Göteborg spelade i Champions League i höstas. Arkivbild.
Göteborg spelade i Champions League i höstas. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Gläds åt nya formatet: "Det känns viktigt"

Damernas Champions League ändrar format. Från och med säsongen 2021–2022 kommer turneringen, precis som på herrsidan, att inledas med ett gruppspel.
– Det känns viktigt. Så som det är nu så har lottningarna blivit väldigt avgörande, säger Göteborgs Elin Rubensson.

ANNONS

Hittills har huvudturneringen inletts med sextondelsfinaler och där de svenska lagen kunnat få riktigt tuffa lottningar direkt. Men på onsdagen klubbade Europeiska fotbollförbundets exekutivkommitté igenom att man från och med säsongen 2021–2022 ändrar format.

"Dagens beslut är en milstolpe för damfotbollen. Världens bästa klubblagsturnering för damer kommer att få både den plattform och det utrymme som den förtjänar", säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Rubensson positiv

Det glädjer landslagsmittfältaren Elin Rubensson, vars Göteborg åkte ut i sextondelsfinal trots en stark insats mot tyska topplaget Bayern München.

– Det är bra, tycker jag. Spontant känns det kul. Då blir man garanterad fler internationella matcher och det tycker jag är viktigt, så att man får den erfarenheten när man är ute i Europa och att det inte bara blir en eller två rundor, säger Rubensson.

ANNONS

Positivt för svensk del är också att det nya formatet i nuläget gör att även trean i Sverige kommer att chansen i Champions League, då damallsvenskan just nu är rankad femma i Europa (de sex högst rankade ligorna får ha med tre lag).

Bättre marknadsföring

För de svenska lagen kommer det ändå att krävas ett kval för att ta sig in i huvudturneringen. Endast mästarlagen från de tre högst rankade ligorna – i nuläget Frankrike, Tyskland och England – går tillsammans med regerande Champions League-mästaren direkt in i gruppspelet.

För övriga lag gäller två olika kvalstegar – ett för mästarlagen och ett för tvåor och vissa treor – för att ta sig dit.

Utöver det nya formatet har Uefa också lagt upp riktlinjer för att öka synligheten för damernas Champions League. Det handlar bland annat om att Uefa ska ta över ansvaret för marknadsföring och tv-sändningar från gruppspelet och framåt. Hittills har förbundet bara ägt ansvaret för finalen.

Från och med säsongen 2021–2022 kommer huvudturneringen av damernas Champions League i fotboll att inledas med ett gruppspel, med 16 lag fördelade på fyra grupper. Ettan och tvåan i varje grupp går sedan vidare till kvartsfinal.

Så tar man sig till gruppspelet:

Endast fyra lag går direkt in i huvudturneringen utan att kvala: regerande Champions League-mästaren samt mästarlagen från de tre högst rankade ligorna

Övriga tolv lag tar sig till gruppspelet via två alternativa vägar, Champions Path (sju lag) och League Path (fem lag), som båda består av två rundor.

Champions Path, runda 1: Här hamnar mästarlag från ligorna rankade 7:a och neråt. Miniturneringar på en och samma arena, med semifinaler och final, avgör vilka lag som går vidare.

Champions Path, runda 2: De tre mästarlagen från ligorna rankade 4–6 möter lagen som går vidare från runda 1. Matcherna spelas i dubbelmöten, hemma och borta, och de sju vinnarna går vidare till gruppspelet.

League Path, runda 1: Här hamnar tvåorna från ligorna rankade 7–16 och treorna från ligorna rankade 1–6. Miniturneringar på en och samma arena, med semifinaler och final, avgör vilka lag som går vidare.

League Path, runda 2: Tvåorna från ligorna rankade 1–6 möter lagen som gick vidare från runda 1. Matcherna spelas i dubbelmöten, hemma och borta, och de fem vinnarna går vidare till gruppspelet.

Källa: Uefa.

ANNONS