Hampus Magnusson (M) lovade att återkomma med nya förslag om ombildningar.
Hampus Magnusson (M) lovade att återkomma med nya förslag om ombildningar. Bild: Thomas Johansson

Frågan om ombildningar lever fortfarande

Det siffersatta målet för antalet ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter är borta ur budgeten. Men debatten är inte över.
– Blandade boendeformer stabiliserar ett område, sa Karin Lindberg (D) i budgetdebatten.

ANNONS
|

Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter hamnade i fokus inför budgetbeslutet. Först efter det att alliansens tagit bort det siffersatta målet om att ombilda 4 000 av allmännyttans lägenheter till bostadsrätter under mandatperioden bestämde sig Socialdemokraterna för att släppa fram budgeten.

Under budgetdebatten tryckte Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) på hur viktigt det var att man lyckades få bort den skrivningen.

– Det är viktigt att hyresgästernas intressen värnas och att vi har en stor allmännytta. Alliansen ville sälja ut är vår egendom, men det satte vi Socialdemokrater stopp för. Nu blir det svårare att pressa igenom dessa ombildningar.

Vill se fler hyresrätter

LÄS MER:Alliansen tvingas vika sig om ombildningar

LÄS MER:Trögt för AB Framtidens ombildningsplaner

Hon vill se fler – inte färre – billiga hyresrätter.

ANNONS

– Vi ska bygga det människor efterfrågar.

Johanna Eliasson (V) konstaterade att Göteborg i dag är trea på listan över vilka städer som har flest hyresbostäder. Längst ned på listan finns kommuner som Danderyd. Försvinner hyresrätterna kommer Göteborgs inte längre vara en stad för alla, argumenterade hon.

– För vem bygger vi staden? Vi vill bygga en stad för alla. Alliansen vill bygga en stad för de rika.

Alliansen och Demokraterna har en annan ingång i frågan och en helt annan syn på vilken effekt en ökad blandning av boendeformer i ett områden har. Enligt dem innebär fler bostadsrätter en möjlighet för den som vill bo kvar i sitt område men i en egen bostad att bo kvar.

– Vill stoppa den flykt av barnfamiljer som pågått under det långvariga socialistiska styret. En boendekarriär ska inte behöva innebära att man flyttar från Göteborg, sa Hampus Magnusson.

Minerad mark

Karin Lindberg (D) konstaterade att det är minerad mark att ge sig in i debatten om ombildningar.

– Men jag ska ändå göra ett försök.

Hon sa att fler boendeformer – radhus, villor och bostadsrätter – behövs för att fler ska vilja stanna kvar och att det i debatten kan låta som att man ska gå ut och tvinga folk att köpa sin bostad, men att så inte är fallet.

ANNONS

– I alla områden varierar engagemanget, alla orkar inte engagera sig. Det är viktigt att få de människor gör det att stanna kvar. Blandade boendeformer stabiliserar områdena.

"I will be back"

Flera ledamöter från S och V var uppe och varnade för ombildningarnas effekter: var ska LO-arbetarna bo? Ingen kommer ha råd att bo kvar i Göteborg. Till sist gick Hampus Magnusson (M) upp på nytt "för att hyfsa debatten".

– Vi har områden där det är 100 procent hyresrätter. Det här handlar om några ynka procent. Det här handlar om att stärka de här områdena.

Och trots att det siffersatta målet nu är borta såg han möjligheten att fortsätta driva frågan, något som även Axel Josefson tidigare talat om.

– Jag lovar: I will be back! sa Hampus Magnusson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS