Matilda Gustavsson, Yahya Hassan och Göran Sonnevi.
Matilda Gustavsson, Yahya Hassan och Göran Sonnevi. Bild: Stefan Tell

GP Kultur listar veckans bästa böcker v. 47

Matilda Gustavssons granskning av kulturprofilen, skandalpoetens Yahya Hassans oväntade uppföljare och en poetisk mästares vandring genom nyheternas "krigsteater". Här är veckans böcker!

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:GP Kultur listar veckans nya böcker v. 46

"Klubben" av Matilda Gustavsson

grade crossed
När ”Klubben” är som bäst visar den på ett enkelt och konkret sätt hur en tystnadskultur uppstår och lever vidare. Det är svårt att se på Matilda Gustavssons insats som något annat än en journalistisk bragd. Läs hela recensionen här.

"Yahya Hassan 2" av Yahya Hassan

grade crossed
Uppföljaren till den sensationella debuten "Yahya Hassan” som sålt i över 100 000 exemplar, är på många sätt en diktsamling om ofrihet. Danmarks koloniala historia flimrar förbi, liksom flyktingar på lastbilsflak som "slagtesvin”. Hela världens sorg och skam i ansiktet på läsaren. Läs hela recensionen här.

"Där livet är fullkomligt" av Silvia Avallone

grade crossed
Avallones romanfigurer kretsar kring varandra, var och en uppslukad av sin egen olycka. Kvinnorna är övergivna och männen emotionellt oförmögna. Adele och Dora har två väsensskilda ingångar till föräldraskapet men det är genom graviditeten de blir, eller inte blir, till. Läs hela recensionen här.

"Kritik" av Leif Zern

grade crossed
Zern är Sveriges främsta teaterkritiker, utan konkurrens. ”Kritik” samlar ett urval av hans texter skrivna mellan 1967 och 2019. Jag hoppas att boken kommer läsas av alla som brukar befinna sig på, bakom eller framför en teaterscen, skriver GP:s recensent. Läs hela recensionen här.

"Det osynliga motstyckets bok" av Göran Sonnevi

grade crossed
Sonnevis för det svenska poesilandskapet omistliga författarskap har gått från 1960-talets klingande, politiska dikt till de senare böckernas expansivt lyriska flöden. Han låter tv-nyheternas ”krigsteater” vandra genom sig, samtidigt som han samtalar med böckerna, filosofin, den klassiska musiken, levande och döda vänner. Läs hela recensionen här.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS