Mellan 2015 och 2018 gjorde 285 000 svenskar ett skönhetsingrepp. 11 procent rapporterade komplikationer. Bild: Johan Hallnäs/TT

Nya regler kan städa upp skönhetsbranschen

Luddiga regler ger oseriösa aktörer fritt spelrum inom skönhetsbranschen. Specialister inom plastikbranschen tar därför emot förslaget kring skärpta regler för skönhetsingrepp med öppna armar.
– Vi är chockerade över att så många utan kompetens gett sig in i branschen, säger plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

ANNONS

I dagsläget får nästan vem som helst utföra skönhetsingrepp, som läppförstoring och andra ansiktsinjektioner. Och för att få utföra plastikkirurgi krävs det bara att man är läkare – men inom vilket område man har sin kompetens kvittar. Ingrepp på människor ses inte som uppenbara köp av en vara eller tjänst i juridisk bemärkelse, men omfattas inte heller nödvändigtvis av vårdens lagstiftning.

Detta innebär i praktiken att aktörerna själva bestämmer villkoren och de som kan hamna i kläm är patienterna.

Regeringen föreslår nu att kraven för skönhetsbehandlingar ska skärpas.

– Med detta förslag hoppas vi få bort de oseriösa aktörerna från den svenska marknaden, säger socialminister Lena Hallengren (S), till TV4 Nyheterna.

ANNONS

Reglering behövs

Det nya lagförslaget innebär bland annat att endast specialistläkare med relevant kompetens ska få utföra plastikkirurgi, såsom fettsugning eller bröstimplantat.

Endast läkare, tandläkare eller sjuksköterskor ska få ge estetiska injektionsbehandlingar. Utförarna ska bli tvingade att teckna en försäkring så att patienten har större chans att få ersättning om något går fel vid behandlingen.

Reglerna kring skönhetsbehandlingarna har vid flera tillfällen utretts av Socialstyrelsen. Enligt myndighetens utredningar är branschorganisationerna i huvudsak eniga om att en reglering behövs.

Men branschorganisationerna har ofta krav på kompetens och erfarenhet, varför många av de kliniker eller salonger som påverkas av de nya reglerna hamnar utanför radarn. Hur många är dock omöjligt att säga, eftersom marknaden inte är reglerad. Dock beräknar Konsumentverket att 285 000 svenskar gjorde ett skönhetsingrepp mellan åren 2015–2018.

– Vi är chockerade över att så många utan kompetens gett sig in i branschen. Vi hade inte låtit rörmokaren ta hand om elen i våra hem, men plastikkirurgi och injektioner har vem som helst fått göra, säger Fredrik Gewalli, professor i plastikkirurgi och ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

"Sett baksidan"

Han beskriver lagförslaget som efterlängtat.

– Jag får nästan en tår i ögat. Vi har med fasa sett hur branschen gått åt fel håll hela tiden och verkligen kämpat för en reglering. Träder dessa regler i kraft kommer patienten att få en tryggare tillvaro och branschen kommer att städas upp.

ANNONS

TT: Varför har branschen utvecklats på det här sättet?

– Med en slapphänt reglering växer ogräset obehindrat. Sedan är konsumenterna i dag lycksökare och priset blir en faktor. Det är kanske billigare att få fillers i en källare någonstans, men patienterna får inte veta om riskerna med vare sig ingreppen eller produkterna. Vi har sett baksidan av det, när de som får komplikationer kommer till oss för att få rätsida på sina ingrepp, säger Fredrik Gewalli.

Det nya lagförslaget skickas på remiss under onsdagen och föreslås träda i kraft vid årsskiftet 2020/2021.

Hilda Djupenström/TT

Kraven på skönhetsbehandlingar kan skärpas. Här en fettsugning. Arkivbild.
Kraven på skönhetsbehandlingar kan skärpas. Här en fettsugning. Arkivbild. Bild: Dan Hansson / Svd / TT

Ditt skydd vid skönhetsingrepp är svagt. Konsumenttjänstlagen gäller inte för ingrepp på människor, men om man kan bevisa att tjänsten inte utförs fackmässigt, kan delar av lagen tillämpas.

Är du missnöjd med resultatet av fillers, botox eller laser har du i vanliga fall ingen lagstadgad rätt till korrigering eller ersättning, däremot kan du få ersättning om du skadats.

Har du exempelvis opererats av personal med en medicinsk legitimation kan du få ersättning från Patientförsäkringsföreningen.

Du kan också kräva skadestånd utifrån produktsäkerhetslagen, om du kan bevisa att du skadats eller blivit vårdslöst utsatt.

Konsumentverkets råd är att innan behandling noga granska avtalet och villkoren hos det företag du funderar att göra en behandling hos. Se också till att företaget har en ansvarsförsäkring, så att du kan få ersättning vid komplikationer. Är företaget med i en branschorganisation finns det oftast krav på kompetens. Kräv också att få information om risker.

Källa: Konsumentverket

Kirurgiska ingrepp och andra behandlingar som görs utan medicinsk orsak för att förändra utseendet kallas skönhetsingrepp.

Mellan 2015 och 2018 gjorde 285 000 svenskar ett skönhetsingrepp. 75 procent av dessa är kvinnor och 15 procent är män.

11 procent av de som behandlats rapporterade komplikationer. De vanligaste komplikationerna uppkom vid hårtransplantation, kirurgiska ingrepp, tandblekning och piercing.

14 procent av de som betalat för en skönhetsbehandling genomförde injektioner för rynkbehandling eller läppförstoring och 10 procent betalade för kirurgiska ingrepp så som bröstförstoring.

Källa: Socialstyrelsen, Konsumentverket

ANNONS