslutet att väcka åtal", skriver Cedermark.

ANNONS

LÄS MER:Kinas ambassadör i stor GP-intervju – riktar hård kritik mot media, politiker och Gui Minhai

LÄS MER:Sveriges tidigare Kinaambassadör åtalas – riskerar fängelse

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS