Under tre års tid kommer Självmordslinjen att vara öppen dygnet runt, tack vare av Tim Bergling Foundation.
Under tre års tid kommer Självmordslinjen att vara öppen dygnet runt, tack vare av Tim Bergling Foundation. Bild: Christine Olsson/TT

Självmordslinjen får pengar av Aviciis familj

Tim Bergling Foundation stödjer Självmordslinjen med tio miljoner kronor per år i tre år. Målsättningen är att den ska kunna hålla öppet dygnet runt.
– Det är den bästa insatsen vi kan göra för att minska antalet självmord, säger Klas Bergling, Tim Berglings pappa.

ANNONS

Kort efter att Tim "Avicii" Bergling tog sitt liv bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att grunda en stiftelse som ska motverka psykisk ohälsa.

I samarbete med den ideella föreningen Mind är målsättningen att stödfunktionen Självmordslinjen ska kunna hålla öppet dygnet runt, i stället för dagens 18 timmar per dag. Nyheten kommer drygt en vecka efter beskedet om att nationella hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, läggs ner.

Klas Bergling berättar att det var viktigt för stiftelsen att skriva ett längre kontrakt med Mind. Efter treårsperioden hoppas de kunna fortsätta stödja föreningen.

– Det är en viktig signal till myndigheter som delar ut pengar, att inte småskvätta eller ge korta bidrag, för då hinner man aldrig bygga upp någonting, säger Klas Bergling.

ANNONS

"Var aldrig depressiv"

Efter sonens död har han läst på om självmord och psykisk ohälsa och under intervjun har han med sig olika rapporter om ämnet. Han tror att sonens död har fått fler att våga prata om självmord. Karin Schultz, generalsekreterare för Mind, håller med.

– Det var många som ringde Självmordslinjen i samband med hans död, vi såg en väldigt stor ökning, berättar hon.

Varje år väljer ungefär 1 500 personer i Sverige att avsluta sina liv och anledningarna kan vara många. Klas Bergling upplevde till exempel aldrig att Tim Bergling var deprimerad.

– Det är ingen hemlighet att han hade problem med morfinbaserade värktabletter och han försökte hela tiden komma ur det. I de situationerna gjorde vi gemensamma insatser med management. Men jag upplevde aldrig att han var depressiv, säger Klas Bergling.

Lyssnade varje dag

Klas Bergling är uppvuxen med jazz, blues och rock, men lärde sig snabbt att gilla sonens EDM-musik. Speciellt under promenader, eftersom att "man får bra puls då". Han och Anki Lidén blev stora fans.

– Vi lyssnade varje dag förut. Nu har det varit svårt, efter... Men jag hoppas att vi ska ta tillbaka det.

TT: Hur mår ni i dag?

– Man kan enklast uttrycka det som att det finns ett liv före och ett liv efter Tim. Det är ett oerhört trauma att drabbas av ett självmord i familjen, det är ingenting man kommer över, men man lär sig att hantera det.

ANNONS

Under torsdagen hålls en hyllningskonsert till Tim Berglings minne, med artister som David Guetta, Kygo och Vargas & Lagola. Nettointäkterna kommer att gå till stiftelsen.

– Vi har en plan att stiftelsen ska göra någonting den 5 december varje år som är av officiell karaktär, säger Klas Bergling.

Sofia Sundström/TT

Tim Bergling Foundation samarbetar med föreningen Mind för att motverka självmord. Klas Bergling tror att sonens död har fått fler att våga prata om psykisk ohälsa. 'Jag tror att Tims självmord har satt i gång många diskussioner', säger han.
Tim Bergling Foundation samarbetar med föreningen Mind för att motverka självmord. Klas Bergling tror att sonens död har fått fler att våga prata om psykisk ohälsa. "Jag tror att Tims självmord har satt i gång många diskussioner", säger han. Bild: Henrik Montgomery/TT
Klas Bergling berättar att familjen har fått väldigt mycket stöd efter sonens död. 'Man kanske tror att om ens barn har tagit sitt liv och att det kommer ut, att folk ska gå i en ring förbi en. Men det har varit tvärtom. Jag tycker att det har varit otroligt faktiskt', säger han.
Klas Bergling berättar att familjen har fått väldigt mycket stöd efter sonens död. "Man kanske tror att om ens barn har tagit sitt liv och att det kommer ut, att folk ska gå i en ring förbi en. Men det har varit tvärtom. Jag tycker att det har varit otroligt faktiskt", säger han. Bild: Henrik Montgomery/TT
Klas Bergling och Karin Schultz från Mind på Tim Bergling Foundations kontor, som är inrett med Tim Berglings prylar från hans gamla bostad.
Klas Bergling och Karin Schultz från Mind på Tim Bergling Foundations kontor, som är inrett med Tim Berglings prylar från hans gamla bostad. Bild: Henrik Montgomery/TT

* SOS Alarm 112:

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

* Mind Självmordslinjen 90101:

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen klockan 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

* Vårdguiden 1177:

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

* Hjälplinjen (Läggs ned vid årsskiftet 2019–2020):

Tillfälligt psykologiskt stöd på telefon. Tel: 0771-22 00 60, alla dagar klockan 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

* Jourhavande medmänniska:

Tel: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.

* Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd:

Tel: 020-18 18 00, telefonjour varje dag klockan 19–22. Webb: http://spes.se/

ANNONS