Jag tycker det är viktigt att man pratar om ekonomi i ett förhållande, inte minst när det gäller det inkomstbortfall som ofta är förbundet med att få barn, skriver Linnéa Schmidt.
Jag tycker det är viktigt att man pratar om ekonomi i ett förhållande, inte minst när det gäller det inkomstbortfall som ofta är förbundet med att få barn, skriver Linnéa Schmidt. Bild: Ron Chapple

Därför måste kvinnor prata mer om sin ekonomi

Deltidsarbete, lägre löner och längre föräldraledighet kan kosta kvinnor dyrt i form av lägre livslön och lägre pension. Men trenden går åt rätt håll, och vi kan alla vara med och påverka den generella ekonomiska jämställdheten genom att prata om ekonomi, skriver Linnéa Schmidt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När jag pratar med folk om varför jag tycker man ska börja investera brukar jag nämna en av de anledningar som motiverar mig mest: att jag är i en högriskgrupp att få en dålig ekonomi som pensionär. Just för att jag är kvinna. Hade jag haft en hög risk för att utveckla till exempel diabetes så hade jag ju säkert gjort allt jag kunnat för att minimera denna risk. Så varför skulle jag inte göra något åt min ekonomi?

Kvinnor får fortfarande lägre lön, lever längre och yrkesarbetar mer deltid än män. Ungefär 30 procent av kvinnor jämfört med 10 procent av män arbetar deltid. Föräldraledighet är också något som påverkar pensionen negativt. Trots att svenska män tar mer föräldraledighet än till exempel här i Danmark där jag bor, så är det fortfarande kvinnor som tar ut mest.

ANNONS

Skillnaden mellan kvinnliga och manliga pensionärers disponibla inkomster år 2013 uppgick till 26 procent, eller cirka 5.000 kronor i månaden.

Jag tycker det är upp till alla familjer att själva välja vad som passar dem bäst när det kommer till föräldraledigheten. Men jag tycker det är viktigt att man pratar om ekonomi i ett förhållande, inte minst när det gäller det inkomstbortfall som ofta är förbundet med att få barn. Jag har hört om flera par som delar upp alla utgifter relativt till deras inkomster redan innan de får barn. När det gäller pension så är det möjligt att föra över ens premiepensionsrätt till make, maka eller registrerade partner, och ett annat alternativ är att den som arbetar heltid pensionssparar privat till den som är föräldraledig eller jobbar deltid.

Pensionsmyndigheten släppte förra året rapporten ”Varför får kvinnor och män olika mycket i inkomstpension”. Skillnaden mellan kvinnliga och manliga pensionärers disponibla inkomster år 2013 uppgick till 26 procent, eller cirka 5.000 kronor i månaden. Rapporten visar dock en positiv trend där skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga pension nästan halverats under perioden 2003–2017.

Anledningen till att pensionsgapet minskat mellan kvinnor och män är att dagens kvinnor arbetar mer. Skillnaden i sysselsättning har gått från hela 31 procent 1970 till 4 procent 2017. Flera lagar under denna tid har också förbättrat förutsättningarna för kvinnor. Under 70-talet kom lagar som innebär ett förbud mot diskriminering på grund av kön eller graviditet, och år 2008 kom jämställdhetsbonusen som ger skatteavdrag till föräldrar som delar lika på föräldrapenningen.

ANNONS

Jag tror att vi kommer se en ökning av aktieintresserade kvinnor de närmsta åren

Längre föräldraledighet, deltidsarbete och lägre lön kostar kvinnor dyrt. År 2016 var skillnaden i livsinkomst (räknat på 40 år) 20 procent. Detta betyder att genomsnittskvinnan, förutom att hon får ut en lägre pension, tjänat ungefär 2,9 miljoner kronor mindre än genomsnittsmannen när hon går i pension. Nu lever jag i ett förhållande som jag såklart hoppas håller livet ut, men man ska komma ihåg att pensionsskillnader är något man får leva med även efter en eventuell skilsmässa.

Ett sätt att på egen hand påverka sin pension är att själv tidigt börja spara och investera för att dryga ut pensionen. I Sverige ser vi fortfarande en lägre andel kvinnliga investerare jämfört med män. Jag tror att vi kommer se en ökning av aktieintresserade kvinnor de närmsta åren, inte minst på grund av sociala forum på internet som på få år samlat över hundra tusen kvinnor som vill prata om privatekonomi och investering. Så förhoppningsvis är vi på väg mot en förändring även där.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS