Ann-Louise Andersson, verksamhetschef för Sjukvårdens larmcentral, medger själv i ett mejl att dokumentation över tjänstgöring förstörs för att GP inte ska kunna begära ut den.
Ann-Louise Andersson, verksamhetschef för Sjukvårdens larmcentral, medger själv i ett mejl att dokumentation över tjänstgöring förstörs för att GP inte ska kunna begära ut den. Bild: Petter Trens

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist: Stäng av dokumentförstöraren och gör rätt istället

En stor del av din skatt går till att bekosta sjukvården. Men personalens arbetstid går inte enbart till att hjälpa sjuka medborgare. På Sjukvårdens larmcentral har de nämligen bestämt att tid ska läggas på att förstöra dokument för att GP inte ska kunna granska eventuella missförhållanden.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I höstas granskade Göteborgs-Postens reporter Tobias Andersson-Åkerblom hanteringen av ambulanslarm inom Västra Götalandsregionen. Bland annat kunde vi visa att den nya enhet som prioriterar larmen inte klarade sitt uppdrag och att patienter med livshotande tillstånd fick vänta längre på att få vård. När GP nu nyligen ville titta om det hade skett några förändringar kunde vi inte längre få ut de uppgifter som vi tidigare fått tillgång till. Orsaken: Verksamhetschefen på Sjukvårdens larmcentral Ann-Louise Andersson har beslutat att handlingarna ska tas bort med hänvisning till att GP inte ska kunna ta del av dem.

Jag har aldrig tidigare stött på en så öppen attack mot offentlighetsprincipen. En myndighet ska sköta den här typen av ärenden sakligt och opartiskt. Inte genom att subjektivt tolka en granskning som man inte gillar.

ANNONS

Läs mer: Regionchef förstör dokument för att förhindra granskning

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger i vår artikel att det är ”direkt upprörande”, jag skulle gå ett steg längre och säga att det är horribelt och helt ohållbart att en myndighet visar upp en sådan ignorans mot en av Sveriges viktigaste grundprinciper.

Läs mer: Högsta chefen: Jag trodde inte det var sant

Den här typen av handlingar försvårar så klart arbetet för oss och framför allt drabbar det medborgarna som med sin skatt finansierar den här verksamheten. Om sådant här beteende sprids blir det svårare för oss och andra medier att hitta missförhållandena.

Klart är i alla fall att granskande och grävande journalistik behövs mer än någonsin och vi jobbar så klart vidare trots att arbetet försvåras för oss.

Ett av skälen som sägs ligga bakom beslutet att förstöra dokumenten är att det varit ett ”mediedrev” mot Sjukvårdens larmcentral. Att granskas handlar dock inte om att man utsätts för ett mediedrev. Men med den formuleringen har det på senare år blivit allt populärare att gå till motattack mot journalistiken istället för att lägga fram sina bästa argument.

När GP i förra veckan ville intervjua före detta ordföranden för Göteborgs spårvägar om varför missförhållandena inom banteknik inte uppdagats tidigare svarade han vår reporter ”ta dig i häcken” och lade på luren.

ANNONS

Återigen, en attack istället för att försöka förklara situationen.

Det här är en taktik som jag inte tror gynnar den verksamhet som granskas. Som medborgare gentemot en offentlig verksamhet eller som kund till ett privat företag skulle ett sådant beteende från ansvariga göra mig mer ännu mer misstänksam och orolig.

Därför vill jag skicka med ett tips till alla ansvariga på företag och myndigheter: Låt dokumentförstörarna vila och lägg istället resurser och tankekraft på att åtgärda problemen istället för att dölja dem.

Läs mer: Edith trodde hon skulle dö – sköterska lade på luren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS