Sef-basens oro för ÖFK: "Allvarlig signal"

Mats Enquist, generalsekreterare i Föreningen svensk elitfotboll, ser på utvecklingen i Östersunds FK med stor oro. Samtidigt påpekar han att Sef inte kan göra något åt klubbens prekära situation.
– Mest av allt är vi bekymrade, för vi vill att allsvenskan ska avgöras på sportsliga grunder, säger han.

ANNONS

Ekonomiska hårt ansatta Östersund måste få in tio miljoner kronor den närmaste tiden för att klara verksamheten. Annars riskerar klubben att begäras i konkurs redan innan den allsvenska säsongen är avslutad.

Och vad händer då?

Det är frågan som just nu ställs lite varstans i det fotbollsallsvenska landskapet, i klubbarna, bland supportrar, i medierna, hos förbundet och naturligtvis också i klubbarnas paraplyorganisation Föreningen svensk elitfotboll (Sef).

Följdfrågorna:

Drar sig Östersund ur eller spelar man klart serien? Måste tabellen räknas om? Vem tjänar och förlorar på det?

"En väldigt allvarlig signal"

Hur bedömer ni i Sef läget?

– Jag vet inte mer än att klubben har skickat en väldigt allvarlig signal om att man har bekymmer. Vad man kan säga generellt är att det händer att klubbar hamnar i trångmål. I de flesta fall har det löst sig. Nu handlar det om ifall det här löser sig. Om det gör det kan vi om två veckor bara konstatera att det var skönt att löste sig. Eller så gör det inte det.

ANNONS

– Då finns det olika konsekvenser. Därför sitter vi mest stilla i båten och försöker fånga upp information så gott det går. Mest av allt är vi bekymrade, för vi vill att allsvenskan ska avgöras på sportsliga grunder.

Vad gör ni just nu?

– Vi har sprungit fram och tillbaka över till förbundet, där det finns experter på de här frågorna, för att själva få en bild över vilka scenarier som kan uppstå. Det finns så många. Från att allt löser sig i sista stund, till en mängd andra varianter, säger Enquist.

Klubbarna enskilt ansvariga

Kan ni på något sätt agera, rent av hjälpa Östersund, för att allsvenskan inte ska riskera att avgöras på skrivbordet?

– Det kan jag direkt säga att det kommer vi inte att göra. Klubbarna har ett eget ansvar för sin verksamhet. Vi skulle aldrig gå in och stötta en allsvensk förening, mer än vad vi redan gör med de medel vi skickar ut.

– Det här är en fråga helt och hållet för föreningen. Östersund kämpar, vi är deras intresseorganisation och vi kan förstås hjälpa dem med råd, men det tror jag inte att de behöver. De krigar med jobbiga saker; rättegången mot Kindberg, mot Fifa (Saman Ghoddos-fallet), med relationen till sin omgivning och sina sponsorer och nu också med ett ekonomiskt underskott.

ANNONS

Solkar varumärket

Enquist håller med om att alla turer kring Östersund spiller över på Sef och svärtar ned allsvenskans varumärke.

– Visst gör det det – och på alla andra klubbar. När såna här fällor slår igen – om det nu blir så – är det inget vi kan påverka. Föreningarna är suveräna i sig själva och jag vill inte spekulera i vad det här landar i, för det vet vi inte än.

Vad kan ni som organisation göra framöver för att en situation som den här ska undvikas?

– Vi jobbar med att bygga en starkare organisation kring de enskilda klubbarna. Vi försöker ena klubbarna kring att ha gemensamma ekonomisystem och gemensamma normer i vissa frågor. Vi tittar på hur vi sätter av pengar för gemensamma satsningar på kompetensutveckling.

"Vi kan bara vänta"

Vad säger du till alla supportrar som undrar vad som kommer att gälla inför den allsvenska slutspurten?

– Jag kan bara säga att jag hoppas att det är de sportsliga prestationerna som avgör. Ingen hoppas att det sker på annat sätt, men i så fall måste det falla tillbaka på de regelverk som finns.

Henrik Skiöld/TT

1996: Bildas som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelar sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

2010: Daniel Kindberg kliver in som ordförande.

2011: Graham Potter anställs som tränare och leder klubben till superettan.

2015: Östersund tar klivet upp i fotbollsallsvenskan. Klubben väcker uppmärksamhet för sitt arbete med spelarna utanför det fotbollsmässiga. Spelarna deltar i bokcirklar och nattvandringar och genomför olika konstnärliga projekt.

2017: Finalseger mot IFK Norrköping i svenska cupen. Det öppnar för kvalspel till Europa League. Där gör klubben succé, slår ut det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Under hösten tar sig ÖFK sensationellt vidare från gruppspelet, trots motståndare som Athletic Bilbao och Hertha Berlin.

2018: Förlorar sextondelsfinalen hemma mot Arsenal klart men vinner bortamatchen. Redan tidigt under året framkommer uppgifter om ekonomiska oegentligheter. I april anhålls Kindberg misstänkt för ekonomisk brottslighet. Potter lämnar och blir manager i Swansea.

2019: Kindberg ställs inför rätta, en rättegång som pågår i Härnösand. Fifa straffar klubben med värvningsförbud under två transferfönster som del i förbundets dom för turerna kring Saman Ghoddos och den spanska klubben Huesca. Fifa kräver också att Huesca ska kompenseras med 43 miljoner kronor. Sportligt går det allt sämre i allsvenskan, klubben blöder ekonomiskt och vid ett medlemsmöte i tisdags informerar styrelsen att verksamheten är i fara och att en konkurs inte kan uteslutas.

Allsvenskans toppstrid om Östersund kan spela klart säsongen:

1) Djurgården, 23 matcher, 50 poäng.

2) AIK, 23 matcher, 49 poäng.

3) Malmö FF, 23 matcher, 47 poäng.

4) Hammarby, 23 matcher, 44 poäng.

5) Häcken, 23 matcher, 43 poäng.

6) IFK Göteborg, 23 matcher, 41 poäng.

7) IFK Norrköping, 23 matcher, 40 poäng.

Allsvenskans toppstrid om Östersund begär utträde (med tidigare resultat mot Östersund under säsongen):

1) Djurgården, 22 matcher, 47 poäng, tidigare resultat mot Östersund under säsongen: 3–1

2) AIK, 21 matcher, 45 poäng, tidigare resultat: 0–0, 3–1

3) Malmö FF, 21 matcher, 43 poäng, tidigare resultat: 2–0, 0-0

4) Häcken, 22 matcher, 42 poäng, tidigare resultat: 1–1.

5) Hammarby, 22 matcher, 41 poäng, tidigare resultat: 4–0.

6) IFK Göteborg, 22 matcher, 40 poäng, tidigare resultat: 0–0.

7) IFK Norrköping, 21 matcher, 37 poäng, tidigare resultat: 1–2, 3–0.

ANNONS