Rekordsiffror för SD i SCB:s partisympatiundersökning

Sverigedemokraterna slår rekord och får 22,6 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Socialdemokraterna är fortsatt största parti, men är nu på en bottennivå.

ANNONS
|

SD går framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning, når 22,6 procent och befäster nu posten som näst största parti, jämfört med 17,1 procent i maj.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att mycket i samhällsdebatten nu går SD:s väg.

– I höst har lag och ordning-frågor ännu mer kopplats till invandringsfrågan. För SD har den här kopplingen alltid funnits, men nu gör även Ulf Kristersson en direkt koppling mellan invandring och brottslighet, och det är något helt nytt.

Han påminner om att det dock fortfarande är långt kvar till 2022 års riksdagsval.

– Vad händer om det kommer upp nya saker på dagordningen, som välfärd, miljö eller sysselsättning? De konservativa partierna är väldigt sårbara för den typen av kantringar när det gäller dagordningen.

ANNONS

I GP/Sifos väljarbarometer från november landade SD på 23 procent och i Aftonbladet/Demoskops mätning samma månad blev partiet störst.

LÄS MER:Sverigedemokraterna har fått debatten dit de vill ha den

Men i SCB:s mätning, som på grund av det stora underlaget brukar ges stor vikt, behåller Socialdemokraterna rollen som största parti. S tappar nu till 26,3 procent, den sämsta siffran någonsin i SCB:s mätningar.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Fotograf Johan Wingborg

S har haft en tuff höst. Samtidigt som det är naturligt att regeringsbärande partier tappar i opinionen under mandatperioden har gängkriminaliteten varit i fokus, och statsministern Stefan Löfven (S) har fått hård kritik efter en intervju i SVT:s Agenda, där han sa att inte såg utvecklingen med det grova våldet komma och inte ville koppla kriminaliteten med invandringen till Sverige.

– Vilken regering som än hade suttit vid makten vid det här tillfället, med den här typen av spektakulär brottslighet, som ju inte började i januari hade fått utstå väldigt stark kritik, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han säger att S i kraft av att vara ett stort parti har varit vana att kontrollera agendan, att spela in på de frågor de vill.

– Det är framförallt makten över agendan som Socialdemokraterna har tappat. När S förlorade regeringsmakten 2006 bröts den förtrollningen. I kampen om agendan är man som vilken annan aktör som helst, man är lite utlämnad till vad som händer.

ANNONS

LÄS MER:Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna i GP/Sifo

Stort ras för KD

Kristdemokraterna gick starkt framåt i SCB:s förra mätning och fick då 13,0 procent. Med de nya siffrorna på 6,6 procent tappar partiet mest av alla, och då främst till M och SD. Siffrorna är dock i linje med hur partiet har legat i en rad mätningar den senaste tiden och med valresultatet hösten 2018.

LÄS MER:Mätning: Sverigedemokraterna störst i Sverige – för första gången

Det här är SCB:s första mätning sedan Nyamko Sabuni blev partiledare för Liberalerna. Men partiet når ingen statistiskt säkerställd ökning och får nu 4,1 procent.

Moderaterna har haft det tungt i en rad opinionsmätningar under hösten. Men i SCB:s mätning ökar partiet 2,3 procentenheter till 18,3 procent. Partiet tar väljare från KD och C och tappar väljare till SD. Partiet ligger dock fortfarande under valresultatet.

LÄS MER:Mycket står på spel när Moderaterna samlas till stämma

För partierna i januariöverenskommelsen, S, MP, C och L, går det sammantaget trögt. De får nu 42,8 procent medan SD, M och KD är större med 47,5 procent.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att M sitter på nyckeln till ett eventuellt konservativt block.

– Partiet har väldigt mycket väljare som definierar sig som i första hand liberaler. Så länge det handlar om lag och ordning eller invandring kan de väl stå ut, men jag tror att det kan bli svårt för M att hålla kvar sina gamla Reinfeldt-moderater om det börjar handla om andra konservativa värden, som kultur, minoriteters ställning eller HBTQ-flaggor.

ANNONS

Henrik Ekengren Oscarsson säger att frågan också är om det finns tillräckligt med konservativa väljare i Sverige, och om partierna annars kan skapa dem genom opinionsbildning genom att ta fram det konservativa ur borgerliga väljare.

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

Fakta: SCB:s valsympatiundersökning

Siffrorna visar "valresultatet om det vore riksdagsval idag."

Siffrorna från förra mätningen i maj inom parentes.

Socialdemokraterna: 26,3 +/- 0,8 procent (27,6)

Sverigedemokraterna: 22,6 +/- 0,7 procent (17,1)

Moderaterna: 18,3 +/- 0,8 procent (16,0)

Vänsterpartiet: 8,1 +/- 0,4 procent (8,7)

Centerpartiet: 7,3 +/- 0,4 procent (6,9)

Kristdemokraterna: 6,6 +/- 0,4 procent (13,0)

Miljöpartiet: 5,1 +/- 0,5 procent (5,6)

Liberalerna: 4,1 +/- 0,4 procent (3,7)

Övriga partier: 1,6 +/- 0,3 procent (1,3)

Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 15 procent i november 2019.

Förändringarna sedan mätningen i maj är statistiskt säkerställda för samtliga partier utan L och C.

Undersökningen genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svaren samlas in genom telefonintervjuer liksom webbenkät.

Det totala antalet svarande är 4 645, vilket motsvarar 50,8 procent.

Mätperiod: 28 oktober till 26 november.

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS