Sabuni (L): "Vi har upplevts som vacklande"

Liberalernas problem är att förtroendet för partiets politik har sjunkit i varje fråga som är viktig för väljarna. Det menar partiledaren Nyamko Sabuni, som är i färd att staka ut partiets nya politik. Hon slår även ifrån sig kritiken mot Bindefeld-festen.
– Att jag firar en vän som fyller 60 år är ingenting jag ser som ett problem.

ANNONS
|

Tre månader har gått sedan Nyamko Sabuni valdes till ny partiledare efter en partiledarstrid hon gick segrande ur. Kvar att hantera finns ett skadeskjutet parti som genomgått en allt annat än rosenskimrande vår, med intern splittring i regeringsfrågan, katastrofala opinionssiffror och ett mindre lyckat EU-val.

LÄS MER:Sabuni ger inga svar – och det kan faktiskt vara bra

Sedan den nya ledaren tillträdde har det varit relativt tyst. Sabuni-effekten uteblev – eller kom av sig. Partiet ligger kvar kring riksdagsspärren och i SVT/Novus mätningar har den nye partiledaren till och med rasat i förtroende till bottenligan, sedan hon tillträdde.

– Det kommer när vi förtjänar det, när vi får fram ny politik, säger partiledaren Nyamko Sabuni själv om när det vänder.

ANNONS

Hon säger att partiet har ett stort problem:

– Liberalerna har tappat i förtroende i alla frågor som är viktiga för våra väljare. Skola, sjukvård, invandringsfrågor, klimat. Vi har tappat på precis alla. Då kommer opinionssiffror och valresultat också att spegla det.

Detaljstyrde för mycket

Nu behöver L bli tydligare, långsiktigare och bredare i hur de formulerar utmaningarna och dess lösningar.

– Så att folk återigen kan börja lita på oss. För vi har upplevts som vacklande.

Budskapet när hon valdes är att L ska bli ett lyssnande parti. Partiledningen ska lyssna på medlemmarna. Partiet ska lyssna på medborgarna. Då tar det tid att formulera politiken.

– Det vore väldigt väldigt konstigt om jag inledde mitt partiledarskap med att göra massa utspel. Jag har ju massa idéer i huvudet, det är bara det att de ska förankras. De ska diskuteras, jag ska lyssna. Vi ska förändra och korrigera också det jag tänker och det andra tänker.

Nyamko Sabuni lyfter skolan, föregångaren Jan Björklunds paradgren, som ett område där partiet behöver lyssna mer. Hon är nöjd med att partiet ändrade mentaliteten från flumskola till kunskapsskola. Men de detaljstyrde för mycket.

– Vi har gjort så mycket att lärare och skolledning börjar tycka att de dignar under förändringar. Ja, då kanske vi också måste börja tänka om hur vi bedriver skolpolitik i framtiden för att den ska gå i fas med vad lärarna önskar.

ANNONS

Hon vill fokusera mer på skolmiljö och arbetsmiljön i skolan, att skapa en miljö där barnen är trygga och lär sig och där lärarna är naturliga auktoriteter i skolan.

Svenska värderingar

De första månaderna som partiledare har Nyamko Sabuni ägnat åt att resa runt, träffa partikollegor, men också exempelvis fackföreningar, för att staka ut partiets nya politik. Hon har just avslutat en "klimatresa" och för dagen är hon i Kungsbacka på en "integrationsresa" och inhämtar idéer från politiker här.

– Jag tror att vi bara ska återgå till att vara lika tydliga som vi var när jag var aktiv första gången. Vi ska vara tydliga med arbete som det viktiga, säger hon.

– Vi ska vara tydliga med vilken typ av värderingar som präglar vårt samhälle. Också erbjuda kunskaper i hur samhället fungerar i stort.

Nyamko Sabuni var integrationsminister i regeringen Reinfeldt mellan 2006 och 2010 och kom att bli kontroversiell både inom och utanför partiet med förslag om obligatoriska gynkontroller av alla flickor för att komma åt könsstympning och slöjförbud för alla under 15 år.

Hon tycker att diskussionen kring integration har blivit mer sund.

– Mitt parti har verkat i en tid när integrationsfrågor var väldigt känsliga, oavsett vad man sade så hade man ju ledarskribenter och krönikörer på sig. Idag lever vi i en helt annan tid, utmaningar har kommit att bli så tydliga för alla, så det är ingen som längre ifrågasätter.

ANNONS

"Kommer ifrågasätta starkt"

Det var inte givet att L skulle välja att släppa fram en socialdemokratisk statsminister efter valet 2018. Nyamko Sabunis närmaste krets, gruppledaren Johan Pehrson och ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson och partisekreteraren Juno Blom, stod bakom Ulf Kristersson (M) i den striden.

Det är heller inte uteslutet att L nästa mandatperiod väljer att bilda en alliansregering även om den kräver SD:s aktiva stöd.

– Inför valet kommer vi ge besked om vad vi vill göra efter valet 2022. Under denna mandatperiod är min ambition att vi fokuserar på oss själva, på vår politik och utvecklar den. Det andra får vi ta sen, säger Nyamko Sabuni.

Då kan de också utvärdera hur bra januariavtalet och samarbetet har fungerat.

– Kommer S att implodera, att deras medlemmar inte tycker att det här var framgångsrikt och gå ännu mer vänsterut, kommer M och KD att gå ännu mer högerut för att vinna fler röster, ja, det kommer ju ställa krav på oss att analysera detta för att fatta ett beslut, vad vill vi i framtiden.

Om de forna allianspartierna blir större än de rödgröna efter valet, om SD:s aktiva stöd inte behövs föredrar Nyamko Sabuni en alliansregering efter valet. Hon tror att det är den största garanten för att bryta S regeringsinnehav.

ANNONS

– Jag har inget emot att samarbeta med S eller med M och KD i Alliansen heller. Men det kan ju inte vara så att samarbete med S alltid innebär att S innehar statsministerposten, det kommer jag att ifrågasätta starkt.

"Ingen kändisfest"

Den senaste veckan har det stormat kring att partiledarna Nyamko Sabuni, Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) deltog på festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv.

Nyamko Sabuni ser inga problem med att hon deltog.

– Nej, nej, nej.

Kan du utveckla det?

– Vi är goda vänner sedan 20 år tillbaka. Jag kan inte låta journalister beskriva hur livet ska levas, jag har en moralisk kompass, en integritet och den är jag trygg med. Så att jag firar en vän som fyller 60 år är ingenting jag ser som ett problem.

Tror du att väljarnas förtroende för er politiker påverkas av detta?

– Jag tror att många som läst känner till att det är en privat fest, låt den vara. Men visst, det finns också de som har läst och verkligen tagit till sig att det är en kändisfest och då förstår jag deras reaktioner. Men mitt budskap är återigen, det är ingen kändisfest, det är ett privat kalas där det råkar finnas några kända människor, därför att en del av hans närmsta människor är kända. Det är allt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS