Alliansen tvingas vika sig om ombildningar

Socialdemokraterna stoppar alliansens förslag om att ombilda 1000 av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter nästa år efter förhandlingar om budgeten.
– Vi har lyckats åstadkomma att de stryker samtliga siffersatta mål. Det är en jättelättnad för oss, säger kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

ANNONS
|

Det var förra måndagen det skulle vara klart vilken budget staden har att rätta sig efter nästa år. Men lågoddsaren alliansbudgeten stötte på motstånd från Socialdemokraterna och Demokraterna, budgetdebatten avbröts och alliansen har haft en dryg vecka på sig att finna stöd för sin budget.

Utöver anslaget till skolan, där S gör gemensam sak med D, har S också kritiserat alliansens politik för ombildningar av hyresrätter.

Alliansen ville se ett mål att ombilda minst 4000 lägenheter innan mandatperiodens slut och ge den kommunala bostadskoncernen Förvaltnings AB Framtiden i uppdrag att ombilda minst 1 000 lägenheter inom allmännyttan till bostadsrätter eller ägarlägenheter under år 2020.

ANNONS

Hyresgästföreningen har riktat hård kritik mot förslaget och i måndags, samma dag som det var tänkt att budgeten skulle klubbas, demonstrerade föreningen under parollen "Sälj inte ut våra hem".

– Man tar bort billiga hyresrätter för dem som är i behov av det allra mest, till förmån för en annan typ av invånare, säger Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Men efter förhandlingar inför onsdagens budgetbeslut tar alliansen nu bort det siffersatta målet ur sin budget och ersätter det med att antalet ombildningar i allmännyttan ska öka.

LÄS MER:Trögt för AB Framtidens ombildningsplaner

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) tycker att alliansens tidigare förslag var galet.

– Vi har tiotusentals människor som står i kö till hyresrätter. Vi vet att efterfrågan på framförallt billiga hyresrätter är enorm. Att i det läget börja ombilda hyresrätter till andra boendeformer känns inte i takt med tiden, säger hon.

Hon menar att risken med att sätta ett skarpt mål är att ombildningarna sker snabbt och att de boende pressas. Hon säger att människor i stadens utsatta områden som vill och har råd att köpa loss sina lägenheter dock ska få stadens stöd att göra det.

För att få till blandade områden vill S istället bygga fler hyresrätter där andelen idag är liten och bygga bostadsrätter, villor och radhus i områden där det är brist på dem.

ANNONS

Kan driva frågan ändå

Själva uppdraget till AB Framtiden om att ombilda hyresrätter kommer dock att finnas kvar.

Redan idag finns också ett uppdrag till bostadskoncernen om att ombildningar ska ske.

LÄS MER:AB Framtiden öppnar för ombildningar i förorten

Uppgörelsen innebär endast förändringar i budgeten och inte i alliansens politik. Partierna tänker fortsätta att driva sakfrågorna. Det betyder att de kan komma att söka stöd för förslaget i fullmäktige vid senare tillfälle, istället som genom budgeten som var tänkt från början.

Kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) säger att frågan om ombildningarna exempelvis kan komma upp när politikerna ska ta nya ägardirektiv för bolagen.

Alliansen ser ombildningar där andelen hyresrätter är hög som en del i att skapa trygghet och bryta segregationen.

– Jag förstår egentligen inte hur man kan förvägra människor att göra bostadskarriär, säger kommunalrådet Hampus Magnusson (M).

Han ser ombildningarna som ett sätt att stoppa utflyttningen och få till mer blandade, tryggare områden.

– Områdena stärks och det är en vinst för de boende som kan stanna kvar. Även de som vill bo kvar i Tynnered har rätt att göra bostadskarriär.

Tanken är att resurserna som frigörs vid ombildningar ska återinvesteras lokalt i området. Det ska också göra det möjligt att bygga nya hyresrätter så att antalet bostäder i staden blir fler.

ANNONS

Det ska dock fortfarande vara möjligt att bo kvar i en hyresrätt i ett hus som har ombildats.

Hur ser du på risken att hyran skenar för den som inte vill eller har råd att köpa?

– Det finns ett besittningsskydd och bruksvärdesprincipen gäller där också. Det är win-win för alla, säger Hampus Magnusson.

Enligt Alliansen ska staden också hjälpa hyresgästen att hitta en ny bostad inom allmännyttan om hen inte vill bo kvar efter ombildningen.

LÄS MER:Budgetdebatten avbröts – beslut skjuts på framtiden

Axel Darvik (L), vice gruppledare för Liberalerna, säger att de boende inte ska tvingas in i en ombildning, två tredjedelar av de boende behöver vara för en ombildning.

Hur gör den som vill ombilda sin hyresrätt?

– Grannarna måste också vara med på det här så att man kan bilda en bostadsrättsförening. Sedan behöver man se till att det blir en bra övergång där fastigheter och hus ska vara i bra kondition så att man inte skickar med en underhållsskuld till den nya bostadsrättsföreningen, säger han.

Hur ska människor i stadens ytterområden ha råd?

– Utgångspunkten är att man inte ska behöva lägga in stora pengar i egen insats. Lagstiftningen tillåter att man gör en värdering utifrån vad de boende har råd att betala, säger Axel Darvik.

ANNONS

LÄS MER:Darvik (L) "Låt människor i förorten äga sitt boende"

ANNONS