Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.
Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet. Bild: Annika Andersson/Göteborgs universitet

Experter: Kinas agerande om kulturministern exempellöst

Kinas besked att kulturminister Amanda Lind (MP) portas från Kina för att hon ikväll delar ut Svenska PEN:s Tucholsky-pris till Gui Minhai är en tydlig upptrappning av den kinesiska regeringens kampanj mot Sverige och den fängslade bokförläggaren, menar experter.
– Det är en eskalering utan like, säger Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

I kväll delar Svenska PEN:s pris litterära stipendium på 150 000 svenska kronor ut till den fängslade svenske medborgaren Gui Minhai, som under flera år bodde i Göteborg. Priset delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset delas ut klockan 18 av kulturminister Amanda Lind (MP). Under dagen hotade den kinesiska ambassaden med att porta ministern från Kina som svar.

– Om Amanda Lind, trots vårt råd närvarar vid den här ceremonin, då kommer inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor vara välkomna till Kina, sade ambassadören till TT.

Kinas ambassadör Gui Congyou på besök i Göteborg. Arkivbild.
Kinas ambassadör Gui Congyou på besök i Göteborg. Arkivbild. Bild: PER WAHLBERG

"Ovanligt och skrämmande"

Agerandet får svenska Kina-experter att reagera kraftigt.

ANNONS

– Det är oerhört ovanligt och skrämmande att man tänker sig att man kan stoppa en regeringsföreträdare, säger Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

Kina har ofta synpunkter på utländska regeringars agerande, men brukar upprätthålla vanliga diplomatiska kontakter, menar han. Även när det gäller andra känsliga fall som Taiwan och Tibet är agerandet ovanligt.

– Man talar gärna om för utländska regeringar att man inte ska ta emot Dalai Lama eller Taiwans ledare till exempel, Tsai Ing-wen, det kör ju Kina med ofta men det här är, skulle jag säga, ovanligt.

Flera svenskar har tidigare kritiserats

Relationerna mellan Kina och Sverige har varit ansträngda sedan flera år. Gui Minhai-fallet har varit en stor faktor, men flera andra exempel finns. Exempelvis dömde Sverige förra året en kinesisk medborgare till fängelse för att ha spionerat på tibetaner i Sverige. Skandalen kring den tidigare svenska ambassadören Anna Lindstedts agerande i Gui Minhai-frågan ledde till en Säpoutredning tidigare i år som fortfarande pågår.

LÄS MER:Kontroversiell affärsman mellanhand med svenska myndigheter

Flera svenskar har tidigare kritiserats och smutskastats av den kinesiska ambassaden, som även har utfärdat resevarningar för kinesiska medborgare och ofta har synpunkter på medias rapportering om Kina.

– Att Kina aktivt portar, det är en eskalering utan like, säger Fredrik Fällman.

ANNONS

– Många ser den kinesiska ambassadens agerande här i Sverige som ett testfall, att Sverige är ett bra land att testa en hårdare linje mot andra länder och den tolkningen är väl inte orimlig men det är svårt att veta exakt vad man har bestämt och hur det är i Peking.

Han konstaterar dock att ambassadören troligtvis har fått mandat för sitt agerande från Peking.

– Hade han haft motstånd i Kina så hade snart ha varit tystad, men det blir han ju inte, han får ju fortsätta.

"En definitiv upptrappning"

Det är en tolkning som delas av Oscar Almén, säkerhetspolitisk forskare med inriktning mot Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Oscar Almén, säkerhetspolitisk forskare med inriktning mot Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att Kina trappar upp sin kampanj mot Sverige.
Oscar Almén, säkerhetspolitisk forskare med inriktning mot Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att Kina trappar upp sin kampanj mot Sverige. Bild: Privat

– Det är en definitiv upptrappning från den kinesiska sidan. Sveriges inställning har varit tydlig väldigt länge och Sverige har uttalat väldigt mycket att man vill att Gui Minhai ska släppas. På så vis har inte Sverige egentligen gjort någonting nytt, säger han.

– Därför kommer den här upptrappningen från kinesisk sida, jag skulle säga framför allt att det är Kina som agerar, trappar upp sin kampanj mot Sverige och Gui Minhai.

Han påpekar att det inte är Kina som land utan den kinesiska regeringen och Kommunistpartiet som står för politiken och att kampanjen som han menar bedrivs mot Sverige och Gui Minhai hittills har haft negativa konsekvenser för Kina. En undersökning från Pew research visade i september att svenskarnas syn på Kina hör till de mest negativa i Europa – något som gradvis förvärrats de senaste åren. De båda experterna menar att agerandet visar att Gui Minhai-fallet är känsligt för ledningen.

ANNONS

– Dels är det känsligt för att det är ett ganska speciellt fall. Just att man har tagit en utländsk medborgare i ett annat land. Det är inte så vanligt även om det har förekommit vid andra tillfällen också. Sedan har ju Sverige inte släppt den här frågan och särskilt de senaste åren drivit den ganska hårt mot Kina. Då blir det en symbolfråga, där Sverige blir ett slags testland för vad Kina kan tänkas tillåta sig göra, säger Oscar Almén.

Han menar att Sveriges hållning är helt rimlig, när det gäller en svensk medborgare som förts i hemlighet från ett annat land till Kina och frihetsberövats. Samtidigt ifrågasätter han anklagelserna mot Gui Minhai, som har utökats till att sprida statshemligheter.

– Där har ju Sverige på något vis ett ansvar inte bara för den här frågan om Gui Minhai och Sverige utan att det här är en markering mot hur Kina kan tillåta sig agera internationellt överhuvudtaget. Det är viktigt att markera när ett land beter sig så som Kina gör, eller så som den kinesiska regeringen gör.

ANNONS