Mirja Wester, VD, och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, för Göteborgs filmfestival.
Mirja Wester, VD, och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, för Göteborgs filmfestival. Bild: Sofia Sabel

Göteborgs filmfestival blir jämställd 2020

Göteborgs filmfestival kommer 2020 att visa lika många filmer av kvinnliga som manliga regissörer. "Vi hoppas att det kan få andra att bli inspirerade och känna att de inte ska vara sämre", säger filmfestivalens VD Mirja Wester.

ANNONS
|

När Göteborgs filmfestival slår upp sina dörrar för den 43:e gången den 24 januari 2020 kommer det vara lika många manliga som kvinnliga regissörer på programmet. Det lovar festivalledningen som kallar initiativet för "50/50 vision".

Bakgrunden är det upprop som 2016 startade i Cannes under rubriken "50/50 by 2020" med målet att göra något åt dominansen av manliga regissörer i filmindustrin. I Hollywood är 96% av alla filmregissörer män. I Europa är motsvarande siffra 81 %, och av de filmer som hittills i år visats på bio i Sverige är bara 20% regisserade av en kvinna.

LÄS MER:Filmfestivalen har räknat publiken

Uppropet gick ut på att de festivaler som skrev på lovade att vara transparenta med sin statistik gällande vilka filmer de tittar på, vilka som står för bedömningen och hur de i övrigt gör sina urval till respektive festivalprogram.

ANNONS

Göteborgs filmfestival skrev på uppropet i januari 2019 och arrangerade i samband med vårens festival ett internationellt seminarium tillsammans med initiativtagarna.

– Men redan då handlade samtalet om vad vi ska göra 2020, det jämställdhetsår som filmbranschen siktat på så länge, när det inte kommer att vara jämställt. Känslan var att det inte kommer att gå, berättar Göteborgs filmfestivals VD Mirja Wester och fortsätter:

– Vi kände då efter festivalen att vi kan göra något. Vi skriver inte bara på det här avtalet för att vara öppna med våra siffror och hur vi jobbar. Vi bestämmer oss för att visa att det faktiskt går att genomföra 50/50 i praktiken.

LÄS MER:Göteborgs filmfestival - så blir den

För att klara sitt mål kommer de att leta efter filmer på nya sätt, åka på andra typer av filmfestivaler och söka upp filmer i andra kretsar.

– Men svårt upplever vi inte att det är, för det finns väldigt mycket film. Det handlar mer om att räkna, räkna och tänka, tänka, säger Mirja Wester.

Samtliga tävlingssektioner i Göteborgs filmfestival har redan varit jämställda de senaste fem åren. Under vårens festival var 42% av festivalens filmer regisserade av kvinnor.

– Det här är ju något som vi har jobbat aktivt med i jättemånga år. Men att på förhand bestämma oss för att vi måste ha 50/50 har vi aldrig gjort innan, säger Mirja Wester.

ANNONS

Jämställdhetstemat kommer att genomsyra hela filmfestivalens program 2020. De kommer att ta tempen på var den feministiska filmen befinner sig i dag och ha seminarier i samma ämne.

LÄS MER:Efter bråket – hur mår filmstaden Göteborg?

Att festivalen äger rum redan tidigt på året är en fördel, anser Mirja Wester.

– Då kan vi sätta en ton och visa att det går att uppnå 50/50 på en stor filmfestival, samt att jämställdhet inte behöver ta så himla lång tid. Det går att bestämma sig och faktiskt fatta lite radikala beslut för att skynda på processen. Vi hoppas att det ska inspirera andra och få dem att känna att de inte ska vara sämre.

50/50-visionen blir samtidigt en undersökning av vad kvalitet är, hur festivalledningen ser på film och vad som händer när de på förhand bestämmer sig för att ha en jämställd representation vad gäller regissörer.

– Om man inte har en mångfald är ju det ett kvalitetshinder i sig. Men jag tror också att om vi får se flera historier, och möta andra typer av berättelser och sätt att berätta på, så kommer det i sig att utmana våra tankar om vad kvalitet är, vad som är en stor film och vad som är en bra film, säger Mirja Wester.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS