Nybörjare på börsen lyssnar för ofta på andras aktieråd och har för sällan en egen, tydlig strategi med sina investeringar, enligt sparekonomerna Frida Bratt på Nordnet och Joakim Bornold på Söderberg & Partners.
Nybörjare på börsen lyssnar för ofta på andras aktieråd och har för sällan en egen, tydlig strategi med sina investeringar, enligt sparekonomerna Frida Bratt på Nordnet och Joakim Bornold på Söderberg & Partners. Bild: Bilder: Nordnet/TT Arkiv

Så undviker du de vanligaste misstagen på börsen

Ha tålamod, skaffa dig en tydlig strategi – och köp inte den skrytsamme kollegans aktieråd med hull och hår. Nu har du parerat tre av de vanligaste nybörjarmisstagen på börsen.

ANNONS
|

Runt två miljoner svenskar sparar idag i aktier. Många av dem har med största sannolik råkat begå flera misstag som nybörjare. GP frågade sparekonomerna Frida Bratt på Nordnet och Joakim Bornold på Söderberg & Partners, om de vanligaste misstagen på börsen.

Du lyssnar för mycket på andras råd.

– Många nybörjare tar för stor risk och köper aktier på felaktiga grunder. Det hör jag ofta från småsparare. Man har exempelvis hört om någon aktie som gått väldigt bra för en kompis och köper den utan att läsa på om eller förstå riskerna med bolaget. När du är nybörjare på aktier är det bättre att investera i exempelvis investmentbolag eller stabila utdelningsaktier. Man ska ha klart för sig att det tar tid att spara i aktier. Om du inte har orken eller tiden det krävs att läsa på är fonder ett bra alternativ, säger Frida Bratt.

ANNONS

Joakim Bornold har i stort sett samma bild.

– Det vanligaste misstaget man gör är att köpa aktier på tips från en arbetskompis, utan att själv läsa på om bolaget. Då hamnar man ofta snett direkt, för när det sedan händer saker i bolaget kan du inte tolka vad de betyder, eftersom du inte känner till bolagets förutsättningar. För att lyckas med aktier måste du läsa på, säger han.

Det första du måste förstå är bolagets verksamhet, enligt Bornold.

– Det viktigaste en nybörjare behöver sätta sig in i är bolagets affärsmodell och hur branschen det verkar inom fungerar – om du ska investera i exempelvis ett fastighetsbolag behöver du veta hur och på vem fastighetsbolaget tjänar pengar. Då förstår du också vad som påverkar bolaget. Börja där istället för att titta på pe-tal och andra liknande mått, säger han.

LÄS MER: Pengarna försvann i skilsmässan - nu vill hon säkra pensionen på börsen

Du tror du kan tajma börsen.

– Det är ett klassiskt nybörjarmisstag – man går in på börsen, ofta när den redan står högt. När det sedan går ner och kurserna blinkar rött, tycker man det är väldigt jobbigt, säljer allt och går ur börsen. Det är väldigt svårt för småsparare att lyckas tajma marknaden och hoppa in när det är lågt och ut när det är som högst. Det är bättre att ha is i magen och månadsspara kontinuerligt – man måste vara medveten om att det går upp och ner på börsen men att pengarna över tid förmodligen kommer växa, säger Frida Bratt.

ANNONS

Du saknar strategi.

– Flera nybörjare har bråttom och köper aktier och fonder lite på måfå – saknar en tydlig strategi. Om du har en klar investeringsstrategi, har valt att satsa på till exempel utdelningsaktier eller tillväxtaktier, vet du enklare vad du ska köpa och hur du ska agera på börsen. Det blir också enklare att utvärdera hur dina investeringar gått och varför det blivit så, säger Frida Bratt.

LÄS MER: Tre experter berättar - det fick mig att börja med aktier

Du sprider inte risken tillräckligt mycket.

– Många börjar med att bara äga en eller ett par aktier. Det räcker inte. Åtta bolag i fyra olika branscher – det är en bra start för nybörjare, säger Joakim Bornold.

Det är också viktigt att sprida riskerna över tid.

– Det finns de som har en stor summa pengar på sparkontot och väljer att gå in med allt kapital på börsen på en och samma gång. Det är riskfyllt. Det är bättre att köpa vid olika tidpunkter, då går du in med pengar både i upp- och nedgångar, säger Frida Bratt.

Du underskattar hur jobbigt det känns att förlora pengar.

– Ett misstag som även många som varit på börsen länge gör, är att man inte låter investeringarna ta tid. Man tänker för kortsiktigt och säljer sina aktier efter en dålig bolagsrapport eller för att börsen går ner helt enkelt. Man reagerar på känsla mer än förnuft – förnuftsmässigt vet du kanske att inget har förändrats och att man borde sitta kvar i båten, men känslan av att man förlorar pengar gör att man säljer ändå. Jag tycker själv den delen är svår fast jag jobbat med det här i 20 år nu, säger Joakim Bornold.

ANNONS

– Vi har haft väldigt bra börsår i flera år nu – många nybörjare på börsen har nästan bara varit med om att det går bra på aktiemarknaden. Många underskattar hur jobbigt det kommer att kännas när det väl går ner, säger Frida Bratt.

LÄS MER: Han är börsmiljonären som pratar pengar med alla

Usla vd:ar, dålig riskspridning, språkförbistring – och ren otur. GP frågade sex aktiesparare om deras värsta misstag på börsen:

Sex aktiesparares värsta misstag på börsen
Bild: Jenny Ingemarsson

Aidelle Lindström, 48 år, städare, investerare sedan ett år tillbaka

grade crossed
Vad var det första du gjorde innan du började investera på börsen?


– Jag gick till banken och bad om hjälp. "Jag vill köpa aktier, men kan ingenting - vem kan hjälpa mig? frågade jag dem och fick ett namn. Han tipsade mig om att köpa fem, sex aktier i olika branscher, som H&M, Ica och Nordea.


Har du hunnit göra några misstag?


– Jag har gjort så himla många fel! Jag förstår inte svenska så bra och använde ett översättningsprogram - som översatte tvärtom. Så istället för att köpa lite aktier då och då köpte jag jättemycket på samma gång. Hela kapitalet gick ner 10 procent direkt.


Har det återhämtat sig då?


– Nej, jag ligger fortfarande på minus.
Sex aktiesparares värsta misstag på börsen
Bild: Jenny Ingemarsson

Hanna Edlund, 37 år, ekonom, har investerat på börsen till och från i 15 år.

grade crossed
Vad var det första du gjorde innan du började investera på börsen?


– Min pappa började investera åt mig när jag var 18 år och jag höll på lite med börsen när jag studerade på Handelshögskolan i 20-årsåldern. För runt 1,5 år sedan började jag om igen, en nystart. Då skapade jag ett nytt konto på Avanza, gick med i Aktiespararna igen och började läsa på och prata jättemycket med pappa, för han är väldigt duktig på det här.


Vad är det största misstag du gjort?


– Jag har ärligt talat inte gjort så stora misstag, för jag rådfrågar alltid min pappa och än så länge har det gått bra! Risken finns dock att man blir lite för ivrig när det går bra – då kan man börja tro att det ska fortsätta gå ännu bättre framöver. Ett annat misstag kan vara att man inte läser på tillräckligt mycket om vad som egentligen händer i bolaget - utan bara tittar på hur siffrorna ser ut just nu.
Sex aktiesparares värsta misstag på börsen
Bild: Jenny Ingemarsson

Kay Kjellson, 69 år, pensionär, har investerat sedan 20-årsåldern.

grade crossed
Hur kom du igång med dina investeringar?


– Jag köpte några Volvo-aktier, det var så jag började när jag var runt 20 år.


Vad är det största misstaget du gjort?


– För många år sedan sålde jag av en del aktier för att istället satsa på en ny aktie - som sedan inte gick så bra. Vis av lärdomen har jag nu kapitalet utspritt på flera olika aktier i olika branscher.
Sex aktiesparares värsta misstag på börsen
Bild: Jenny Ingemarsson

Jasaman Shadloo, 67 år, företagare, har investerat "länge"

grade crossed
Vad är det värsta misstaget du gjort på börsen?


– Jag gjorde alldeles fel precis när jag började. Jag satsade pengar i ett företag där vd:n fuskade och kapitalet försvann.


Men du fortsatte investera ändå?


– Ja, jag tänkte att jag måste fortsätta så jag kan gå med vinst någon gång också. Man måste kämpa – och sedan gick det bra.
Sex aktiesparares värsta misstag på börsen
Bild: Jenny Ingemarsson

Maria Falegård, 42 år, företagare, har investerat i ett par månader.

grade crossed
Hur kom du igång på börsen?


–Jag skapade ett konto hos ett bolag och satte in 300 kronor bara för att testa. Jag har valt ut några aktier som jag tycker verkar häftiga och ska följa dem för att se hur börsen fungerar.


Hur valde du ut bolagen?


– Jag gick på sådant jag brydde mig om och tycker är intressant. Jag har också gått lite på strategi och till exempel satsat lite i solcellsbolag, för det är aktuellt och aktiekurvorna pekar uppåt. Jag har chansat – det kan man göra när man inte investerar så mycket pengar.
Sex aktiesparares värsta misstag på börsen
Bild: Jenny Ingemarsson

Mona Andreasson, 75 år, pensionär, har investerat i fem år.

grade crossed
Vad var det första du gjorde innan du satte igång?


– Jag fick aktier på jobbet och visste inte vad man skulle göra med dem. Då började jag med att gå en kurs, läsa på och lära mig om börsen.


Vilka är de värsta misstagen du gjort?


– Jag har köpt fel aktier vid fel tillfälle ett par gånger – jag trodde att de skulle gå upp och så gjorde de inte det och så förlorar man en del.


– Många andra aktier har däremot gått uppåt, så i stort har det gått plus – då blir det ju roligare och mer intressant hela tiden.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS