En kvinna håller upp ryska flaggan framför en grupp poliser under en demonstration i Moskva lördagen 10 augusti, när tusentals personer demonstrerade för tredje helgen i rad för att protestera ot att oberoende kandidater inte tillåts ställa upp i höstens borgmästarval .
En kvinna håller upp ryska flaggan framför en grupp poliser under en demonstration i Moskva lördagen 10 augusti, när tusentals personer demonstrerade för tredje helgen i rad för att protestera ot att oberoende kandidater inte tillåts ställa upp i höstens borgmästarval . Bild: AP Photo

I Moskva finns våldet och kulturen sida vid sida

Kontrasten mellan det nya kulturella Moskva och ordningsmaktens våld har blivit tydlig under demonstrationerna som pågått sedan mitten av juli. David Isaksson skriver om hur kulturen blivit en del av stadens imagebygge.

ANNONS

När jag under fotbolls-VM förra året pratade med svenskar som besökte Moskva för första gången sa nästan samtliga att de var förvånade över vilken trevlig stad de kommit till. I stället för sovjetisk gigantism och grå betong fanns cykelbanor, konstgallerier, trendiga restauranger och coola parkområden. Borgmästare Sergej Sobjanin har byggt om den ryska huvudstaden till en samtida världsstad.

LÄS MER:Tiotusentals deltog i nya protester i Moskva

Sedan i mitten av juli pågår protester mot att oberoende kandidater inte tillåts ställa upp i Moskvas lokalval. Polisen har varit mycket våldsam och flera hundra demonstranter har gripits. Samme Sobjanin har velat statuera exempel.

Under protesterna har utländska journalister uppmärksammat kontrasten mellan det nya, trevliga Moskva och ordningsmaktens våld. Der Spiegels korrespondent twittrade en bild på fullt utrustade kravallpoliser som står intill en laddstation för elsparkcyklar. I The Guardian berättar tidningens korrespondent hur han sitter på en trendig uteservering och ser poliser jaga ungdomar på gatan nedanför.

ANNONS

Den här utvecklingen beskriver Michail Jampolskij, professor i litteratur vid New York University, i sin bok ”Park kultury. Kultura i nasilie v Moskve segodnja” (”Kulturparken – kultur och våld i Moskva i dag” fritt översatt), som kom ut på ryska härom året.

Urbanister talar gärna om cykelbanor och välplanerade gångvägar som något som gör samhällen mer demokratiska, men Moskva visar att sådant fungerar utmärkt under ett auktoritärt styrelseskick.

Gorkijparken i Moskva, 2016. Den första parken där kultur blev livsstil, enligt författaren Michail Jampolskij.
Gorkijparken i Moskva, 2016. Den första parken där kultur blev livsstil, enligt författaren Michail Jampolskij. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Omgörningen av Moskva sammanfaller till stor del med en ökad repression, vilken kan sägas börja 2013 då Putin blev president för tredje gången. Numera finns ständigt intressanta teaterpremiärer, konstutställningar och föreläsningar att gå på – men den kultur som produceras saknar politisk sprängkraft, menar Jampolskij. Den är, precis som de fysiska förändringarna av staden, bara estetik.

Urbanister talar gärna om cykelbanor och välplanerade gångvägar som något som gör samhällen mer demokratiska, men Moskva visar att sådant fungerar utmärkt under ett auktoritärt styrelseskick. Sobjanin har gett Moskvaborna en trevlig stad, mot att de inte kräver ökade fri- och rättigheter.

Jampolskij menar att våldet mot kulturutövare inte främst får politiska konsekvenser, utan ibland till och med kan fungera som reklam för ett evenemang.

Jampolskij menar att våldet mot kulturutövare inte främst får politiska konsekvenser, utan ibland till och med kan fungera som reklam för ett evenemang. Som exempel tar han baletten ”Nurejev” som visades på Bolsjojteatern förra året. Regissören Kirill Serebrennikov greps strax innan premiären. Han åtalades för förskingring och sattes i husarrest. Många menar att anklagelserna mot honom är politiska.

Den ryske teater- och filmregissören Kirill Serebrennikov sattesi husarrest inför premiären av baletten "Nurejev" som visades på Bolsjojteatern förra året.
Den ryske teater- och filmregissören Kirill Serebrennikov sattesi husarrest inför premiären av baletten "Nurejev" som visades på Bolsjojteatern förra året. Bild: Alexander Zemlianichenko

Att regissören fängslades ledde inte till att regimen stoppade baletten, tvärtom. Det bidrog till att göra ”Nurejev” till förra årets mest uppmärksammade premiär. Så gott som alla Moskvas kulturpersonligheter var på plats, och även några politiska högdjur. En av besökarna var Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov. Det är svårt att tro att Peskov gått dit om Serebrennikovs husarrest inte skapat uppmärksamhet kring baletten.

ANNONS

Ordet ”kulturpark” i bokens titel syftar på att kulturen i Moskva förvandlats till underhållning och bara verkar inom en sluten sfär där den inte påverkar samhället. Titeln är också en hänvisning till Gorkijparken i centrala Moskva. Jampolskij beskriver Gorkijparken som den första platsen i Moskva som gjorde kultur till livsstil. Där lyckades man integrera joggning, yoga, restauranger och samtida konst (i parken finns konsthallen Garage som ständigt visar intressanta utställningar).

Jampolskij ser den här nya funktionen för kulturen som ett Moskvafenomen. Han menar att i Sankt Petersburg är kulturen fortfarande mer bohemisk. Enligt honom är det symptomatiskt att den radikale konstnären Pjotr Pavlenskij, som spikade fast sin pung i Röda torget, kommer från Petersburg. Och att det är talande att konstaktivister som Pussy riot och Vojna inte längre gör aktioner i Moskva.

Fyra medlemmar av Pussy riot sprang in på planen klädda som poliser under fotbolls-VM i Ryssland 2018 under finalmatchen mellan Frankrike och Kroatien.
Fyra medlemmar av Pussy riot sprang in på planen klädda som poliser under fotbolls-VM i Ryssland 2018 under finalmatchen mellan Frankrike och Kroatien. Bild: Martin Meissner

Jampolskij har flera poänger när han beskriver de senaste årens utveckling. Samtidigt är det möjligt att vi just nu ser en förändring. Många av dem som gick med i lördagens stora demonstration, där över 50 000 personer deltog, hade kommit just för att protestera mot polisens våld. Kulturen kom också att spela en roll, för där uppträdde Moskvaband som IC3PEAK, något som borgmästare Sobjanin försökt stoppa.

Och så har Jampolskij fel om Pussy riot. ”Kulturparken” kom ut strax före fotbolls-VM. Pussy riot dök upp i finalmatchen när de i den geniala aktionen ”Polisen träder in i spelet” sprang in på planen utklädda till poliser. Bättre kan inte känslan i dagens Moskva illustreras. Det kan verka som att man befinner sig på en fest där allt är trevligt, men den kan när som helst bli avbruten av att polisen knackar på dörren.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS