Skådespelaren Roland Janson är död

Skådespelaren och dramatikern Roland Janson är död. Göteborgaren som blev folkkär genom en lång rad filmroller blev 80 år.

ANNONS
|

Roland Janson avled på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom.

– Det är en väldigt tung dag idag, konstaterar vännen och skådespelaren Weiron Holmberg, som varit i kontakt med familjen under dagen.

Roland Janson spelade in en lång rad filmer och blev omtyckt av den breda allmänheten i rollen som Gösta i "Sällskapsresan".

"Gav röst åt de utsatta"

Komikern och skådespelaren Claes Malmberg hade kontakt med Roland Janson in i det sista:

– Han låg på hospice och jag ringde och pratade med honom där, för han ville inte ta emot besök. Roland var fantastisk, skrev pjäser som "Bänken", "Oket" och "Muggen" där han gav röst åt de allra mest utsatta. Han var ingen fin-i-kanten-person, utan nådde folk som annars inte gick på teatern. På så sätt betydde han mycket för Teatersverige, och borde fått ta större plats där. Människor borde lyssnat mer på honom.

ANNONS

Claes Malmberg är glad över att ha fått jobba med Roland Janson.

– Det var ett privilegium. Han var också alltid en oerhört engagerad och politisk person, med en ungdomlig attityd in i det sista. Han blev aldrig trött, utan var en vänster-sosse av ett sådant slag som socialdemokraterna verkligen skulle behöva i dag, om man får säga så.

"Fattigare i Göteborg"

– En fantastisk gubbe, nu blev vi fattigare i Göteborg. Han var god vän med min pappa, han var väldigt rolig och varm. Jag brukade träffa honom runt Vasaparken med hunden, säger filmregissören Pontus Hjorthén vars pappa Carl-Ivar Nilsson var vän och kollega med Roland Janson.

– Roland var ju inte bara skådespelare, han skrev fina pjäser också. "Bänken" är helt otrolig, hur han vänder på perspektiven där de som är längst ned inser hur hela samhället i själva verket är uppbyggt kring dem, säger Hjorthén.

Verkade på Folkteatern i många år

Roland Janson verkade som skådespelare i Göteborg under många år, främst på Folkteatern, men gästspelade även på Dramaten i Stockholm.

När Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl nås av beskedet om hans bortgång är hennes spontana reaktion "Nej, så tråkigt!"

– Det är jättesorgligt, han har betytt oerhört mycket för Folkteatern. Han var en jättekraft och en stor personlighet.

ANNONS

Hur skulle du vilja beskriva det tomrum han nu lämnar efter sig?

– Egentligen är det mer en rörelse som han, och många med honom i den tidsperioden, satte igång: frågor om vilka det är som sitter i publiken, vilka som egentligen avses med "folk" i Folkteatern, vilka vi ska spela teater för och vem som äger teaterrummet. Det är frågor vi fortfarande brottas med varje dag.

Frida Röhl tar också upp Roland Jansons vilja att lyfta fram den lilla människan på scenen.

– Han ville gestalta vanliga människor, hellre än kungar och drottningar, och det låg en oerhörd konstnärlig vision i detta.

Roland Janson hade ett stort samhällsengagemang och tränade under en period fotbollslaget Proletärens FF. Innan han började jobba som skådespelare arbetade han bland annat som verkstadsarbetare och stensättarhantlangare.

Roland Janson blev 80 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS