Hotade sympatisör – nu ska Fogelklou göra SD mer seriöst

Valrörelsen kantades av interna bråk, polisanmälningar och längst fram stod ett förstanamn som hotat med att gräva ned en sympatisör i "en jävla garderob". Ändå talar mycket för att Sverigedemokraterna mycket väl kunde gått starkare framåt i kommunvalet 2018 än vad det gjorde. Och att det kommer att öka i nästa val.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det fanns möten under den förra mandatperioden då det satt fler politiska vildar än personer som fortfarande var partimedlemmar på Sverigedemokraternas stolar i kommunfullmäktige.

Gruppledaren Lars Hansson var en av dem som kastades ut – och det på rätt vaga grunder. Bland annat användes ett par uttalade i en GP-intervju emot honom. Och på sin väg ut passade han på att polisanmäla sin efterträdare och antagonist Jörgen Fogelklou för fusk med arbetstider.

LÄS MER:Lars Hansson (SD) slår tillbaka

Skalla och gräva ned

Jörgen Fogelklou, som nu är partiets kommunalråd i Göteborg, hade redan före det varit i blåsväder efter att han ringt upp och hotat en av partiets sympatisörer och lovat att han skulle skalla ned, sparka personen samt gräva ned honom i "en jävla garderob".

ANNONS

För att vara ett parti som gärna uppehåller sig vid andras dåliga moral och samhällets nära förestående sönderfall framstod Sverigedemokraterna i Göteborg kort sagt inte som något direkt föredöme.

LÄS MER: SD-ordföranden: "Kommer gräva ner dig i en garderob"

Partiet lyckades heller inte åstadkomma någonting politiskt under hela mandatperioden, vilket i och för sig inte är konstigt. SD var och är helt marginaliserade i Göteborgspolitiken.

LÄS MER:Hansson (SD) riskerar uteslutning

Få bemöter SD

Medan det på riksplanet pågår en ständig diskussion om vem som kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna och i så fall hur mycket, så kan samma frågeställning på det lokala planet avhandlas med ett enda ord: ingen. Det är nästan ingen som ens pratar med Sverigedemokraterna och de få gånger någon bryr sig om att gå upp i fullmäktiges talarstol för att bemöta dem handlar det oftast om någon FI-ledamot som inte längre står ut med deras sätt att uttrycka sig.

Mot den bakgrunden kan man ju tycka att det rena bragden att partiet fick 8,3 procent av göteborgarnas röster i valet – det är ju trots allt mer än vad MP, L, C och KD mäktade med.

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

D gav ett alternativ

Men faktum är att det är troligt att partiet hade blivit ännu större i kommunvalet 2018 om det inte varit för Demokraterna. Precis som i resten av landet finns ett stort antal väljare som vänt de etablerade partierna ryggen. På riksplanet väljer många av dem att rösta på SD i ren protest – här i Göteborg dök Demokraterna upp som ett alternativ.

ANNONS

Politiska skandaler biter sällan på den här väljargruppen, så man kan tänka sig att det bland dem som tyckte att vad som helst är bättre än det nuvarande styret landat hos Sverigedemokraterna om det inte funnits annat att välja på. Och att det därmed finns potential för partiet att växa till nästa val.

Strategin är att med ett något mer städat beteende försöka segla med i den goda utveckling partiet har på riksplanet. Jörgen Fogelklou formulerar det så här i artikeln här intill: "Inte ställa till med bråk, inte komma med dumma utspel".

LÄS MER:Sverigedemokraterna fortfarande ute i kylan i Göteborg

En företrädare inför rätta

Fullmäktigegruppen är i det närmaste helt utbytt sedan förra mandatperioden. På sociala medier är Jörgen Fogelklou mer offensiv än tidigare och vad gäller de politiska utspelen så är de tydligare koncentrerade till partiets kärnfråga: det är krav om att staden ska sluta ta emot nyanlända, krav på att nyanländas bostäder ska sägas upp och minskade möjligheter till modersmålsundervisning.

Vad gäller de öppna bråken har de hittills uteblivit. Däremot åtalades en lokal SD-politiker tidigare i år, anklagad för att ha kallat en elevassistent för "en jävla invandrare". Rättegången hålls i nästa vecka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS