Besvikna H&M-anställda efter ändrad provision innan jul

Med en månad kvar till jul gör H&M om sitt provisionsavtal för de butiksanställda. Både fack och medarbetare befarar nu att många kommer förlora pengar.
– Det känns som ett slag att råka ut för detta, säger Sussie Öst, H&M-anställd i Mölndal.

ANNONS
|

Det var i onsdags som H&M-anställda fick beskedet om att arbetsgivaren ändrat modellen för provision för det anställda.

– Vi blev bestörta, säger Sussie Öst, som arbetar i en butik i Mölndal.

Under många år har butiksanställda på företaget fått provision baserad på hur mycket butiken säljer varje månad, något som Handelsnytt tidigare rapporterat om. Nu ska provision bara betalas ut om butiken uppnår ett specificerat försäljningsmål samtliga tre månader under varje kvartal. Facket har protesterat, men förhandlingarna mellan dem och arbetsgivaren har nu avslutats i oenighet.

"Kommer förlora ganska mycket"

Exakt hur mycket pengar en enskild anställd riskerar att förlora beror på dennes arbetstid och hur försäljningen går i butiken, enligt Handels.

ANNONS

– Jobbar man heltid i en butik som går väldigt bra har det handlat om mera pengar, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

– Vi har efterfrågat mer uträkningar från H&M över hur det här kommer att slå. Det vi befarar är att många kommer förlora ganska mycket pengar – någonstans mellan 500 och 1 000 kronor för många av dem. Klart är att jobba i en H&M-butik inte är något som ger en särskilt hög lön från början, säger han.

Påverkar även pensionen

För Sussie Öst, som även Aftonbladet tidigare skrivit om, handlar det om upp till 750 kronor.

– Det är viktiga pengar som är en del av lönen fast den har legat som provision. Den påverkar ju även vår pension. Jag jobbar bara 20 timmar och för de som jobbar heltid blir det ju ännu mer, konstaterar hon.

Sussie Öst jobbar nu sitt 44:e år för H&M. Hon startade sin bana i Trollhättan och har därefter jobbat i en rad butiker i Göteborgsområdet. Sedan i mars är hon i Mölndal.

– Sedan jag började har provisionen legat ganska högt eftersom vi är väldigt lite personal. Där hamnar vi mellan sex och ända upp till åtta kronor i timman extra.

ANNONS

"Som en julklapp"

Sussie beskriver provisionen som en sporre för de anställda som är väldigt intresserade av att det går bra och vill höra siffror.

– Men nu är toppen nådd för vad vi har kvar att ge, säger Sussie.

– Jag jobbar under tredje generationen Persson, och upplever det som att det bara ska in mer och mer pengar. Det finns mycket bättre sätt att öka försäljningen i en butik än att ta bort sporren från personalen. Precis innan jul kommer detta, som en julklapp.

Ge bättre möjlighet att påverka

Enligt Handels Jens Lundberg har de förhandlat med arbetsgivaren kring provisionen sedan 2017.

– Jag förstår de anställda som är förbannade för att det här kommer just nu, säger Lundberg.

Han beskriver H&M som en välmående koncern, som anger ökad konkurrens och e-handel som skäl till att de behöver ändra provisionsreglerna.

H&M:s pressavdelning säger via mejl att skälet till att de ändrat systemet är för att ge butiksmedarbetarna bättre möjlighet att påverka provisionen. Att de gör det just nu beror på att de börjar det nya räkenskapsåret den 1 december. De poängterar att det inte finns krav på arbetsgivare att erbjuda provision och att de är stolta över att kunna göra det till butiksmedarbetarna i Sverige.

ANNONS

– Självklart är det viktigt för oss att lyssna in våra medarbetares feedback och ta till oss av den då det är en viktig del av utvärderingen av den nya provisionssystemet, säger Amanda Larsson, presskontakt H&M Sverige.

Alltid försvarat H&M

Sussie Öst tror inte att många butiker i Sverige kommer att uppnå H&M:s lönsamhetsmål för att få provision.

– Du ska öka lönsamheten tre månader i rad med minst fem procent av en budget som inte vi sätter själva i butiken.

Är du besviken på din arbetsgivare sedan 43 år?

–Jag har alltid försvarat H&M i alla lägen, jag har trivts på min arbetsplats och det har alltid varit bra. Men det känns som ett slag att råka ut för detta de sista åren man ska jobba.

ANNONS