Rävskabben är tillbaka i Göteborg.
Rävskabben är tillbaka i Göteborg. Bild: TT och arkiv

Rävskabb i Göteborg – så skyddar du din hund

Flera rävar i Göteborgsområdet har drabbats av rävskabb, något som P4 Göteborg var först med att rapportera om. Hundägare uppmanas nu att vara uppmärksamma på sina hundars beteende.
– Misstänker man att hunden har fått skabb ska man uppsöka veterinären för råd, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

ANNONS
|

Sjukdomen, som i högst utsträckning drabbar rävar, spreds i Sverige för första gången under 70-talet. Nu har skabben återigen börjat angripa rävar i Göteborgsområdet, vilket även P4 Göteborg rapporterat.

– Rävskabben kommer och går, det kan gå flera år mellan gångerna, säger Karl-Johan Brindbergs.

Beroende på årstid kan rävar leva länge med sjukdomen. Parasiten i huden leder så småningom till att de drabbade djuren tappar all päls. Under vintern dör de därför snabbt av kylan, men under mildare årstider kan de leva betydligt mycket längre. Efter en tid blir de däremot så svaga att de inte längre kan få tag på mat, och svälter ihjäl.

ANNONS

– Det är kanske bättre för rävarna att få det under vintern, så att de slipper lida. Ofta gömmer de sig i trädgårdar och uthus i jakt på värme under kallare årstider, säger Karl-Johan Brindbergs.

Kan smitta hundar

Sjukdomen sprids ofta mellan rävar genom direktkontakt, eller genom parasiter som överlevt på platser där många rävar rör sig. Skabben kan också sprida sig till hundar, främst eftersom de olika djuren rör sig i samma miljöer.

– Rävar rör sig mycket i stadsmiljöer. Där luktar de på samma ställen och söker samma markeringar som hundar, vilket gör det enkelt för hunden att få parasiten på sig, säger Karl-Johan Brindbergs.

En hund som har smittats av rävskabb kan också smitta andra hundar med sjukdomen.

– Hundar smittar ofta varandra genom direktkontakt, till exempel om man är ute och går och träffar en annan hund. Sedan kan det också smittas om de exempelvis ligger på samma filt, i samma hundbädd eller är på hunddagis tillsammans, säger Karl-Johan Brindbergs.

Kvalstren som infekterar djuren kryper in i huden och lägger ägg. De är för små för att se, och därför bör man vara uppmärksam på om hunden börjar klia sig mer än vanligt.

– Går det ett tag börjar de också tappa hår. Ofta brukar det tidiga håravfallet synas bak på hunden, på skinkorna. Det första tecknet kommer ofta genom att öronkanterna blir såriga och hunden kliar sig mot klådan. Då kan hunden få stora sår om man inte kontaktar veterinär omgående, säger Karl-Johan Brindbergs.

ANNONS

Svårt att undvika

Som förebyggande åtgärd kan man tvätta sin hund, eftersom det tar en stund innan de parasitära kvalstren fäster sig i huden.

Finns det något annat man kan göra som hundägare för att skydda sin hund från rävskabb?

– Det är svårt, rävarna rör sig överallt och hundarna rör sig överallt. Vi människor kan också få det på våra kläder och föra över det till hunden, säger Karl-Johan Brindbergs.

Misstänker du att din hund har fått rävskabb är det viktigt att kontakta veterinär för råd. Karl-Johan Brindbergs berättar att sjukdomen ofta upptäcks i tid, och att den då är relativt enkel att behandla.

– Det är väldigt sällan en hund blir riktigt dålig av rävskabb, säger han.

Sjukdomen kan också drabba katter, något som däremot inte är speciellt vanligt.

– I det vilda ser vi att både vargar och lodjur också har drabbats av skabb, säger Karl-Johan Brindbergs.

Rapporter om rävar med skabb har bland annat kommit från Billdal och Askim i sydvästra Göteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS