"Känns som att alla gränser har passerats"

Det kallblodiga mordet då en kvinna i 30-årsåldern sköts ihjäl på öppen gata i Malmö med sin bebis i famnen väcker inte bara sorg. I den chockartade stämningen vid mordplatsen dagen efter händelsen riktar många också kritik mot stadens och landets politiker.
– De bara snackar, men inget har hänt sedan 2014. Det är fruktansvärt, säger Gert Palm, som sedan 1979 driver en butik i anslutning till brottsplatsen i stadsdelen Ribersborg.

ANNONS
|

Butiksägaren Gert Palm blev själv vittne till delar av händelseförloppet då han mötte det som kan vara mördarnas flyktbil efter mordet i höjd med Fridhemstorget. Han berättar att en grå Mercedes kom körandes på fel sida av vägen några hundra meter från mordplatsen.

– Jag skulle uppskatta att den körde i 80 till 100 kilometer i timmen. Hade det kommit ett möte hade det blivit en rejäl smäll, säger han.

Medan han pratar blickar han ut över platsen där människor sedan i måndags samlats för att visa sin vördnad och sorg. Utplacerade värmeljus bildar en hjärtformation som i sin tur är fylld med rosor i olika färger och två bilder på den mördade småbarnsmamman som arbetade som läkare. I ett brev som ligger ovanpå blommorna skriver en kvinna att hon gråtit floder.

ANNONS

"Att veta vad du gått igenom som jämnårig och nybliven mamma, så gråter jag av tanken på att inte få lägga mitt barn och att någon bestämt att du inte får denna chansen igen gör mig så otroligt upprörd", står det bland annat i det handskrivna brevet.

Hörde sju-åtta smällar

De första larmen om dödsskjutningen kom in till polisen strax innan klockan tio på måndagsförmiddagen. Kvinnan befann sig då vid platsen tillsammans med sitt barn och en man. Ett och ett halvt dygn senare är det fortfarande oklart vad som ligger bakom händelsen. Under en presskonferens i Malmö under tisdagsförmiddagen, där Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, och vice chefsåklagare Anna Palmqvist deltog, var budskapet att de ville undvika frågor kring en motivbild.

– Vi utreder händelsen brett tillsammans med chefsåklagaren. Det kommer att ta tid för oss att kunna ge en bild av skeendet eller några besked, säger Mattias Sigfridsson.

Någon misstänkt person för själva mordet, som av vittnen har beskrivits som en ren avrättning, finns i nuläget inte. Däremot kunde polisen vid 21-tiden på måndagskvällen gripa och senare anhålla en ung man född 1999, misstänkt för medhjälp till mord samt grovt vapenbrott. Enligt Anna Palmqvist har polisen också säkrat ett misstänkt mordvapen.

ANNONS
Jonas Holm ett av de många vittnena till mordet på den 30-åriga kvinnan i Malmö.
Jonas Holm ett av de många vittnena till mordet på den 30-åriga kvinnan i Malmö. Bild: Meli Petersson Ellafi

Polisens hypotes är alltså att flera personer varit inblandade i skjutningen. Jonas Holm, 41, bor på Ribersborg i Malmö mordet inträffade. Han berättar att han var på väg för att handla när han hörde sju-åtta smällar.

– När jag vände mig om såg jag en kvinna ligga runt hörnet till ett gatukök och så såg jag en maskerad kille springa med en pistol nedför gatan.

Jonas Holm berättar att han bott i området i tio år.

– I dag har den värsta chocken lagt sig. Jag trodde aldrig att det skulle hända här, det är ett lugnt område.

"Så fruktansvärt att det inte finns ord"

Han berättar att det känns som våldet kommer närmare och närmare, men anser inte att det är farligare att bo i Malmö än i någon annan stad.

– Jag känner att det kan hända var som helst. Det sker sådant här i hela Sverige och tycker det är fel att svartmåla bara Malmö. Men just i det här området är det annars väldigt lugnt och därför känns det som det kommer extra nära, säger han.

Else-Marie, 59, vill av rädsla för sin egen säkerhet inte uppge sitt efternamn. Hon är en av många som kommit för att lägga en blomma vid den spontana minnesplatsen för kvinnan.

ANNONS

Om de kan skjuta henne så kan de göra vad som helst

– Det första jag tänkte på i morse var den här kvinnan och hennes bebis. Det är så fruktansvärt att man får tårar i ögonen och jag hittar inga ord. Nu har det kommit hela vägen till våra områden, dit många har flyttat för att få det lugnt, men det är det inte längre, säger hon.

Hon berättar att hon numera tittar sig över axeln när hon är ute och går på dagtid. Kvällstid håller hon sig inne.

– Det här hände på förmiddagen. Vem som helst hade kunnat gå här och blivit träffad av ett missat skott. Man kan också bli vittne och jag vet inte om jag skulle våga vittna då. Om de kan skjuta henne så kan de göra vad som helst, det känns som att alla gränser är passerade, säger hon.

Då polisen inte vill uttala sig om en tänkbar motivbild är spekulationerna många. Enligt Kvällsposten ska polisens huvudteori vara att gärningsmännen i själva verket var ute efter mannen som den mördade kvinnan befann sig vid platsen tillsammans med.

Under 2019 har polisen sett en minskning när det gäller antalet skjutningar i Malmö, enligt statistik som myndigheten redovisade i mitten av juni.

ANNONS

Efterlyser krafttag

Efter måndagens mord och ett antal uppmärksammade grova våldsdåd under sommaren är 59-åriga Else-Marie långt ifrån övertygad om att polisen har de resurser som krävs för att Malmö ska bli en trygg stad.

– Många som jag känner flyttar härifrån. Jag planerar att flytta till Spanien, men det har även med klimatet att göra. Jag tycker synd om polisen. Problemet ligger hos politikerna som måste ge dem större resurser. När våra politiker pratar efter sådana här händelser känns det bara som en repris som upprepas om och om igen, säger hon.

Uppfattningen delas av butiksägaren Gert Palm, som berättar att han inte fick lämna sin butik förrän sent på måndagseftermiddagen efter att polisen spärrat av mordplatsen.

– Politikerna bara snackar, men det händer ingenting. De har snackat sedan 2014, men det händer inget. De måste ta tag i problemet ordentligt, inte bara snacka, det har vi fått nog av.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS