En egen björn. "Han är gosig", säger Bim Simonsson, 6 år, som med pappa Richards hjälp ropade hem  isbjörnen, tillverkad i naturlig storlek.
En egen björn. "Han är gosig", säger Bim Simonsson, 6 år, som med pappa Richards hjälp ropade hem isbjörnen, tillverkad i naturlig storlek. Bild: Meli Petersson Ellafi

Sexåring ropade in teaterns isbjörn på Ö-festen

Bim Simonsson, 6 år, bjuder högst på auktionen och får ta med sig en isbjörn, tillverkad i naturlig storlek, hem. Pappa Richard Simonsson okejar budgivningen och betalar.
– Den ska stå i vårt kök, säger Bim, som nu kan skryta med att ha kvarterets största gosedjur.

ANNONS
|

Isbjörnen, som var med i pjäsen In the dark and northern place på Backa teater 2005, såldes tillsammans annan teaterrekvisita och kostymer från Göteborgs stadsteaters förråd under Ö-festen på Ringön. Det var dock bara björnen som såldes via auktion. 2 400 kronor blev priset.

– Det var den värd, tycker Richard Simonsson, när han ser sin lilla dotter klappa björnens nos.

Stadsteatern har sitt rekvisitaförråd på Ringön. Från kostymförrådet inne vid Götaplatsen hade mängder av kläder rensats ut till försäljningen. Intresset för kläderna var stort, kön ringlade lång inför öppningen.

– Stämningen här är hjärtlig och uppsluppen. Folk är glada och fyndar och det är ett fantastisk roligt sätt att ha kontakt med publiken, säger Pia Palm Wahlqvist, som bland annat jobbar med publikutveckling vid teaterns marknadsavdelning.

ANNONS

En sextett glada teaterstudenter från Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke passar på och handlar kläder till sin pjäs Skattkammarön, som har premiär i mitten av oktober.

– Vi har hittat massor av bra piratkläder. Pjäsen utspelar sig i mitten av 1800-talet så det ska vara mycket krås och jordnära färger, säger Ina Berglund, som har sällskap av Linnea Lahte, Johanna Söderström, Amanda Nilsson, Tilda Persson och Amanda Göransson.

Gatufest som lockar tusentals

Öppet hus i verkstäder, garage och i en syfabrik och gatuförsäljning av allt från möbler, bildelar, till loppisföremål och lokalproducerad mat lockar tusentals människor ut till Ringön. Ö-festen arrangerades i år för fjärde gången.

– Första året var det tio företag som var med, i år är det minst 50 företag och verksamheter som öppnar dörrarna till sina lokaler, säger Filip Nilsson.

Filip är tillsammans med Matilda Lindvall och Johan "RedTop" Larsson en av initiativtagarna till Saltet. Alla tre har på olika sätt tidigare arbetat med kreativ verksamhet. De träffades 2012 vid en work shop i idéarbetet inför Göteborg 400 års-jubileum.

Gammal industri möter ny

Deras idé blev ett pilotprojekt 2016 och sedan dess har Saltet arbetat för att utveckla industriområdet Ringön till "en smältdegel där massor av människor med starka idéer arbetar nära varandra, korsbefruktas och bidrar med energi till hela stan. En progressiv och uppkäftig stadsdel", beskriver projektet sina ambitioner på hemsidan.

ANNONS

– Det har gått väldigt bra, nu är det jättemycket folk som flyttar hit, säger Johan Larsson.

Det finns många hundra företag på Ringön – och plats för många fler.

– Vi jobbar för att skapa gemenskap mellan gammal och ny industri. Ö-festen spelar en stor roll i det mötet. Det är årets stora händelse, säger Matilda Lindvall.

Vad är det viktigaste för att gamla företag ska stanna och nya komma in?

– Låga hyror och engagerade människor, säger Matilda Lindvall.

Ska leva av egen kraft

I slutet av nästa år är det meningen att projekt Saltet ska upphöra.

– Då ska Ringön leva av egen kraft. Det kommer att gå fint, det råder lite av en nybyggaranda här nu, konstaterar Matilda Lindvall.

ANNONS