Anna Olsson, 23, bor på SGS studentbostäder i Kviberg. Från och med 1 januari kommer hon att få höjd hyra – frågan är med hur mycket.
Anna Olsson, 23, bor på SGS studentbostäder i Kviberg. Från och med 1 januari kommer hon att få höjd hyra – frågan är med hur mycket. Bild: Robin Aron

Nu riskerar Göteborgs studenter höjda hyror

Göteborgs studenter riskerar att få en obehaglig julklapp i år. SGS, som förvaltar stadens studentbostäder, vill nämligen höja hyrorna med 3,5 procent från den 1 januari. För en normalhyra kan det handla om ett par hundralappar i månaden.
– Jag tycker inte att de motiverar det på något bra sätt, säger studenten Anna Olsson.

ANNONS
|

Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, har börjat förhandla om nästa års hyror, vilket Hem och hyra var först med att skriva om. De har bett Hyresgästföreningen om att få höja hyrorna – deras krav är en höjning på 3,5 procent som ska träda i kraft från den 1 januari.

– Vi blev förvånade över deras krav, vi tycker att det är orimligt högt, säger Tony Petrov förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Årets krav är något högre än vid motsvarande förhandling ifjol – men också högre än den genomsnittliga hyreshöjningen i Sverige. 2016-2019 höjdes hyrorna i Sverige i genomsnitt med mellan 0,8 och 1,6 procent per år, enligt SCB. Det är dock stora skillnader mellan storstäder och resten av landet.

ANNONS

Artikeln fortsätter efter enkäten.

Tycker du att din SGS-hyra är för hög?
Bild: Robin Aron

Giannis Kostaras, 35, studerar på masterprogrammet i fysik

grade crossed
– Jag bor i en trea tillsammans med en annan student, så för min del är kostnaderna ganska låga. Det funkar bra. Jag läser min master här, men jag är från Grekland, så det är svårare för mig att veta vad man kan förvänta sig.
Från och med årsskiftet vill SGS höja hyrorna med 3,5 procent, kommer det att påverka dig?
– Ojdå, då borde jag kanske ha svarat att det är alldeles för dyrt. Men helt ärligt så tycker jag faktiskt att det är helt okej.
Tycker du att din SGS-hyra är för hög?
Bild: Robin Aron

Anna Olsson, 23, studerar till lärare

grade crossed
– Nästan hälften av mitt CSN går till hyra, eller 40 procent om man ska vara noggrann. En av anledningarna till att jag bor här är att det var en hyra som gick att hantera, men den kan ju inte bli högre. Dessutom tycker jag inte att de motiverar det på något bra sätt, höjd hyra borde innebära höjd standard.
Men SGS menar ju att flera av deras kostnader ökar, och att de måste ta höjd för det?
– Jo, men studenterna får ju inte mer pengar bara för att allt blir dyrare. Sen kanske inte det svider jättemycket med någon hundralapp, men jag hade gärna sett en bättre motivering.
Tycker du att din SGS-hyra är för hög?
Bild: Robin Aron

Octavian Guzun, 25, läser systemvetenskap

grade crossed
– Den är helt okej, jag har en enrummare och jag tycker nog inte att hyra är så jättefarlig. Även om man så klart aldrig vill betala mer.
Får du din inkomst via CSN?
– Nej, jag har flyttat till Sverige från Moldavien för att plugga, så jag får inte CSN. Jag jobbar inom IT vid sidan av studierna. Det har fungerat ganska bra för mig.

"Ett nödvändigt ont"

Gunnar Wikehult är uthyrningschef på SGS, han påpekar att hyreshöjningar är ett nödvändigt ont för att kunna driva verksamheten.

– Vi har kostnadsökningar i samhället. I en verksamhet som vår är löner en stor post, enligt prognoser kommer de att höjas med tre procent nästa år. Sedan är det förbrukningsavgifter som till exempel varmvatten. Alla sådana höjningar måste vi kompensera, och hyror är vår enda intäkt, säger han.

En annan anledning är att SGS också har ett uppdrag om att "utveckla Studentgöteborg" genom att bygga nya bostäder, vilket också är förknippat med kostnader.

– Dessutom är många av våra fastigheter byggda på 60- och 70-talet, så vi har en del underhåll som också måste betalas, säger Wikehult.

Gunnar Wikehult är uthyrningschef på SGS.
Gunnar Wikehult är uthyrningschef på SGS.

Det är ganska lång kötid till lägenheterna, är det en orsak till att man kan höja hyrorna?

– Inte alls. Man sätter inte hyror på det sättet, det får man inte. Utan man utgår från ett bruksvärde.

Men era hyresgäster är ju studenter, och studiemedlen höjs ju inte, hur tar ni hänsyn till det?

– Det gör det ju inte lättare för oss. Våra kostnadsökningar tar ju – tyvärr – inte hänsyn till vilka som bor i lägenheterna. Men självklart skulle vi önska att studenterna också fick inkomstökningar som låg i takt med resten av samhället. Men vi styr inte över det.

ANNONS

Parterna har träffats

Stiftelsen SGS förvaltar omkring 7800 lägenheter i Göteborg, vilket gör dem till den största studentvärden i Västsverige. Förra året krävde de till att börja med en hyreshöjning med 3,4 procent – men efter förhandlingar landade den på 1,85 procent.

Tony Petrov representerar Hyresgästföreningen i förhandlingen med SGS.
Tony Petrov representerar Hyresgästföreningen i förhandlingen med SGS. Bild: Emelie Asplund

Årets förhandlingar har nu inletts och parterna har träffats vid ett första möte. Men enligt Hyresgästföreningen återstår en del arbete innan ett avtal kan vara på plats.

– Studerande har en ekonomi som ser ut på ett visst sätt, vi tycker att stor hänsyn måste tas till den. Dessutom måste vi också få klarhet i vissa frågor, som hur driftsnetto och överskott egentligen ser ut i den här verksamheten, säger Tony Petrov på Hyresgästföreningen.

Han tillägger också att han gärna hade hört mer från de som studerar och faktiskt bor i lägenheterna.

– Kan vi få fler studenter att engagera sig i den här frågan hade vi blivit väldigt glada. Det kan vara att starta en lokal hyresgästförening, eller att vara med vid förhandlingarna, säger han.

ANNONS